Sayfalar

7 Ocak 2008 Pazartesi

ZEYTİNYAĞLI PIRASA DOLMASI


Pırasa dolmasını ilk defa Lezzet'in yıllar önce verdiği"yöre yemekleri ansiklopedisi-Karadeniz" ekinde gördüm.
Üstelik Kastamonu tarifiydi ve ben Kastamonu'lu olduğum halde daha önce hiç pırasa dolması yememiştim.
Hemen işe el koydum ve zeytinyağlı olarak pırasa dolmasını denedim.
Zeytinyağlı olmasının verdiği etkiyle hafif ekşi tadıyla çok lezzetli oldu.
Bir daha ki denememi etli olarak yapacağım.
Ben ortasında ki bölümü çiğken çıkardım,isterseniz hafif haşlayarak daha kolay çıkarabilirsiniz.
Sağlam olması için ortasını çok boşaltmamanızı tavsiye ederim.
Pişirirken dağılmaması için mümkün olan en kısık ateşte ağır ağır pişirin.
Yine pişirirken pırasaların sıkı sıkı durmaları için üzerine tabak kapatın.
Pırasa boru şeklinde olduğu için bir taraftan koyduğunuz iç,öbür taraftan çıkıyor.
Bu yüzden başına ve sonuna domates yerleştirerek için çıkmasını engelleyebilirsiniz.
"Afiyetle Kalın"


ZEYTİNYAĞLI PIRASA DOLMASI;
Malzemeler;
1 kilo kalın pırasanın beyaz kısımları,
1 çay bardağı pirinç,
1 küçük boy soğan,
2 yemek kaşığı dolmalık fıstık,
2 yemek kaşığı kuş üzümü,
2 yemek kaşığı kuru nane,
incecek kesilmiş dereotu,
tuz,zeytinyağ.
Kapak için 2 adet domates.
TARİFİ;
Pırasaları parmak uzunluğunda kesin.
Orta kısımlarını iterek çıkarın.
Bu işlemi daha kolay yapmak için pırasaları çok az haşlayabilirsiniz.
Soğanı küçük doğrayıp,zeytinyağında kavurun.
Üzerine ayıklanmış ve yıkanmış pirinçleri ilave edin.
Fıstık-kuş üzümü-nane ve tuzunu ekleyip kavurun.
Dereotunu kararmaması için ocağı kapattıktan sonra ilave edin.
İçi boşalan pırasaların bir tarafını domatesle kapatın.
Tıknaz olmayacak şekilde içini doldurun ve tekrar domatesle kapatın.

Dibi geniş tencereye dolmaları dizin,tuz-zeytinyağı ve üzerini biraz geçecek kadar suyunu ekleyin.


Önce ısıya dayanıklı bir tabak, sonra tencerenin kapağını kapatarak ağır ateşte pişirin.
"Afiyet Olsun"

10 yorum:

  1. Canım Muhterem'cim,
    Nasıl bir özen ve sabırla şu incecik pırasaları dolduruvermişsin..
    Ellerine sağlık..
    Kucak dolusu sevgiler

    YanıtlaSil
  2. D A V E T I Y E

    Merhaba arkadaslar, bu gün saat 14.00 te Türkiye saati ile 15.00 te AYYA Bayan blogcular kahvesinin acilisi var.Tüm blogcu arkadaslari davet ediyoruz,buyursunlar.

    Aynur Yaren

    www.ayyachat.blogspot.com

    YanıtlaSil
  3. Adsız15:44

    Ellerine sağlık cnm güzel olmuşlar çok duydum ama hiç yapmadım bende
    sevgilerimle

    YanıtlaSil
  4. Adsız17:00

    Canımın içi Muhterem, şuanda öyle açımki.. Öğle yemeği yapmamış biriyim.. Bu bana yapılırmı :)))

    Nefis görünüyor. Pırasayı pek severim. Daha önce dolmasını denemiş sonuna doğru pırasayı doğrayıp üstüne pirinçi döküp öyle yemiştim. Dayanamamıştım sarmaya..

    O yüzden saygım sonsuz :)) Ellerinize sağlık.. Müthiş güzel olmuş.

    Sıcacık sevgiler.
    www.misssgibi.com

    YanıtlaSil
  5. Adsız19:33

    daha pırasanın p sini yemeğen ben bu dolmanın anca içini yerim
    ama çok iyi bir fikir bir mutlaka deniycem ösz
    sevgilerr

    YanıtlaSil
  6. elerine saglik canim hic gormemistim

    YanıtlaSil
  7. cok guzel cokta zor olmali ellerine saglik harika olmus sevgiler canim

    YanıtlaSil
  8. ELLERİNE SAĞLIK,ABLACIĞIM ÇOK GÜZEL GÖRÜNÜYORLAR.EMİNİM TADIDA ÖYLEDİR..BENDE DENİYECEĞİM..SEVGİLER

    YanıtlaSil
  9. Canım Muhteremcim, pırasa dolmaların çok güzel olmuş, epeyi de zahmetli, ama tadı çok güzeldir mutlaka,ellerine sağlık canım, afiyetler olsun, sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  10. nasıl uğraştın canıım....

    sarma sarmak kadar zor.....

    valla pırasayıda ne severim..miss gibi soğan kokar.....

    ama bişey diyimmi...görüntü harika canım....ellerine sağlık.....

    bigün pırasayı seversem ilk deneyeceğim tarif bu olur....

    öpücüklere boğdum gitti....

    YanıtlaSil

Yorum yazmak için;
Google hesabınız yoksa "Anonim" bölümünü işaretleyerek yorum yazabilirsiniz.
İsminizi yazmayı unutmayın!...