Sayfalar

22 Ocak 2019 Salı

MERCİMEK KÖFTESİ

Muhterem'le Afiyetle
Mercimek köftesi bir zamanlar beş çaylarının vazgeçilmez salatasıydı.
Günümüzde o kadar çok çeşitte salata tarifleri çıktı ki, mercimek köftesi eskisi kadar yapılmaz oldu.
Fakat yine de seveni çoktur, eskiyi yâd etmek için, halen çok seveni olduğu için yapılır.
Benim kızımda mercimek köftesini hatta kısırı çok sever.
Bugünkü tarifte gördüğünüz mercimek köftelerini, tatile geldiği zaman kızım için yapmıştım.
Mercimek köftesi yapmayı, Konya'lı olan komşum Meliha abladan 25 yıl önce öğrenmiştim.
Meliha abla bir araya geldiğimizde hemen mercimek köftesi yapardı, oğlumun okul toplantılarına gittiğim günlerde kızıma bakardı.
İyi komşulukların en kötü tarafı, taşınan komşuların arkasından anılarla başbaşa kalmak sanırım 😔


17 Ocak 2019 Perşembe

KAHVALTI MASASI 68-KÖYDE AİLE KAHVALTISI (11)

Muhterem'le Afiyetle
Muhterem'le Afiyetle'nin en çok ilgi gören ve talep edilen konusu kahvaltı masaları oluyor.
Bu yıl İstanbul'da misafirlerimi kahvaltı olarak değilde daha çok akşam yemeği veya akşam çayı olarak ağırladım.
Bu sebeple kahvaltı masası resimleri çekemedim.
Bu görmüş olduğunuz masayı yaz aylarında, köydeki evimizde eşimin aile üyelerine hazırladım.
Yazın köyde pek çok masa hazırladım.
Bu masalar kahvaltı, yemek olmak üzere her çeşitten masaydı.
Fakat ne yazık ki köyde bazı misafirlikler aniden geliştiği için resim çekmeye fırsat bulamıyorum.
Aile büyüklerinin olduğu masalarda da resim çekmem yadırgandığı için resim çekemiyorum.


15 Ocak 2019 Salı

BROKOLİLİ PİRİNÇ PİLAVI

Muhterem'le Afiyetle
Brokoli pek çok kişiye diyeti hatırlatır.
Hepimizin aklına, haşlanmış üzerine yoğurt dökülmüş hali gelir.
Oysa ki brokoliyle pek çok farklı tarif yapabilirsiniz.
Daha önce yayınladığım brokoli tarifleri dosyasında bununla birlikte 14 tarif oluştu.
Çorbasından, cacığına, ezmesinden, kroketine, bulgurlu yemeğinden, fırın makarnasına, salatasına  kadar içinde şimdilik 14 brokoli tarifi bulunan, brokolili tarifler dosyası 👉BURADA 

9 Ocak 2019 Çarşamba

EVLİLİK YILDÖNÜMÜ İÇİN, İÇİ KALPLİ KEK

Muhterem'le Afiyetle
Bugün eşimle 32. evlilik yıldönümümüz.
Her yıl 9 Ocak'ta bugüne özel bir tarif hazırlamaya çalışıyorum.
Bu tarifler çocuklar evdeyken genellikle pasta oluyordu, şimdi 2 kişi kaldık.
Son yıllarda daha mütevazi, daha küçük şeyler hazırlıyorum.
Bu tariflerin ortak noktası kalple veya güllerle ilgili modellerden oluşması oluyor.
Bugünün tarifini yıllar önce Pinterest'te görmüş, deneyeceğim tariflerin arasına kaydetmiştim.
Fakat iki aşamada yapılan, biraz oyalayıcı bir tarif olduğu için tarifi yapmaya bir türlü fırsatım olmadı.
Birde içinde ki kalpli kısım genellikle kırmızı gıda boyası ile hazırlanıyor.
Fakat biz artık gıda boyalı bir şey yememeye çalışıyoruz.
Gıda boyası yerine geçebilecek bir gıda maddesi kullanmam gerekiyordu.
Bende bu konuda en iyi sonucu verebilecek olan pancarı kullanmaya karar verdim.
Pancarla kek yapıldığını daha önce görmüştüm.
Aşağıdaki fotoğraflarda göreceğiniz üzere pancar çiğken, kek hamurunun içinde muhteşem bir renge sahipti.
Pişince ne yazık ki soldu ama ben bu halinden de memnunum.
Kekin içinde gıda boyalı canlı kırmızı renkli kalp yerine, soluk ama sağlıklı bir kalp olduğunu görebiliyorum 😄😄😄
Bu arada;
Bu tarifi illa kırmızı renkle yapmak zorunda değilsiniz, mesela kakaolu kekle ve çiçekli kalıpla keserek farklı bir konsept oluşturabilirsiniz.


7 Ocak 2019 Pazartesi

YEŞİL MERCİMEKLİ ISPANAK

Muhterem'le Afiyetle
Ispanak, kış aylarının demirbaş sebzelerinden biridir.
İyidir, hoştur ama ayıklamak ve yıkamak pek çok insanın ıspanaktan uzak kalmasına sebeptir.
En sık pirinçli yemeği, böreği ve yumurtalısı yapılır.
Bugünkü tarifimizde yeşil mercimekle pişiriliyor.
Bazı tariflerde içine bulgur da eklendiğini gördüm ama ben çok karışık olmasın diye tercih etmedim.
Oldukça besleyici, lezzetli bir yemek.
Bu haliyle vejetaryen beslenme için çok uygun.
Sarımsaklı yoğurtla servis edebilirsiniz.
Biraz daha lezzetlenmesini isterseniz kıymalı olarak yapabilirsiniz.
"Afiyetle Kalın"


4 Ocak 2019 Cuma

AKŞAM YEMEĞİ-14

Muhterem'le Afiyetle
Bu masayı Kasım ayının başında hazırladım.
O günlerde abim ve yengem şehir dışında olduğu için sadece annem ve yeğenim için hazırlamıştım.
2 kişi de biz olunca 4 kişilik bir masa oldu.
Menüde kırmızı mercimek çorbası, patlıcan musakka, pirinç pilavı, fırında soslu tavuk, havuçlu şehriye salatası, kıvırcık salata vardı.
Musakkanın patlıcanlarını daha hafif olması için yağda kızartmadan fırında ön pişirme yaptım, daha sonra musakka olarak olarak hazırlayıp, fırında pişirdim.
Tavuk butlarını da soslayarak fırında pişirdim.
Böyle bir menüye çok yakıştığı için pirinç pilavı hazırladım.
Misafir masalarında mutlaka bir yoğurtlu salata bulunduruyorum, bu masa için havuçlu şehriye salatası hazırladım.
Klasik olarak da kıvırcık salata yaptım.
Tatlı olarak çok hafif bir tatlı olan kadayıflı muhallebi hazırladım.


2 Ocak 2019 Çarşamba

KESTANELİ TART KEK

Muhterem'le Afiyetle
Yeni yılınız kutlu olsun.
Yeni yıla tatlı tarifi ile başlama geleneğime, bu yılda devam edeyim dedim.
Kış akşamlarının en sevilen atıştırmalıklarından birisi olan kestane ile hazırladığım tart kek, yeni yılın ilk tarifi olacak.
Tart kekin kek kısmını her zaman ki gibi hazırladım.
Krema kısmında, krema ya da muhallebi pişirmedim.
Kestane püresi ile kremayı karıştırdım.
Krema nötr bir tada sahip olduğu için, kestane de sulu bir malzeme olmadığı için bu şekilde biraz tatsız ve kuru bir karışım oluyor.
Bende içine biraz süt, birazda krem şanti ve tarçın ilave ederek karışımı biraz daha lezzetlendirdim.
Kremanın verdiği yoğunluk ile tart dilimlendiğinde gayet güzel kesildi, krema kısmında yayılma olmadı.
Son resimde dilimlenmiş halini görebilirsiniz.
Üzerini süslerken haşlanmış, bütünlüğünü korumuş kestaneleri kullandım.
Biraz renk ve fresh bir etki vermesi içinde ayrıca nar taneleri kullandım.
İsterseniz erimiş çikolata ile üzerine dekoratif çizgiler yapabilirsiniz.
"Afiyetle Kalın"