26 Şubat 2020 Çarşamba

GREYFURT KABUĞU REÇELİ

Greyfurt turunçgiller arasında sanırım en az tercih edilendir.
Ekşi tadı sebebiyle pek çok kişi meyve olarak tercih etmez.
Yağ yakıcı özelliği sebebiyle diyet listelerinin vazgeçilmez meyvesidir.
Kış aylarında daha çok C vitamini kaynağı olarak görülür.
Bir kaç haftadır bizim pazarda, dünyada ki koronavirüs salgını yüzünden  "her türlü virüse karşı iyi gelir" diye pazarlanmaya başladı.
Son yıllarda bazı ilaç çeşitleri ile etkileşim yaptığı ve ilaçların etkisini azalttığı ortaya çıktı.
Bu sebeple ilaç kullananların greyfurtu dikkatli kullanması, kullanılan ilaçla etkileşime geçip geçmediğinin anlaşılması öneriliyor.


Kıbrıs greyfurtu
Gelelim bugünkü tarifimize;
Geçtiğimiz ay oğlum iş sebebiyle Kıbrıs'a gitti.
Dönerken, Kıbrıs'ta bol bol bulunan narenciye çeşitlerinden Greyfurt ve Pomelo (ağaç kavunu) getirmişti.
Pomelo bizim alışık olmadığımız bir narenciye çeşidiydi.
Ağaç kavunu ve Şadok diye de biliniyormuş.
Pomelo oldukça büyük bir meyve, küçük bir kavun boyutunda diyebilirim, tadı greyfurt gibi acı değil ve çok kalın bir kabuğu var.
Kalın kabuk görünce dayanamayıp, onunla da reçel yaptım.
Onu rulo yaparak değil, küp küp doğrayarak hazırladım.
En kısa zamanda tarifini ekleyeceğim.
Kıbrıs'tan gelen greyfurtun kabuk kısmı daha etli, et kısmı ise sarı renkli çıktı.
Greyfurtu meyve olarak tükettik ama kabukları o kadar güzeldi ki reçel yapmaya karar verdim.
Daha önce tarifini verdiğim Portakal kabuğu reçelinde ki gibi yuvarlayarak ipe geçirdim.
O şekilde pişirdim, reçele greyfurtun sadece kabuklarını değil, kendisinide ekledim.
Tadı nasıl oldu? derseniz;
Önden haşlama, suda bırakma işlemleri yaptığım halde biraz acılığı vardı ama bu rahatsız edecek bir düzeyde değildi.
Kaymakla birlikte yendiğinde o acılık pek fark edilmiyor, çok rahat yeniyor.

greyfurt resmi
Greyfurt genellikle bu resimdeki gibi sarı kabuklu, kırmızı etlidir.
Bu greyfurtu semt pazarından aldım.
Kırmızı rengi ile göz alıcı görünüyor.
Reçeli bu türde bir greyfurtla yapınca eminim rengi daha çarpıcı olur.
Bugünkü tarifimizde ki reçeli yaparken buradaki 👉Portakal Kabuğu Reçelini yaptığım gibi yaptım.
"Ben kabuk kıvırmakla uğraşamam" derseniz, kabukların şerit şerit doğrandığı, diğer portakal kabuğu reçelimin şeklini uygulayabilirsiniz. Onun tarifi de 👉BURADA
Greyfurt reçelini yaptıktan sonra kahvaltı misafirlerim oldu.
Kahvaltının resimleri 👉BURADA
"Afiyetle Kalın"

GREYFURT KABUĞU REÇELİ;
Malzemeler;
3 adet greyfurt,
5 su bardağı toz şeker,
2 su bardağı su,
1 paket vanilya,
1 adet çubuk tarçın,
Yarım limon,
Ayrıca;
Yorgan iğnesi ve ipliği.

GREYFURT KABUĞU REÇELİ TARİFİ;
Greyfurtu iyice yıkayın, kabuklarını dilim dilim keserek soyun.
Kabuğun renkli kısmını bıçakla incecik soyarak ayırın.

Greyfurtu dilim dilim ayırın.
Dilimlerin üzerinde ki zar tabakasını soyun.
Her dilimi bir kaç parçaya ayırarak kesin.

Kabukları yuvarlayarak rulo yapın.
Pamuklu ip (yorgan ipi) geçirdiğiniz yorgan iğnesi ile hazırladığınız ruloları tek tek ipe geçirin.
Dağılmadan kalması için en son kısmına düğüm atın.

Tencereye su koyup kaynatın.
Kaynayan suyun içine ipe geçirdiğiniz kabukları bırakın.
5-6 dakika kaynatın.
Kaynadığı sudan çıkarıp, su dolu başka bir kabın içine alın.
Bu şekilde 10-15 dakika bekletin.
İsterseniz su değiştirme işlemini 2-3 defa tekrarlayabilirsiniz.
Ben sadece 1 kez yaptım.

Suyun içinden çıkardığınız kabukları süzgece alın.
Çok zedelemeden üzerine biraz bastırarak acı suyunun çıkmasını sağlayın.

İpini çıkarmadan kabukları tencereye alın.
Zarını soyup kestiğiniz greyfurt dilimlerini de tencereye ilave edin.
Şekeri ve 2 bardak (200 ml bardak) suyu ekleyin.
1 adet çubuk tarçın, 1 paket vanilyayı ilave edin.
Tencereyi ocağa alın.
Arada sırada karıştırarak kısık ateşte kaynatmaya başlayın.
Suyunu biraz çekmesini ve şekerinin koyulaşmasını bekleyin.
Kaynadıkça reçeliniz kıvamını bulmaya başlayacaktır.
Ara ara karıştırmayı ihmal etmeyin, tencerenin kapağını kapatmayın!

Reçel koyulaşmaya ve kabukların rengi şeffaflaşmaya başlayınca 3-4 damla limon suyu sıkın 5-10 dakika daha kaynatıp, ocağı kapatın.
Kabukların bağlı olduğu ipin ucunu kesip, çatalla iterek kabukların ipten çıkmasını sağlayın.

Reçeli temiz ve kuru kavanozlara yerleştirin ve sıcakken hemen kapağını kapatıp, bir tepsiye ters bir şekilde koyup, soğuyuncaya kadar (en az 3-4 saat) bekletin.

"Afiyet Olsun"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorum yazmak için;
Google hesabınız yoksa "Anonim" bölümünü işaretleyerek yorum yazabilirsiniz.
İsminizi yazmayı unutmayın!...