YE # 46 MAKARNA= SEPET MAKARNA
Bu ay ki yemek etkinliğimizin konusu çoğumuzun vazgeçilmez yemeği, makarna.
Ev sahibimiz; "Yeşil Kivi" blogunun sahibi olan arkadaşımız Seçil.
Etkinliğe 2006 yılındaki makarna etkinliğinde gördüğüm, o günden beri yapmak istediğim, sepet makarna ile katılıyorum.
Bu tarifi "Benim Mutfağım" blogunun yazarı Asya'da görmüştüm. Asya'da tarifi yabancı bir siteden almış.
Aldığı sitede ki görüntü ve resimler muhteşem, orada kullandıkları fırın kabı daha derin olduğu için, şekli sebebi ile adı "Arı Kovanı" olarak geçiyor.
Tarifle ilgili notlar;
Görüntü muhteşem, tadı çok güzel, kokusu nefis ama yapılışı çok zahmetli.
Bu makarnayı yapmak için biraz sabırlı olmanız gerekiyor.
Makarnaları dizmek, dökülmeden dizdiğiniz yerde durmasını sağlamak en zahmetli kısmı.
Makarnaları kalıpta margarin tutuyor, margarin erimeden makarnaları dizmek gerekiyor.
Ben makarnaları, kalıptaki margarin erimesin diye sıcak olduğu için mutfakta değil, serin olan salonda ki masada dizdim.
İçine fazla sebze eklemedim, sadece mantar kullandım, siz bezelye-havuç gibi farklı sebzeler ekleyebilirsiniz.
Piştikten sonra sakın hemen kalıbında çıkarıp, servis yapmayın.
Hemen çıkarırsanız, o sıcaklıkla makarnanız yayılabilir.
Kalıbının içinde en az 15-20 dakika dinlendirin.
Kalıbın içinde olduğu için soğuyacak diye endişelenmenize gerek yok.
"Afiyetle Kalın"
SEPET MAKARNA;
Malzemeler;
1 paket fırın makarna,
1 yemek kaşığı margarin,
İçi için;
300 gram köftelik kıyma,
1 paket köfte harcı,
1 yumurta,
6-7 dal incecik doğranmış maydanoz,
Ayrıca;
300 gram kültür mantarı,
1 adet küçük kuru soğan,
yarım çay bardağı zeytinyağ,
Beşamel sos için;
2 yemek kaşığı tereyağ,
3 yemek kaşığı un,
3 su bardağı süt,
Tuz, karabiber.
1 su bardağı rendelenmiş kaşar peynir.
Makarnaları kaynayan tuzlu suda, kırmadan hafif diri (al dante) kalacak şekilde haşlayın.
Üzerinden bol soğuk su geçirerek iyice soğutun.
Makarnaların soğuk olması kalıptaki margarinin erimemesi için, çok mühim.
Fırına girebilen derin tencere veya kaseyi soğuk margarinle iyice yağlayın.
Ben Arcopal'in üçlü tencere setinin en büyüğünü kullandım.
Yağladıktan sonra makarnayı hemen döşemeyecekseniz, kalıbı mutlaka buzdolabında bekletin.
İşin en zahmetli kısmı olan makarnaları dizmeye en dibinden başlayın.
Tam ortası açık kalabilir, küçük parçalarla ortasını kapatabilirsiniz.
Makarnaları gelişi güzel değilde, biten makarnanın peşinden diğerini birleştirerek düzenli bir şekilde dizin.
Dizme işi bitince kalıbı buzdolabında 10 dakika bekletin.
Kıyma, köfte harcı, 1 yumurta, 6-7 dal incecik kıyılmış maydanoz ve 2 çay bardağı su ile köfteyi yoğurun.
Köfteyi dizilmiş makarnaların üzerine, makarnaları düşürmeden dikkatlice kaplayın.
Makarnaları düşürmemek için köfteye elinizde şekil verip, tencereye öyle yapıştırabilirsiniz.
Küçük bir soğanı minik minik doğrayın, yarım çay bardağı zeytinyağı ile kavurun.
Mantarları yıkayıp, iyice süzün ve dilimleyin.
Soğanlarla birlikte pişirin.
Beşamel sosu yapmak için;
Tereyağını eritin, üzerine sürekli karıştırarak unu ekleyin.
Unu kavurup, ılık haldeki sütü ekleyin.
Tuzunu ilave edip, muhallebi gibi oluncaya kadar sürekli karıştırın.
Topaklanırsa blender ile çırpın.
Hazırladığınız beşamel sosu, pişirdiğiniz mantarları, artan makarnanın birazı ile karıştırın ve kalıpta ki köftenin üzerine yerleştirin.
En üst kısmına tekrar makarna dizin.
Altta ki beşamel sosun etkisi ile bu son makarna bölümünü çok kolay dizebilirsiniz.
1 su bardağı kaşar rendesini üzerine yerleştirin.
Önceden ısıttığınız fırında orta hararette pişirin.
Benim fırınım doğalgazlı olduğu için pişirme sıcaklığını veremiyorum.
Fırın ısısı ne çok kısık olsun, ne de hararetli olsun.
Makarna piştikten sonra kalıptan çıkarınca yayılmaması için mutlaka, kalıbının içinde 15-20 dakika dinlendirin.
Büyük bir servis tabağına ters çevirerek, dilimleyerek servis yapın.
"Afiyet Olsun"
mmm nefi ave zahmetli bi tarife benziyo ama çook makarna seven bi kişi olarak mutlaka deniycem.ellerinize sağlık sevgler
YanıtlaSilAmanınnn bu ne güzel bir makarna...
YanıtlaSilAma ben bunu yiyememki :)))
Bozmaya kıyamamki..
Eline koluna sağlık canım tek kelime muhteşem olmuş gerek içindeki malzemeler gerekse sunum
YanıtlaSiltadını düşünemiyorum bile fakat
yazdığın gibi sabır işi genede denemek lazım. kocaman sevgiler..
canım eline, koluna, emegine saglık.harika bir görüntü..kıymalı makarnayı zaten çok severim.mutlaka bu tarifi deneyecegim.sizlere afiyet olsun.sevgilerle.
YanıtlaSilgerçekten yapımı çok eziyetli gözküyor.ama görüntü muhteşem.ellerine saglık.
YanıtlaSilSüperrrrrrrr çok zahmetli ama süper
YanıtlaSilellerine sağlık canım sevgiler...
SÜPER GÖRÜNÜYOR YA ELLERİNE SAĞLIK İŞTE BU YA. SABIR BU:))))))
YanıtlaSilSEVGİLER
Aaaahhh resimi görünce ben bunu bir yerden taniyorum dedim.Dogru ya diger bir makarna etkinliginde görmüstüm.Ve tabiki birgün yaparim diye not almistim,Sonrada unuttum gitti.Iyiki yapmissin Muhteremcim.
YanıtlaSilGüzel ve detayli da resimlemissin.ELLERINE SAGLIK.
Eh simdi yapmak lazim!
Sevgiler
merhabalar,ellerinize sağlık gerçekten süper görünüyor,belli ki çok emek verilmiş,afiyet olsun.sevgiler
YanıtlaSilNasıl muhteşem bir görüntüdür bu ya. Emek verir miyim bilmem ama olsa anında lüpletirim. Bu arada içine kıymayı çiğ koyma olayı garip geldi pişiyor mu içinde? Ellerine sağlık. Sevgiler...
YanıtlaSilsabrınıza ve emeğinize sağlık gerçekten nefis bir şey yapmışsınız yemeye gerek yok insanın önce seyrederek gözü doyuyor çünkü
YanıtlaSilçok zahmetli ama değmiş doğrusu.muhteşem görünüyor.ellerinize,emeklerinize sağlık.
YanıtlaSilHayırlı kandiller.Rabbim tekrarına erdirsin İnşallah.
Muhterem'ciğim hayırlı kandiller, allah senesine de ermeyi nasip eder inşallah canım.
YanıtlaSilCanım bu ne kadar güzel bir makarna ama bir o kadar da epeyi zahmetli, ama görüntüye bayıldım canım,ellerine emeğine sağlık, afiyetler olsun güzelim, sevgilerimle öpüyorum...
Muhteremcigim nefis bir sey olmus canim gozlerimi alamiyorum harikaaa mutlaka dneyecegim ama seninkisi gibi olurmu bilemiyorum.
YanıtlaSilellerine saglik canim regaip kandilini ve uc aylarini kutlar, hayırlara vesile olmasını dilerim.
Bu hayirli gecede tum dualarimizi Rabbim kabul eder insallah.
SEVGİLER.
super enfes muazzam gorunuyor
YanıtlaSilnasıl nereden buluyorsun ablacıgım boyle guzel fıkırlerı ve bu kadar hos sunumları vallahı masallah :)
ablacıgım bu arada kandılını kutlamak ıcın geldım rabbım hakkını vererek gecırmemızı nasıb etsın ınsallah
Harika bir görüntü,ellerine saglik
YanıtlaSilMuhterem´cigim.Mübarek Regaip Kandilinin de sana ve ailen hayirlara vesile olmasi dilegiyle,sevgiler...
Muhteremcim cevap için teşekkür ederim :) Düşünceli arkadaşım benim. Sevgiler...
YanıtlaSilçok güzel görünüyor harika ama çok zahmetli çokta sabır istiyor dediğiniz gibi sabrına güvenen denemeli bence:))ellerinize sağlık
YanıtlaSilharika görünüyor ama baya zahmetliymiş ama sonuç muhteşem ellerinize sağlık
YanıtlaSilAmanın,
YanıtlaSilbu ne güzel makarna böyle.
İnsan seyretsinmi yesinmi bilemez.
Ellerinize,emeğinize sağlık.
Aylin.
Aman Allahım bu ne görkemli bir lezzet şöleni. Çok zahmetli gibi göründü gözüme, ama mutlaka değmiştir. Afiyet olsun sana ve bizlere de baka baka yutkunma :) Sevgiler...
YanıtlaSilBlogunuzu geç keşfettim; ne harika şeyler yapmışsınız... Çok çok beğendim gerçekten.
YanıtlaSilHemen gözleme alıyorum:)
ne diyeyim vallahi de billahi de öyle ekrana yapışıp bakakaldım.ya diyorum bu hatun bu makarnaları nasıl bu hale getirdi derken allah razı olsun açıklamalı anlatmışsın da kafayı yemekten kurtuldum.yoksa ööööle düşünür dururdum.şahane olmuş...
YanıtlaSilAllahım bu nasıl güzel bir şey böyle.Ağzımın suları aktı valla.Ellerinize sağlık
YanıtlaSilBu makarnayı tvde seyretmiştim, ama köfteli değildi.Bayıldım,şık ve güzel.eLİNİZE SAĞLIK.
YanıtlaSilAblacim tek kelime ile harikasin
YanıtlaSilÇok teşekkür ederim ayrıca siteme ziyaretlerinizi unutmayın.
YanıtlaSilhttp://islamguzelahlaktir.blogspot.com/