Sayfalar

18 Ağustos 2011 Perşembe

SOĞAN DOLMASI

Beyaz soğanı çok severim, yemeklerimde ve acı olmadığı için salatalarda bol bol kullanırım.
Soğan salatasında tercihim beyaz soğandır.
Bakınız; Soğan Salatası
Pazar kahvaltılarında yada canımız hafif bir akşam yemeği yemek istediğinde beyaz soğanları yumurtalı olarak pişiririm.
Bakınız; Soğanlı Yumurta
Turşu kavuracağım zaman turşunun tuz miktarını dengelemesi için yine bol bol beyaz soğan kullanırım.
Bakınız; Turşu Kavurması
Soğan dolması yapmak içinde yine beyaz soğan kullandım.
Bazı tariflerde soğan hafif haşlanarak, yaprak yaprak ayrılıyor ve içleri o şekilde dolduruluyor.
Ben çiğken iç kısımlarını bir kaç kademe çıkararak hazırladım.
Kıymalı harç kullandım ama eminim zeytinyağlısı da çok güzel olur.
"Afiyetle Kalın"
SOĞAN DOLMASI;
Malzemeler;
1 kilo beyaz soğan (soğanların büyük olması işinizi kolaylaştırır)
İç malzemesi;
100 gram kıyma,
1 büyük çay bardağı pirinç,
6-7 dal dereotu,
6-7 dal maydanoz,
1 adet soğan,
1 yemek kaşığı kuru nane,
1 çay kaşığı kırmızı biber,
1 çay kaşığı biber salçası,
Tuz, zeytinyağı.
Kapak için;
Domates.
TARİFİ;
Dolmanın içini hazırlamak için, soğanı rendeleyin.
Pirinci ayıklayıp, yıkayın.
Dereotu ve maydanozu ince ince doğrayın.
Daha sonra hepsini kıyma, salça ve baharatlarla birlikte yoğurun.
Soğanların baş kısmını keserek kabuklarını soyun.
En içte yer alan kısmından bir kaç kademe boşaltın.
Bu iş için kabak oyacağı kullanabilirsiniz.
Hazırladığınız kıymalı harç ile soğanları doldurun.
Domates ile kapak yapıp, dibi geniş bir tencereye hazırladığınız soğan dolmalarını yerleştirin.
Yarım çay bardağı zeytinyağını dolmaların üzerine dökün, tuzunu serpin.
Üzerine dolmaları geçmeyecek kadar su ilave edin.
Kısık ateşte ağır ağır pişirin.
Kıymalı olduğu için sıcak sıcak servis yapın.
"Afiyet Olsun"
*Muhterem'le Geziye güncellendi.
İsmek sergilerinden sonra ilk gezi yazımız Hekimoğlu Ali Paşa Camisi'ne olacak.
Bakınız;
Muhterem'le Geziye-Hekimoğlu Ali Paşa Camii

6 yorum:

  1. nefis olmuş

    eline sağlık

    YanıtlaSil
  2. harika görünüyor:)ellerinize sağlık...
    annem zaman zaman dolma yaparken iç harcı artınca soğanlara doldururdu:)
    bu tam kıvamında bir soğan dolması olmuş...
    deneyeceğim inşşallah...
    sevgilerimle...

    http://birtutamkekik.blogspot.com/
    bende beklerim bloğuma:)

    YanıtlaSil
  3. Pek şirin görünüyor bu dolma :) ellerine sağlık canım.

    YanıtlaSil
  4. Adsız19:40

    Ben de soğanı çok severim ama mideme çiğ hali dokunduğu için genelde çiğ olarak tüketemiyorum. Dolma halini biliyordum ama denemek aklıma hiç gelmedi. Bu tarifiniz denemem için bu tarifi aklımın bir kenarına yazmama vesile oldu.Çok güzel görünüyor. Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  5. Beyaz soğan hayranlarından biri de bizim aile.
    Dolmasını hep düşündüğüm ama denememin kısmet olmadığı bir lezzet.
    Elinize sağlık,tabaktaki duruşuyla hayran bırakıyor kendisini.
    Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  6. oo harika görünüyor denemek lazım lezzetli olacağından eminim ellerinize sağlık hayırlı cumalar

    YanıtlaSil

Yorum yazmak için;
Google hesabınız yoksa "Anonim" bölümünü işaretleyerek yorum yazabilirsiniz.
İsminizi yazmayı unutmayın!...