Sayfalar

1 Eylül 2009 Salı

KARNIYARIK

patlıcan karnıyarıkİFTAR BEREKETİ ETKİNLİĞİ-3-
Ramazan ayına uygun bir etkinlik olan İftar Bereketi Etkinliğinin ev sahipliğini,
Bir Demlik Sohbet blogunun sahibi olan Sevil Hanım yapıyor.
Kendisine kolay gelsin dileklerimi iletiyorum.

Karnıyarık nasıl yapılır?Türk mutfağının klasiklerinden olan Karnıyarık, iftar ve davet masalarında sık sık kendisine yer bulur.
Patlıcanı yağda kızartıldığı ve içinde kıyma olduğu için biraz ağır olsada lezzetine kimse karşı koyamaz.
Ben karnıyarık yapacağım patlıcanları küçük boylardan seçiyorum, herkes genellikle en küçüğü istediği için az isteyene 1, çok isteyene 2-3 adet servis yapıyorum.
Büyük patlıcanı ortadan ikiye kesmek zorunda kalmıyorum.
Patlıcanı kızartınca biraz süzgeçte bekletiyorum, birde pişirirken tekrar yağ koymadan, pişiriyorum.
Patlıcanları tuzlu suda da bekletseniz acı çıkma ihtimali var, onun için patlıcanların içine kıyma yerleştirmeden önce 1 çay kaşığı toz şeker serpiyorum.
Eğer sadece kendimize pişireceksem dibi geniş olan Karnıyarık tenceresinde, kısık ateşte ocakta pişiriyorum.
Kalabalık misafire pişireceğim zaman fırın tepsisinde ve fırında pişiriyorum.
Ve tabi ki mönüde Pirinç Pilavı oluyor.
Patlıcan ile hazırladığım diğer tariflerim BURADA
"Afiyetle Kalın"

Türk mutfağıKARNIYARIK;
Malzemeler;
1 kilo küçük boy patlıcan,
İç malzemesi;
300 gram yemeklik kıyma,
2 adet kuru soğan,
1 adet domates,
3 adet sivri biber,
Tuz, karabiber,
Ayrıca patlıcanın içine serpmek için toz şeker,
Kızartmak için;
2 su bardağı ayçiçek yağı,
Üzeri için;
3 adet küçük boy domates,
6-7 adet sivri biber,
Maydanoz.
KARNIYARIK TARİFİ;
Patlıcanların baş kısmını keserek, alacalı soyun.
Tuzlu suda yarım saat bekletin.
Sudan iyice sıkarak çıkarın.
Yağı derin bir tencerede kızdırın.
Patlıcanların her tarafını çevire çevire kızartın.
Üzeri için kullanacağımız sivri biberleride kızartın.
Dibi geniş karnıyarık tenceresine kızarttığınız karnıyarıkları dizin.
İç malzemesi olan soğanları soyup, küçük doğrayın, 2-3 kaşık zeytinyağında soğanları kavurun.
Kabuklarını soyup doğradığınız domatesleri, tohumlarını çıkarıp halka halka doğradığınız biberleride soğanla pişirin.
Kıymayıda ilave edip, tuz-karabiber ve istediğiniz baharatları ekleyip, iç malzemesini pişirin.
Patlıcanların üzerini kesin ve içlerine birer çay kaşığı toz şeker serpin.
Pişen kıymayı patlıcanların içine doldurun.
Domatesleri yarım ay şeklinde doğrayıp, patlıcanların üzerine dizin.
Kızarttığınız sivri biberleri ve incecik doğradığınız maydanozları da patlıcanların üzerine yerleştirin.
Yemeğin tuzunu ekleyip, üzerini geçmeyecek kadar su ilave edip, kısık ateşte pişirin.
İsterseniz suyuna 1 kaşık salça ekleyerek pişirebilirsiniz.
"Afiyet Olsun"
*Muhterem'le Geziye güncellendi.
Her yıl Ramazan Ayı'nda Sultanahmet'te açılan kitap fuarı açıldı.
Bu konu ile ilgili yazı ve resimleri görmek için, bakınız;
Muhterem'le Geziye- 28. Sultanahmet Kitap Fuarı.

11 yorum:

  1. Cok seviyorum karniyarik pilav ikilisini! Ellerine saglik, fotograflarda harika. Hollandadan sevgiler.

    YanıtlaSil
  2. Adsız21:47

    merhaba arkadaşım blogunuza googleden dirdim tarifleriniz görünümüyyle sunumuyla muhteşem ellerinize saglık www.safiyece.blogcu.com

    YanıtlaSil
  3. cok guzel gorunuyor karnıyarık
    bızım evde sık pısen yemeklrden bız aılecek karnıyarık sevengıllerdenız:)
    ama senın sunumun cok guzel olmus ablacıgım ellerın dert gormesın masallah dıyorum

    YanıtlaSil
  4. Patlıcanı her gün yesem bıkmam herhalde çok seviyorum. Çokta güzel olmuş. Ellerinize sağlık. Sevgiler...

    YanıtlaSil
  5. Çok şık bir sunum olmuş. Ellerinize sağlık. Ben de Adana patlıcanları ile seviyorum karnıyarığı. Hem tatlı olduğundan hem de minik olduklarından. Sevgiler...

    YanıtlaSil
  6. CANIM MRB İFTAR BEREKETİ ETKİNLİĞİME KATILDIGIN VE VERDİĞİN DESTEK İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM TARİFİN ŞUAN YAYINDA TEKRAR KATILIMINI BEKLERİM .
    SEVGİLER
    BİRDEMLİKSOHBET SEVİL
    BU MSJ OTOMATİK OLARAK GÖNDERİLMEKTEDİR..

    YanıtlaSil
  7. sunuma bayıldım canım ellerine sağlık...

    YanıtlaSil
  8. Muhterem arkadaşım çok sık yorum bırakamasamda her zaman uğruyor yemek yapmadan önce mutlaka bloğunu geziyorum.haberin ola...

    YanıtlaSil
  9. Bence bu yemek muhteşem ikili olmalı harıka bır sunum olmus arkadasım ellerıne sağlık.

    YanıtlaSil
  10. ELLERİNE SAĞLIK ÇOK GÜZEL GÖRÜNÜYOR KARNIYARIK BENDE BUGÜN YAPMAK İSTEDİM KISMET OLMADI .İNŞALLAH YARINA.SEVGİLER

    YanıtlaSil
  11. mmm en sevdiğim yemeklerden biri.ellerinize sağlık.14.kitap fuarını gezip kitaplar almıştım tam 14 yıl olmuş,birdaha denk gelmedim.benim yerimede gezin çok severim kitap fuarlarını.sevgiler.

    YanıtlaSil

Yorum yazmak için;
Google hesabınız yoksa "Anonim" bölümünü işaretleyerek yorum yazabilirsiniz.
İsminizi yazmayı unutmayın!...