Sayfalar

27 Eylül 2018 Perşembe

BEYAZ FASULYE TURŞUSU

Muhterem'le Afiyetle
Geçen yıl turşu mevsiminde turşuları kurmuş, onlar olgunlaşıp resmini çekinceye kadar tarifleri yayınlamam biraz turşu mevsimini geçmişti.
Tam turşularımı kurdum bitirdim derken, Bitlis'li komşumdan 1 poşet fasulye gelmişti.
Fasulyenin bir kısmı yeşil, önemli bir kısmı da beyaz fasulyeydi.
Beyaz fasulyeyi annemin her yaz kurduğu turşularından biliyordum.
Annem karışık turşu kurarken mutlaka içine beyaz fasulye de koyar.
Bu beyaz fasulye tazeyken toplanırsa çoğu zaman turşu olarak değerlendirilir.
Eğer dalında bırakıp tanelenmesini beklerseniz, tanelerini kuru fasulye gibi pişirirsiniz.
Kuru fasulyeden daha ferah ve güzel bir tadı olur.
Bazı yerlerde adı "Badalan Fasulye" olarak geçer.

 
Albino fasulye
Bana gelen beyaz fasulye henüz tanelenmemiş körpe olunca turşunu yaptım. 
O dönem üst üste turşu tarifi verince, beyaz fasulyenin tarifini vermeyi bu sezona bıraktım.
Bu fasulyeyi çıtır çıtır turşu olarak servis yapabilirsiniz ya da bol soğan veya patatesle kavurarak servis yapabilirsiniz.
Karadeniz'li olduğumuz için midir bilmem, bizim evde eğer fasulye turşusu varsa o çiğ olarak değil, mutlaka bol soğan veya patatesle kavrularak yenir.

Soğanlı Turşu Kavurması

Patatesli Turşu Kavurması

"Afiyetle Kalın"

Badalan Fasulye turşusu nasıl yapılır?
BEYAZ FASULYE TURŞUSU;
Malzemeler;
Yarım kilo beyaz fasulye,
6-7 adet sarımsak,
Her kavanoz için;
1 Türk kahvesi fincanı sirke,
Yarım yemek kaşığı kaya tuzu,
Su,
2 adet yarım kiloluk kavanoz.

beyaz fasulye ile ne yapılır?
BEYAZ FASULYE TURŞUSU TARİFİ;
Fasulyelerin dip kısımlarını koparın.
İsterseniz bütün olarak, isterseniz ikiye kırarak kullanın.
Yıkayıp süzün, kaynayan suyun içine atıp 1 kere kaynayınca hemen çıkarın.
Pişmesini durdurmak için soğuk su dolu başka bir kaba aktarın.
Suyun içinden çıkarıp, suyunun iyice süzülmesini sağlayın.
Sarımsakların kabuklarını soyun, dilimleyin.
Temiz kavanozların içine beyaz fasulyeleri dik bir şekilde doldurun.
Üzerine önce sarımsakları yerleştirin.
Kavanozların içine Türk kahvesi fincanı ile birer fincan sirke ilave edin.
Fasulyeyi bir taşım haşladığınız sudan 3 su bardağı ayırın.
Sıcak olan bu suyun içine 2 tepeleme yemek kaşığı kaya tuzu ekleyin.
İyice karıştırıp, eritin.
Kavanozların ağzına kadar gelecek şekilde hazırladığınız su ile doldurun.
Kapağını sıkıca kapatın.
Güneş görmeyen serin bir yerde 15-20 gün kadar bekletin.

badalan fasulye
"Afiyet Olsun"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorum yazmak için;
Google hesabınız yoksa "Anonim" bölümünü işaretleyerek yorum yazabilirsiniz.
İsminizi yazmayı unutmayın!...