Bu tarifler benim blogumda yayınladığım brokoli tariflerini içeriyor.
Şimdilik 16 tarif var ama bundan sonra her yaptığım farklı brokoli tarifi ile bu sayıyı daha da çoğaltacağımdan eminim :)
BROKOLİ;
Brokoli (Brassica oleracea Italica), Lahanagiller familyasından,
küçük yeşil yumrular hâlinde olan, haşlanarak veya buharda pişirilerek yemeği
hazırlanan bir sebze.
Brokoli şifası çok olan ve tüketilmesi gereken bir
sebzedir.
Kendine has koku, tat ve rengi vardır.
Koyu yeşil, morumsu yeşil şeklinde olanları da bulunur. A,
B, C vitaminleri ve demir, potasyum, çinko gibi mineraller içerir.
Tarihçesi;
Brokoli, isminden de anlaşılabileceği gibi, İtalya
yarımadası ile özdeşleşmiş bir sebzedir. Romalı yazarlardan doğa tarihçisi
Büyük Plinius'un metinlerinde ve Apicius'un yemek kitabında lahana benzeri bir
sebze olarak tarif edilen bitkinin kesin hükme varılamasa da brokoli olduğu
tahmin edilmektedir.
Brokoli Yakınçağ Avrupa'sında egzotik bir bitki olarak
görülmüş, dünyada tanınması ise ancak 20. yüzyıl başlarında ABD'deki İtalyan
göçmenler aracılığıyla gerçekleşmiştir.
Brokolinin Faydaları Nelerdir?
Bu şifası bol sebzeyi pişmiş olarak tüketebildiğiniz gibi
çiğ olarak da tüketebilirsiniz.
Çeşitli şekillerde tüketilebilmesi tam bir avantaj sağlar.
Böreklerin içinde, salatalarda, keklerde, yemeklerde ve çorbalarda
kullanabilirsiniz.
Düzenli tüketim ile ülser, gastrit gibi mide hastalıklarına
iyi gelir. Mideyi güçlendirir.
Ayrıca brokoli kalp içinde faydalıdır.
Bu şifalı bitkinin faydaları arasında kan damarlarını
koruması da sayılabilir.
Kan akışını düzenler. Şeker yani diyabet hastaları da rahatlıkla
brokoli tüketebilirler.
Böylece kan şekerini düzenleyebilirler.
Kolesterol hastaları da mutlaka tüketip kolesterollerini
kontrol altında tutabilirler.
Gut hastalığına fayda sağlar.
Katarakt gibi göz rahatsızlıklarına yakalanmayı önlemesi de
faydaları arasındadır.
Kansızlık yani anemi rahatsızlığına da iyi gelir.
Çok çeşitli hastalıklara karşı vücudu
güçlendirici, vücut direncini arttırıcı özelliği de vardır.
Sinir sistemine fayda sağlar. Alerjiye iyi gelir.
Çiğ yada hafif pişmiş, buharda pişirilmiş olarak tüketilmesi
en yararlı tüketim şeklidir. Alzheimer ve unutkanlık gibi hastalıkları önler.
Brokoli Osteoporoza yani kemik erimesine karşı da
faydalıdır. Kemikleri güçlendirir.
Kas ağrılarına iyi gelir.
Bu mucizevî bitki sayesinde
sindirim sisteminizi de düzenleyebilir, bu şifalı sebzenin faydaları ile
kabızlık sorununu da önleyebilirsiniz.
Tansiyon hastalarının da tercih etmesi gereken sebzedir.
Kan basıncını dengede tutarak tansiyon hastalığını önler.
Vücudu toksin maddelerden arındırır, karnabahar, lahana ve
brüksel lahanası gibi bağışıklık sistemini güçlendirir.
Kilo vermek yani zayıflamak isteyen kişilerin tercihi bol lifli bu
şifalı sebze olabilir.
Romatizma Ağrılarına Karşı İyidir;
Romatizma ağrıları özellikle soğuk havalarda artar.
Kemikleri sızlatır ağrıya sebep olur. Brokoli romatizma ağrılarına iyi gelerek
ağrıyı hafifletir.
İçeriğindeki sulfophane maddesi sebebiyle osteoartrite karşı
da yarar sağlar.
Brokoli Cildinize İyi Gelir;
Vücudu zararlı maddelerden arındırır, bir nevi temizleme
işlemi görür.
Cildin yaşlanmasını geciktirmesi, yaşlılığı geciktirmesi de
yararları arasındadır.
Cildi güzelleştirir ve genç görünmeye yardım eder.
Tüm
bu faydalarının yanında aynı zamanda yaşlanma ve kırışıklık karşıtı olduğunu da
brokoli faydaları arasına eklemeliyiz.
Genç kalmak ve genç görünmek isteyen
herkesin başvurması gereken bir sebzedir.
Kansere Karşı Koruma Sağlar;
Brokolinin kanser hastalığında birçok şifası vardır.
Özellikle akciğer, mide, bağırsak, yemek borusu ve meme
kanserlerine karşı tüketilmelidir. Kolon kanseri ve mesane kanserine karşı da
koruma sağlar.
Kısacası kanser karşıtı olarak kullanılabilir.
Radyasyonun zararlı etkilerini azaltarak cilt kanserine
karşı da koruma sağlar.
Kaynak: https://www.sifalibitkitedavisi.com/
BROKOLİ PİŞİRME ÖNERİSİ;
Brokoliyi salata için kullanıcaksanız haşlarken çiçekli bölümünün çok ezilmemesi için küçük bir püf noktası vereyim, önce saplarının piştiği bu yöntemi kullanabilirsiniz.
Brokoliyi dallarına ayırın, dallarına ayırdıktan sonra kaynayan suya gelişigüzel değil, sapları kaynayan suyun içine, çiçekli kısmı suyun yüzeyinde olacak şekilde yerleştirin.
Tencerenin içinde ayakta duruyorlarmış gibi olsun.
Sapları kalın, çiçekli bölümü narin olduğu için bu şekilde çiçekleri fazla ezilmeden pişirebilirsiniz.
Brokoliyi çok fazla pişirmenize gerek yok, saplarının sertliği gitsin yeter.
Piştikten sonra buzlu soğuk suya daldırıp çıkarın, iyice süzün.
Daha sonra istediğiniz salata tarifinde ve mezede kullanabilirsiniz.
BROKOLİ İLE YAPILAN TARİFLER;
Makarna Kasesinde Brokoli
Brokoli Ezmesi
Fırında, Patates Püreli Brokoli
Brokoli Kroket
Labneli Brokoli
Buğdaylı, Brokoli Salatası
Fırında Brokoli Püresi
Brokolili Pirinç Pilavı
"Afiyetle Kalın"
Her biri de lezzetli görünüyor. Harika tatlar. Salatasını çok yaparım brokolinin. Ayrıca yoğurtlu halini ve bir de beşamelli halini de çok severim.
YanıtlaSilBrokoli diyince çok çeşit yapılmayan bir sebzeymiş gibi geliyor akla hemen. Ancak böyle farklı şekillerde pişirince de çok lezzetli olduğunu kanıtlamış oldunuz. Teşekkürler bu derleme için.
Ellerinize sağlık, sevgiler.
Teşekkür ederim Denizcim :)
Sil