Sayfalar

20 Ağustos 2022 Cumartesi

TENCEREDE KAKAOLU FİNCAN KEKİ

Muhterem'le Afiyetle
Bir zamanlar, fincanda yapılan tencerede pişirilen bu kekler çok popülerdi.
Tarifini vermeyen blog neredeyse kalmamıştı.
Bende o günlerde bu tarifi yaptım ama tarifini burada yayınlamamıştım.
Bugün "biraz nostalji yapalım, bu tarifi tekrar hatırlayalım" dedim.

Bu tarifin pek çok avantajı var.
Bunlardan birincisi, fırın kullanılmadan pişirildiği için daha ekonomik oluyor.
Günümüzde fırınların çoğu elektrikli olduğu için, elektrikte pahalandığı için kolay kolay çalıştırmak istemiyoruz.
İkincisi çok pratik olduğu için çok çabuk hazırlanıyor ve pişiyor.
Birde az miktarda olduğu için az malzeme kullanılıyor.
Kek fırında değil de tencerede piştiği için renginde kızarma olmuyor.
Bu sebeple genellikle bu tarz kekler kakaolu olarak hazırlanıyor.

antika yaldızlı fincan takımı
Fincanda kek tarifini burada yayınlamak için hazırlarken, benim için çok özel olan bu fincanları kullandım.
Bu fincanları rahmetli babacığım yıllar önce bizim çeyizimiz için Almanya'dan getirmişti.
Bu tarifte onlara yer vererek anısını yaşatmak istedim.
Yıllar önce bu konudan bir yazı da bahsetmiştim.
"Afiyetle Kalın"

Kurukahveci Mehmet Efendi Mahdumları
TENCEREDE KAKAOLU FİNCAN KEKİ;
Malzemeler;
Kek Hamuru İçin;
2 adet yumurta,
1 çay bardağı toz şeker,
1 çay bardağı yoğurt,
Yarım çay bardağı sıvı yağ,
2 çay bardağı un,
3 tepeleme yemek kaşığı kakao
Yarım paket kabartma tozu,
Yarım paket vanilya,
İsteğe bağlı;
Damla çikolata veya limon kabuğu rendesi,
Fincanları yağlamak için;
Tereyağı veya margarin.

TENCEREDE KAKAOLU FİNCAN KEK TARİFİ;
Kek hamurunu hazırlamak için;
Yumurtaları şeker ile çırpın,
Sıvıyağı, yoğurdu ekleyin karıştırın.
Kuru malzemeleri yani; un, kabartma tozu ve vanilyayı eleyerek ekleyin.
Kakaoyu da ekleyerek pürüzsüz oluncaya kadar çırpın.

Kalıp olarak kullanacağınız fincanları mutlaka tereyağı veya margarin gibi katı yağ ile yağlayın.

Hazırladığınız kakaolu kek hamurunu,  üzerinde boşluk kalacak şekilde fincanlara doldurun.
Tencerenin içine fincanların yarısına gelecek kadar ılık su doldurun.

Kaynarken oluşan su damlacıklarının fincanların içine damlamaması için tencerenin üzerine bir havlu peçete yerleştirin, tencerenin kapağını kapatın.
Tencereyi orta hararette yanan ocağın üzerine yerleştirin.
Su kaynadıktan sonra ocağın ısısını düşürün.
Kısık ocakta 20 dakika pişirin.
Kek piştikten sonra en az 10 dakika kapağını açmadan dinlendirin.

Tencereden çıkaracağınız zaman fincanın sıcaklığı ile üzerine koyduğunuz zeminin sıcaklığına dikkat edin.
Sıcak fincan soğuk zeminde yada tabakta çatlayabilir.
Kekleri fincanlardan çıkardıktan sonra isterseniz üzerine eritilmiş çikolata gezdirebilir veya hindistan cevizi serpebilirsiniz.

"Afiyet Olsun"
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorum yazmak için;
Google hesabınız yoksa "Anonim" bölümünü işaretleyerek yorum yazabilirsiniz.
İsminizi yazmayı unutmayın!...