Sütlü Nuriye ailemizin en sevdiği şerbetli tatlıdır.
Şerbetli tatlıları ağır bulduğu için yemeyen kızım bile bu tatlıyı severek yer.
Geçen Cumartesi günü bu Ramazan'ın ilk iftar misafirlerini ağırladım.
Bu yıl bir değişiklik yaparak güllaç yerine hazır baklava yufkası kullanarak Sütlü Nuriye yapmaya karar verdim.
Hazır baklava yufkasını geçen yıldan beri kullanıyorum.
Genellikle "Hastel" marka hazır baklava yufkası kullanıyordum.
Bu sefer BİM'de görüp aldığım, hazır baklava yufkasını kullandım.
Benim şansıma paketmi kötü çıktı bilmiyorum ama hiç memnun kalmadım.
Yufkalar parça parça dökülüyordu ve bazısı birbirine yapışmıştı, çok zor ayırdım.
Sarma yada şöbiyet tarzı bir tatlı yapmayı düşünseydim, bu yufkalarla yapamayacaktım.
Sütlü Nuriye'de baklava gibi tepsiye bütün dizildiği için parça parça olanları iç kısmına yerleştirdim.
Sütlü Nuriye'yi baklavadan ayıran özellikleri;
Şerbetinde süt bulunması ve fındık ile hazırlanması.
İhtilal zamanında tereyağ yerine margarin kullanılmış ama ben yine tereyağ kullandım.
Öğütülmüş fındık değil, file (dilimlenmiş) fındık ile hazırladım.
Tatlı soğuk, şerbet ılık olacak şekilde şerbetini vermelisiniz.
İkisi de sıcak olursa tatlınız hamur olur!
Bu arada sütü şerbete ocağı kapattıktan sonra ekliyorsunuz, sütü kaynatmıyorsunuz.
Hazır baklava yufkası ile hazırladığım, tatlıdan böreğe kadar olan bütün tariflerim 👉BURADA
"Afiyetle Kalın"
SÜTLÜ NURİYE;
Malzemeler;
1 paket 800 gramlık hazır baklava yufkası,
300 gram tereyağ,
2 su bardağı file fındık,
Şerbeti için;
2 su bardağı su
2 su bardağı süt,
5 su bardağı toz şeker,
1 paket vanilya.
HAZIR BAKLAVA YUFKASINDAN SÜTLÜ NURİYE TARİFİ;
Tereyağını eritin,
Fırın tepsisinin dibini yağlayın.
Yufkaları paketinden çıkarın, 3 yufkayı tepsiye serin.
Üzerine erimiş tereyağ sürün.
Tekrar 3 yufka serip, yine tereyağ sürün.
Bu şekilde 15 yufkayı üst üste dizin.
15. yufkada yine tereyağ sürüp, file yani dilimlenmiş fındıklardan serpin.
Tekrar 3 yufkada bir yağlayarak 15. yufkaya geldiğinizde yine tereyağ sürüp, fındık serpin.
Geri kalan yufkaları 3 yufkada bir yağlayarak, dizerek bitirin.
Keskin bir bıçakla yufkaları kare olarak kesin.
Kalan tereyağını kesilmiş yufkaların üzerine dökün.
Önceden ısıtılmış fırında pişirin.
Rengi tam olarak kızarmayıp, altın sarısı bir renk alacaktır.
Şerbeti için;
2 su bardağı su ile 5 su bardağı toz şekeri eritip, kaynatın.
Ben şerbetin içine vanilyada ekliyorum, isterseniz kaynarken 1 paket vanilya ekleyebilirsiniz.
Şerbet kaynadıktan, şeker iyice eridikten sonra ocağın altını kapatın ve sütü ekleyin.
Sütü ekledikten sonra sürekli karıştırarak şerbetin biraz soğumasını sağlayın.
Tatlı soğuk, şerbet ılık olacak şekilde şerbeti tatlının üzerine dökün.
Şerbetini çektikten sonra, üzerini file fındık yada öğütülmüş fındık ile süsleyip, servis yapın.
"Afiyet Olsun"
Çok güzel görünüyor, ellerinize sağlık, hayırlı ramazanlar...
YanıtlaSilkalori bombasi,, hic kalorisine dikkat eden yok,, yazikkkk,,,,,,,,
SilKalorisine dikkat edenler yapıp yemiyordur zaten, merak etmeyin!...
SilTeşekkür ederim Ayselcim, Hayırlı Ramazanlar :)
Silellerine sağlık.sayfama uğrarmısın marifetli ablama ödülüm var.sevgiler.
YanıtlaSilTeşekkür ederim lemancım :)
Silenfes gorunuyor gercekten, ellerine saglik. iyi ramazanlar diliyorum.
YanıtlaSilTeşekkür ederim, hayırlı ramazanlar :)
SilBen sürekli bu tarifi uygularım.son 4 yıldır her ramazan yaparım.yine yaptım.bir tepsiyi yedik.şimdi ikinci tepsiyi şerbetledik.sabah ona da çökeceğiz insallah
SilMerhaba,
SilBu güzel geri bildirim için çok teşekkür ederim.
Tarifi yapmak isteyenler için bu yorumlar çok destekleyici oluyor.
Ellerinize sağlık.
Immmm tek kelimeyle süper. Ellerine sağlık...
YanıtlaSilTeşekkür ederim Arzu Hanım :)
SilBLOGUNUZU İNCELEDİM,HER ŞEY ŞAHANE,GÜL TATLISINI DENEMEYİ DÜŞÜNÜYORUM..SÜTLÜ NURİYEYİDE ÇOK SEVERİM AMA BECEREBİLİRMİYİM BİLMİYORUM..HARİKASINIZ..ELLERİNİZE SAĞLIK ,HAYIRLI RAMAZANLAR..
YanıtlaSilTeşekkür ederim Filizcim,
SilEminim yapabilirsin, kolay gelsin.
tatlı nefis görünüyor.ellerine sağlık canım.ramazan da iftarlar tatlısız olmaz bizim evde.bende hemen bunu denemeliyim.
YanıtlaSilhayırlı ramazanlar canım
Hayırlı ramazanlar Özlemcim :)
Silyemekteyizde adını çok duydum ama hiç görmedim görüntü süper canım ellerine sağlık...
YanıtlaSilTeşekkür ederim Aslıhancım :)
Silellerine sağlık en kısa zamanda denicem sevgilerimle..
YanıtlaSilTeşekkür ederim, mutlaka deneyin tavsiye ederim :)
SilGenellikle serbetli tatlilari yapmam.Ama sütlü nuriyeyide iyi bilirim.Vallahi pek heveslendim dogrusu...Canim bir kacamaktan ne cikar öyle degil mi?Tarifin icin tesekkürler
YanıtlaSilBende çok sık olmadıktan sonra arada sırada bu tarz tatlılar yapmaktan ve tabii ki yemekten yanayım Serapcım :)
SilHayirli Ramazanlar diliyorum Sevgili Muhterem.
YanıtlaSilTatlinin adini cokca duydum ama,ne yapmasi ne de yemesi hic kismet olmadi.
Yiyenlere afiyetler olsun,ellerine saglik.
Teşekkür ederim Yıldızcım :)
SilHayırlı Ramazanlar.
Benim eşimin de favori tatlısıdır. Bir evimize yerleşelim arayıp bulacağım o baklava yufkasını. Ve bu tarife göre yapacağım. ellerine sağlık canım. Sevgiler...
YanıtlaSilTeşekkür ederim Esincim :)
SilEllerine saglik.Harika görünüyor.Hayirli Ramazanlar.
YanıtlaSilTeşekkür ederim canım, hayırlı Ramazanlar :)
Silselam merhabalar muhterem ablacım uzun zamandır bloglarla ilgilenemedim tariflerin çok güzel ellerinize sağlık sevgiyle kal.
YanıtlaSilwww.mutfakgunesi.blogcu.com
Evet ya, uzun zamandır blogunu güncellemedin, ses vermene sevindim.
SilTeşekkür ederim :)
Merhabalar sütlü nuriye çok leziz görünüyor. En kısa zamanda denenecekler arasında yerini aldı bile. Baklava yaparken son zamanlarda bende hazır yufka kullanıyorum. Ancak keserken çok zorlanıyorum:( Kolay kesmenin bir formülü varmı? Sırf bu yüzden baklava yufkasından vazgeçeceğim...
YanıtlaSilSevgili Tuğçe,
SilNe yazık ki benimde hazır baklava yufkasında en sevmediğim iş, kesmek.
İlk kez hazır yufka kullanarak yaptığım cevizli baklavayı çok zor kesmiştim,sayfamda tarifini yayınlarken bu konudan bahsetmiş, bir daha kesmem gereken tatlı yapmayıp, sarma-şöbiyet gibi daha kolay kesilen tatlıları denemeyi düşündüğümü yazmıştım.
Ama yine lazım oldukça, kesmek ne kadar zor olsada bu tür tatlıları yapıyorum.
Kesmenin kolayı yokmu demişsin,
bir yerde hafif su serpin yazıyordu,bende bir keresinde hafif su serperek kestim ama yufkalar çok ince olduğu için yapış yapış oldu, hiç iyi bir fikir olmadığını anladım.
İnşallah daha kolay kesilen yufkalarda çıkar, o güne kadar tepside kesmeyi gerekmeyen tarifleri yapabilirsin :)
MERHABA TATLIN GÜZEL GÖRÜNÜYOR ELLERİNE SAĞLIK HİÇ YAPMADIM VEDE YEMEDİM NASIL OLUYOR BİLMİYORUM AMA MALUM DIŞARISI RAMAZ OLUNCA NE GÖRSEK CANIM İSTİYOR BENDE BEKLERİM
YanıtlaSilTeşekkür ederim Gülcancım, evet Ramazanda bu tür tariflere bakmak oruçlu iken çok zor oluyor :)
SilHayırlı ramazanlar canım çok sevdiğim bir tatlıdır mutlaka deneyeceğim ellerine sağlık canım çok güzel gözüküyor.iyi sahurlar..
YanıtlaSilHayırlı Ramazanlar İncim, teşekkür ederim :)
SilMuhterem Hanım sütlü nuriye tatlısını vanilya ilave etmeden tarıfınıze sadık kalarak yaptım aynı marka hazır yufkayıda kullandım en son yufkayı kesmeden once tereyagını döktüm kolay kesıldı Ben ve komsularım cok begendık Bayram tatlımız sütlü nurıye teşekkurler.
YanıtlaSilMerhaba,
SilVerdiğiniz öneriyi bende bu bayramda denedim.
Yani kesmeden önce en üstteki yufkanın üzerine tereyağ döktüm, çok daha kolay kesildi.
Fikir için teşekkür ederim.
merhaba;
YanıtlaSiltarifinizi ayni şekilde bayram tatlısı için uyguladım.ancak beklediğim gibi değildi.belirtilen ölçüdeki şerbet çok fazla geldi tatlıya çok yumuşattı ayrıcada çok fazla şekerli oldu.birde altın sarısı bir renk oldugunda pişirme işlemini bitirdiğim için bence yeteri kadar pişmedi ve hamursu kaldı..hiç memnun kalmadım
Merhaba Su,
SilŞerbet için verilen ölçüler su bardağı hesabı olarak veriliyor fakat herkesin elinde ki su bardağı aynı ölçüde olmayabiliyor.
Şerbetin hepsini birden dökmeden azar azar çektikçe dökün ve fazla gelirse artanı tatlıya eklemeyin.
Hamur olma konusuna gelirsek, altın sarısı renk aldıysa mutlaka pişmiştir ama şerbetin çok gelmesi yada tatlının veya şerbetin sıcak olması hamurlaşmaya sebep olmuş olabilir.
Hazır baklava yufkalarında yapılan en büyük hata tatlının yada şerbetin sıcak olarak bir araya gelmesi, bu da doğal olarak tatlıda hamurlaşmaya sebep oluyor.
canım muhterem, istanbula gelir gelmez baklavalık yufkayı kaptım :) Sütlü nuriye bayıldığım tatlı. Sende bu tarifi görüğümden beri rüyaalarımı süslüyordu. Şimdi deniyorum.Fırına attım. Du bakalım :) Akşama bir tepsiyi mideye indirmem umarım.
YanıtlaSilellerine sağlık.
tarif için çok teşekkür ederim.
sıcacık sevgiler.
Sevgili Zerrin,
SilTarifi denemene çok sevindim,
İnşallah tariften memnun kalmışsındır.
Afiyet Olsun, benden de sıcacık sevgiler :)
Bu tatlinin önce adi sonrada kendisi beni daha cok meraklandirdi:) bunuda deniyecem ins. cok güzel görünyor. deneyincede yorum yazcam´;)
YanıtlaSilİnşallah beğenirsiniz, deneyince yorumunuzu bekliyorum :)
SilEn üste ki resim rutuşlu olmuş :D çünkü en alttaki resimle aynı. Ve bu tatlıyı yaptım. bence 300 gr. tereyağı fazla.
YanıtlaSilÇok ilginç bir yorum yazmışsınız, hemen cevaplayayım.
Sil1.si resim rötuşlu değil, biraz daha dikkat ederseniz 2 resmin arasında farklar var.
Mesela fındıklı bölüm sondaki resimde daha net çıkmış.
Ayrıca ilk ve son resimdeki süte yansıyan ışıkların farklılığıda bunu gösteriyor.
300 gram tereyağ fazla demişsiniz ama paketin üzerinde 500 gram yazıyor, bu azaltılmış hali.
Bu arada tereyağ az olduğu zaman yufkalar çıtır çıtır kızarmıyor, birde şerbetini düzgün ayarlamadığınız zaman tatlı hamurlaşıyor.
Yinede tereyağını kendi damak tadınıza göre azaltabilirsiniz.
Ellerinize sağlık.
Muhterem'le Afiyetle'ye ;
YanıtlaSilBu kadar ciddiye alacağınızı bilseydim yorum yapmazdım.
Dehşet oluyor. Erkek olduğum için kimse inanmadı yaptığıma. Prestijim arttı. :D
Sizinde ellerinize sağlık :)
SilMerhaba,
YanıtlaSilBen yurtdışında yaşıyorum ve burada hazır yufka yok fakat annem ziyaretime geldiğinde Türkiye'den baklavalık hazır yufka getirmişti ve açıkcası ben şerbetli tatlıları pek sevmem ağır bulurum sütlü nuriye yediğim ve sevdiğim tek şerbetli tatlıdır diyebilirim..
Ne yapabilirim bununla diye düşünürken internette tarifinize rastladım ve riske girip elimde benim için hazine gibi değerli olan bu yufkayla tarifinizi denedim, hazine gibi diyorum çünkü Polonyada Türk mutfağına dair birşey bulmak neredeyse imkansız :) velhasıl tatlı muhteşem oldu!!Resmen parmaklarımızı yedik :) yalnız ben şekerin miktarını biraz fazla buldum ve yaparken şekerin miktarını azalttım enfes oldu!şimdi dört gözle Türkiye'den biri gelse de yufka şiparişi versem diye bekliyorum..Çok teşekkürler, iyi ki bu tarifi paylaşmışsınız, sevgilerimle...Pınar
Sevgili Pınar,
SilTarifi deneyip, beğenmene çok sevindim.
Şeker oranı her damağa göre farklılık gösterebiliyor, ellerine sağlık.
Hayırlı bayrmalar muhterem hanımcım tatlı ararken senin bloğunun izine rasladım ne kadar nefisssss tatlılar yapmışsın ellerine emeklerine sağlık sütlü nuriye tatlısınıda denemek istiyorum prca fındığımı alınca inşlh muhteşemsin canımcım maşallah artık günlerimize tatlı yerine ne yapsam değişik bişey diye düşinmicem çünkü ne ararsam burda bayıldımmm hepsine
YanıtlaSilTeşekkür ederim Yurdagül Hanım, size de hayırlı bayramlar :)
Silşerbet ne kadar kaynatılcak kolay gelsin
YanıtlaSilMerhaba,
SilŞerbeti kaynamaya başladıktan sonra kısık ateşte 10 dakika daha kaynatın.
Kolay gelsin.
Merhaba tarifleriniz muhteşem acaba bu tatlıyı file değilde normal fındığın çekilmiş.haliyle denesem olur mu ki
SilMerhaba,
SilTatlıyı çekilmiş fındık içi ile de yapabilirsiniz.
Kolay gelsin.
tarifinizi aldım denedim we harika oldu. nişanlımdan 10 puanı kaptım. teşekkürler
YanıtlaSilÇok sevindim, eminim güzel olmuştur, ellerine sağlık.
SilNişanlınla ömür boyu mutluluklar dilerim.
Ben de aldım tarifi hemen denemek istiyorum sütlü nuriyeye bayılırım. Fırının kaç derece olması gerekiyor?
YanıtlaSilMerhaba,
SilBenim fırınım doğalgazlı olduğu için tariflerimi düşük ısı-orta ısı-yüksek ısı terimlerini kullanarak veriyorum.
Bu ısıların elektrikli fırında ki karşılığı da;
Fırın ısısı: 50°-100° düşük hararet, 100°-200° orta hararet, 200°-250° çok sıcak hararet oluyor.
Sütlü Nuriye için fırın ısısının 170-180 derece yani orta hararette olması gerekiyor.
Kolay gelsin.
Tarifinizi denedim biraz önce fırından çıkardım soğumasını bekliyorum. Sormak istediğim şey şerbete soğuk sütü ekleyince yeterince ılımıyor mu biraz daha beklemek gerekir mi?
YanıtlaSilMerhaba,
SilSoğuk sütü ekleyince ılımasına yeterli olmuyor, kendi halinde şerbetin soğumasını beklemeniz gerek.
Şerbet sıcak olunca tatlı ne yazık ki hamur gibi oluyor.
İlk kez geçen hafta İstanbul'da yedim,hayatımda yediğim en güzel şerbetli tatlı olarak favori tatlım oldu.Bugün sizin tarifiniz ile denemek istiyorum.Emeğinize kaleminize yüreğinize sağlık canım...
YanıtlaSilSevgili Tijen,
SilŞerbetli tatlılar içinde bence de en hafifi ve lezzetlisi sütlü Nuriye tatlısıdır.
Mutlaka denemelisin, hazır baklava yufkası ile çok kolay oluyor.
Güzel sözlerin için çok teşekkür ederim :)
Harika bu tatlıya bayılıyorum
YanıtlaSilSutlu nuriye harika gorunuyor insallah yapabilirim deniyecem
SilTavsiye ederim mutlaka yapın, hazır baklava yufkası ile kolay yapılıyor :)
SilBu tatliyi deniyecem insallah yapabilirim tatli cok lezis gorunuyor elinize saglik
YanıtlaSilTeşekkür ederim, bence yaparsınız bu tarifle çok pratik oluyor :)
Silçok güzelmiş tatlınız
YanıtlaSilTeşekkür ederim :)
SilHarika gözükoyor Ellerinize saglık En kısa zamanda deneyeceğim
YanıtlaSilhttp://morlumutfak.blogspot.com.tr/
Teşekkür ederim :)
Silben de yaptııım ben de yaptıııım :) çok güzel olduuuuu.... Ahmet GÜRDAL
YanıtlaSilEllerinize sağlık, beğenmenize sevindim :)
SilEllerinize sağlık çok severim bu tatlıyı. .denedm ama şekeri bir bardak eksik yaptm çok yoğun tatlı sevmedğm için böle bile biraz tatlı geldi. Bi dahakine yrm bardk daha eksik yapıcm baklm..sürekli yapılacaklar listemde.çok teşekkürler güzel anlatmnz için.:)
YanıtlaSilMerhaba,
SilGüzel sözleriniz için teşekkür ederim.
Şeker oranı herkesin damak tadına göre farklılık gösterebiliyor.
Ellerinize sağlık.
Güzel bir tarif teşekkürler. :) Ama ben şekerini 3 bardak eksik yaptım tadı tuzlu gibi geldi yufkanın tuzu mu neden öyle geldi acaba? :) ...Sena atmaca
YanıtlaSilMerhaba, Öncelikle sorunuza geç cevap vediğim için ne olur kusura bakmayın.
SilBen 20 Temmuz'dan beri tatil için köyde ki evimizdeyim, internet çok az çektiği için ve sadece telefonla girildiği için sorunuza hemen cevap veremedim.
Şeker miktarını çok azaltmışsınız, bu yufkalar börek içinde kullanıldığı için tadında az da olsa tuz var, bu yüzden size tuzlu gelmiş olabilir.
Bu bayram iküçüncü kez gönül rahatlıyı tatlı tarifinizi yapıyorum,her seferinde öncelikle ben,ev halkı ve misafirlerim,bayılıyorlar,bunu size borçluyum,iyi ki varsınız,şimdiden hayırlı bayramlar dilerim tüm sevdikleriniz ile beraber...
YanıtlaSilKocaman sevgiler...
Sevgili Tijen,
SilGüzel sözlerin için çok teşekkür ederim.
Tarifimi beğenmenize çok sevindim, sizinde bayramınız kutlu olsun, daha nice bayramlara...
merhaba
YanıtlaSilbazı tariflerde arasına çikolata rendeliyor gercek sütlü nuriyede fındık mı çikolta mı var acaba deneyecem de merak ettim :)
Merhaba,
SilGerçek sütlü Nuriye'de çikolata olmaz, iç malzemesi fındıktır.
Fakat isteyen tarifi kendi damak zevkine göre değiştirebilir.
bihter
YanıtlaSiltariflern bazılarında içerisine fındık yerine çikolata parçaçıkları koyuyor acaba gerçek sütlü nuriyede hangisi var yapıcamda merak ettim :)
Merhaba Bihter,
SilGerçek sütlü nuriye'de çikolata olmaz, iç malzemesi fındıktır.
Fakat isteyen tarifi kendi damak zevkine göre değiştirebilir.
İsterseniz çikolatalı yapabilirsiniz ama fındıklısı çok güzel oluyor.
YanıtlaSilsütlünuriye tatlısı sadece sütten yapılır süt ile vanılya kaynatılır
Merhaba,
SilSütlü Nuriye tatlısı yufka açılarak hazırlanır, burada gerçek tarif değil hazır yufkayla yapılan tarif var.
Sütün içine sadece vanilya eklendiğini hiç duymamıştım, öneriniz için teşekkür ederim.
Denemek isteyenler o şekilde yapabilir.
Fakat ben şekerli şerbet halinden ve tadından memnunum bu şekilde yapmaya devam edeceğim :)
Leziz Sofralar
YanıtlaSilBu tatliyi hic denemedim ama sanirim icindeki sütten dolayi baklavaya göre daha hafif bir tatli oluyor,görünüsüne gelince enfes kesinlikle ellerinize saglik,Hayirli ve bereketli bir ramazan gecirmeniz dilegiyle...
Kesinlikle diğer şerbetli tatlılardan daha hafif bir tatlı oluyor.
SilBenim kızım şerbetli tatlı sevmez ama hafif olduğu için sütlü nuriye sever.
Hayırlı ramazanlar.