Sayfalar

29 Mayıs 2009 Cuma

KURU DOLMA

Bu kuru dolmaları annem yaptı.
Eskiden biz kuru dolmayı bilmiyorduk.
Annemin Antep'li kiracısı bu tür yöresel yemekleri yapıp, getirdikçe bizde yavaş yavaş farklı bir kültürün yemeklerini öğrenmiş olduk.
Antep'e özgü tam bir usta elinden çıkma içli köfteleri, bu tür dolmaları ve künefeyi de yine bu vesile ile tatmış ve tanımış olduk.
Annem bu dolmanın püf noktalarını öğrendi, acı baharatı da çok sevdiği için bu kuru dolmayı bol acılı olarak hazırlıyor.
Eskiden kuruları kaynar suya ıslatıp, ondan sonra dolduruyordu.
Son dönemde biraz haşlıyor.
Haşlanan kuruların daha güzel olduğunu belirtmek isterim.
Birde bu tür dolma tamamen doldurulmuyor, yarım doldurup, ağzını kapatıyorsunuz ve birbirlerine yaslayarak tencereye diziyorsunuz.
Ben kırmızı biber kurusunu acı olduğu için yiyemiyorum ama patlıcan, acur ve kabak kurusunu çok seviyorum.
Sağolsun annem istediğimiz zaman yaptığı için kendim hiç yapmadım.
Ellerine sağlık anneciğim : )
"Afiyetle Kalın"

ACILI KURU DOLMA;
Malzemeler;
1 bağ, patlıcan-kabak-acur ve kırmızı biber kurusu,
2 adet kuru soğan,
3 su bardağı pirinç,
1 çay bardağı zeytinyağ,
1 yemek kaşığı acı biber salçası,
1 yemek kaşığı kırmızı pul biber,
1 yemek kaşığı sumak,
2 yemek kaşığı kuru nane,
Tuz, karabiber,
Dolmayı pişirmek için ayrıca;
1 çay bardağı zeytinyağ.
Yapılışı;
Pirinci ayıklayıp, yıkayın ve süzün.
Soğanı küçük doğrayıp, zeytinyağında kavurun.
İçine biber salçasını ve pirinci ekleyin.
Baharatları ve tuzunu da ekleyerek, pirinci biraz kavurun.
Kuru dolma malzemelerini kaynayan suda 5-6 dakika haşlayın.
Patlıcan ve acur sert olduğu için daha uzun haşlanabilir, kabak ve biber daha narin olduğu için fazla haşlanmaz.
Haşlanan kuruları, hazırladığınız iç malzemesi ile yarım yarım doldurup, elinizle dolmaların ağzını sıkıca bastırarak kapatın ve birbirlerinin üzerine yaslayarak dizin.
Dolmaların üzerine biraz tuz ve zeytinyağ dökün.
Üzerini geçmeyecek kadar su ekleyip, ağır ateşte pişirin.
Dolmalar pişmediği zaman su ilave ederek, pişirmeye devam edin.
"Afiyet Olsun"

*Resim Medium boyutundadır,lütfen üzerine tıklayın.
*Muhterem'le Geziye güncellendi.
Boğaziçi'ni akşam karanlığında görmek ister misiniz?
Bakınız; Muhterem'le Geziye-Boğaziçi'nde Akşam.

4 yorum:

  1. HIMMM SUPER GORUNUYOR ELLERINE SAGLIK BU ARADA KURU PATLICAN DOLMASI GERCEKTEN SUPER BIR TAT:)

    YanıtlaSil
  2. Çok severim...
    Gece gece canım çekti annenin ellerine sağlık canım mutlu hafta sonları:)

    YanıtlaSil
  3. annenin ellerine saglık canım.benim annemde antep kiliste otururken çok yapardı.ordan taşınınca dostlarımız bu kuru dolmalardan bize göndermeye devam etti yani anlayacagın bayılırım.

    YanıtlaSil
  4. Muhteremcim anneciğinin ellerine sağlık Allah ona hayırlı uzun ömürler versin ki size her zaman dolma yapabilsin.Ayrıca fotoğrafları seyretmekten keyif aldım,tebrikler.iyi hafta sonları.

    YanıtlaSil

Yorum yazmak için;
Google hesabınız yoksa "Anonim" bölümünü işaretleyerek yorum yazabilirsiniz.
İsminizi yazmayı unutmayın!...