Sarımsakla aranız nasıl?
Çok alır, çok kullanır mısınız?
Çok kullansanız da bitiremediğiniz zaman oluyor mu?
Bahar gelince içlerinin çökmesine fırsat vermeden değerlendirmeye ne dersiniz?
Biz Kastamonuluyuz, her yaz sonu tatil dönüşü mutlaka bol bol Taşköprü sarımsağı alıp öyle döneriz.
Sonbahar da turşu hazırlarken, bazı yemeklerde, yoğurtlu salatalarda kullanırım.
Fakat her zaman aldığımızı bitiremiyoruz.
Daha doğrusu bitiremeden Bahar geliyor.
Bahar aylarında da sarımsaklar ya filizlenmeye başlıyor yada içine çöküp, kuruyor ve kullanılamaz hale geliyor.
Bugünkü tarifle sarımsaklarınızı bu hale gelmeden önce hazırlayıp, dondurucuya kaldırabilirsiniz.
DONDURUCUDA SARIMSAK SAKLAMA YÖNTEMLERİ;
Sarımsakları bozulmasına fırsat vermeden saklamanın pek çok çeşidi var.
Bugünkü yöntemde sarımsakları temizleyip, mutfak robotunda çekip, porsiyonluk poşetlerde dondurucuda saklayacağız.
Birde bütün olarak dondurucuya koymak var.
Onda sarımsakları diş diş temizleyip, bir işlem yapmadan kapaklı bir kap ile dondurucuya koyuyorsunuz, lazım oldukça çıkarıp havanda döverek veya sarımsak eziciden geçirerek kullanıyorsunuz.
Bir yöntem daha var onda da sarımsakları temizledikten sonra kavanoza koyup, üzerini geçecek kadar zeytinyağı ile dolduruyorsunuz.
Zeytinyağı sarımsakları bozulmadan koruyor.
Gelelim benim kullandığım yönteme;
Sarımsakları dişlerine ayırın.
Derin bir kapta suyun içine ıslayın.
Islama işlemi sarımsakların daha kolay soyulmasını sağlıyor.
Ben çok sarımsak lazım olan turşu kurma günlerinde de hep bu şekilde ıslarım.
Temizlenen sarımsakları mutfak robotuna yerleştirin.
Robotu kısa aralıklarla çalıştırın.
Ben çok ezilmesini istemediğim için, biraz kırıntılı kalacak şekilde robotu çalıştırıyorum.
İsterseniz daha fazla çalıştırıp, iyice ezilmesini sağlayabilirsiniz.
Gelelim bu yöntemin asıl püf noktasına😊
1. Buzdolabı poşetini açın, dibindeki köşe kısmına 1 yemek kaşığı ezilmiş sarımsak koyun.
2. Tam dibinden sıkıca bir düğüm atın.
3. Tekrar düğümün üzerine 1 yemek kaşığı ezilmiş sarımsak koyun.
4. Tekrar tam dibinden sıkıca bir düğüm atın.
Yani her düğümden sonra poşeti tekrar açıp, içine ezilmiş sarımsak koyuyorsunuz.
5. Bu şekilde bir poşetle 4 boğum sarımsak elde ediyorsunuz.
6. Diğer sarımsakları da aynı şekilde poşetleyin.
Not;
Ben ölçü olarak daha çok yemek kaşığı kullandım ama daha az olmasını isterseniz birer tatlı kaşığı doldurabilirsiniz.
Bir kısmını daha az doldurup, az lazım olduğunda o kısmı kesip kullanabilirsiniz.
Hazırladığınız sarımsakları, buzlukta koku yapmaması için mutlaka kapaklı bir saklama kabına yerleştirin.
Saklama kabının üzerine, içinde sarımsak olduğunu belirten not kağıdı takın.
Bu sayede evdekiler her seferinde bu kabı açıp durmazlar.
Kabı dondurucuya yerleştirin.
Sarımsak lazım olduğu zaman poşetteki boğumun dibinden makasla kesip, çıkarın.
Yoğurtlu salatalara ekleyecekseniz, çözülmesi için buzluktan 15-20 dakika önce çıkarmanız yeterli olacaktır.
Yemeğin içine pişerken atacaksanız önceden çıkarmanıza hiç gerek yok.
Yemeğin ısısı ile ısınıp, çözülecektir.
"Afiyet Olsun"
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Yorum yazmak için;
Google hesabınız yoksa "Anonim" bölümünü işaretleyerek yorum yazabilirsiniz.
İsminizi yazmayı unutmayın!...