24 Eylül 2008 Çarşamba

GÜLLAÇ


KADİR GECESİ
"Allahım!Şüphesiz sen çok bağışlayansın,bağışlamayı seversin.Bizi de bağışla" (Amin)
Ramazan ayının 20 ile 30'u arasında bulunan ancak 27. gecesine tesadüf ettiği kuvvetle tercih edilen Kadir gecesi Kuran-ı Kerim'in ifadesiyle bin aydan daha hayırlıdır.
Bu nedenle bu geceyi ihya etmenin sevabı pek çoktur.Bu gecenin öyle bir anı vardır ki,o ana rastlayan bir dua muhakkak kabul olunur.
Bu mübarek gecede Teravih namazı kılındıktan sonra bir müddet daha ibadet edilmesi,nafile namaz kılınması,Kuran okunması,kaza namazları kılınması,dua edip bağışlanmayı dilemek bu geceyi ihya etmek demek.
Allah'ü Teala bu gecenin kıymetini bilen,duaları kabul edilen kullarından eylesin hepimizi.(Amin)

GÜLLAÇ;
Ramazan'ın gülü güllaç, her yıl Ramazan ile birlikte masalarımıza konuk oluyor.
Ben 3 yıl önce güllaç yapmaya başladım.
Ramazan'da en az bir defa ve mutlaka muhallebili yaparım.
Bu yıl süslemesinde toz antep fıstığı ve pasta malzemeleri satılan dükkanlarda bulunan, konserve kiraz kullandım.
Her yıl nar kullanıyordum, bu sene kiraz kullanarak biraz değişiklik yapmak istedim.
Notlar;
Saffet Abdullah marka güllaç kullandım.
Üzerinde 3 litre süt yazıyordu, fakat neredeyse 1 litresi arttı, 2,5 litre süt yeterli.
Sütü çektikçe eklemeyi unutmayın, yoksa lapalaşabilir.
Muhallebili yaparsanız biraz buzdolabında dinlendirmenizde yarar var.
Muhallebi akıcı bir kıvamda olmalı, koyu kıvamlı muhallebiyi narin güllaçların arasına sürmeniz çok zor olur.
Süslemeyi en son yapın, süt eklemeniz gerekirse süslemeleriniz bozulabilir.
İç kısmına ceviz koymayı düşünüyorsanız, cevizleri biraz suda tutup soyun, ceviz güllacı karartabiliyor.
Diğer güllaç tarifleri için bakınız;

Güllaç

Muhallebili Güllaç Bohçası

"Afiyetle Kalın"

GÜLLAÇ;
Malzemeler;
1 paket güllaç yufkası,
2 litre süt,
1 kilo toz şeker,
Muhallebi için;
4 su bardağı süt,
2 yemek kaşığı tereyağ veya margarin,
1 bardak un,
1 bardak toz şeker,
1 paket vanilya.
Süslemek için;
Kuruyemiş,nar veya kiraz taneleri.
Yapılışı;
Muhallebi malzemelerini tencereye koyup, sürekli karıştırarak pişirin.
Sütü ve şekeri karıştırıp,ısıtın.
Bir tepsiye ılık olan sütten 1-2 kepçe koyup, güllaç yufkasını ıslatın.
Başka bir tepsiye şekerli ılık sütte ıslattığınız güllacı dizin.
Sütü azaldıkça tepsiye süt ilave etmeyi unutmayın.
Yarısına geldiğinizde muhallebiyi güllaçları üzerine yayın.
Muhallebiyi daha rahat yaymak için kaşığınızı arada bir sıcak süte batırın.
Kalan güllaç yapraklarınıda aynı şekilde ıslatıp, tepsiye dizin.
Güllaçları ıslattığınız sütü ve artan sütü tepsideki güllaçların üzerine dökün.
Kuruyemiş, nar veya kiraz taneleri ile güllacınızı süsleyin.
"Afiyet Olsun"
Muhterem'le Geziye güncellendi.
Her Ramazan'da Sultanahmet Camisinde gerçekleştirilen kitap fuarını görmek için, bakınız;

11 yorum:

  1. RAMAZANDA EN FAVORİ TATLIMDIR GÜLLAÇ .
    AMA MUHALLEBİLİSİNİ DENEMEDİM HİÇ .ŞAHANE GÖZÜKÜYOR , ELLERİNE SAĞLIK ...
    KADİR GECENİZ MÜBAREK OLSUN...

    YanıtlaSil
  2. Ramazan geldi bereket getirdi evimize soframiza,son günlerini eda edecegiz mubarek ayin,Allah her günümüzü ramazan gibi bereketlendirsin insallah.Güllac nefis görünüyor eline saglik
    kandilin kutlu olsun dularin ibadetlerin kabul olsun canim.
    hayirli kandiller

    YanıtlaSil
  3. ____________@@@__@_@@@@__
    ____________@@__@@_____@__
    ___________@@@_@__@_____@__
    __________@@@@_____@@___@@@_
    _________@@@@@______@@_@___@@
    ________@@@@@_______@@_____@_
    ________@@@@@_______@____@__
    ________@@@@@@_____@____@__
    _________@@@@@@____@___@__
    __________@@@@@@@@____@__
    __@@@_________@@@@@@@__
    @@@@@@@__________@@___
    _@@@@@@@_________@___
    __@@@@@@_________@@__
    ___@@@___@_______@@___
    ___________@_____@__@__
    _______@@@@_@___@___
    _____@@@@@@__@_@@_
    ____@@@@@@@___@@__
    ____@@@@@______@_
    ____@@_________@__
    _____@_________@__
    _____________@_@__
    ______________@@_
    ______________@__




    Bir damla umut serpilsin yüregine, bin tatli umut dolsun günlerine, hayallerin gerçekleri bulsun, bütün dualarin kabul, Kadir Gecen mubarek olsun.

    YanıtlaSil
  4. Adsız05:31

    Dertlerimiz kum tanesi kadar küçük, sevinçlerimiz Nisan yağmuru kadar bol olsun. Bu mübarek geceniz sevapla dolsun. Kandiliniz mübarek olsun.

    YanıtlaSil
  5. Gün vardır,bin yıldan uzun gelir bize,bir yıl vardır,bir günden kısa gelir bize,bire bin yazılan bu gecede dua edelim Rabbimize! hayırlı kandiller http://gelibolu17.blogspot.com

    YanıtlaSil
  6. Muhteremcim güllaç enfes olmuş, çok ama çok severim, ellerine sağlık..
    Kandilin mübarek olsun.
    Öpüyorum..

    YanıtlaSil
  7. Nefis bir güllac olmus amma velakin ikimizde ayni tarifi yayinlamisiz.Yani bu demek oluyorki pisti olduk:)))Ellerine saglik.Kadir gecen mübarek olsun.Sevgiler.

    YanıtlaSil
  8. Gullaç harika ellerine saglik...
    Kadir geceniz mubarek...dualariniz kabul olsun insallah...opuyorum seni...sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  9. Mübarek Kadir Gecesi hepimize hayirlara vesile olmasi dilegiyle;
    Iftar icin bir dilim Güllac aldim bile,ellerine saglik canim...

    YanıtlaSil
  10. Çalınan her kapı hemen açılsaydı, ümidin, sabrın ve isteğin derecesi anlaşılmazdı.

    Rabbim dara düşünce "SABIR" sabrı bulunca "ŞÜKÜR" şükre erince "RAHMET" rahmete dalınca "SEVGİ" sini ihsan eyleyip; gönlünden geçeni avuçlarına döksün. Ettiğiniz duaların kabul olması dileklerimizle KADIR GECEMİZ MÜBAREK OLSUN....

    Ve sen yine denendiğinde;
    ve yine kalbin daraldığında;
    ve yine bütün kapılar kapandığında;
    ve yine ne yapman gerektiğini bilemediğinde..
    uzun uzun düşün..
    ve hatırla Yaratanını!
    ALLAH kuluna kâfi değilmi?
    ( zümer:36)

    http://gittiklerimden.blogspot.com/
    http://gidilesiyerler.blogspot.com/
    http://soframdan.blogspot.com/

    YanıtlaSil
  11. canım güllaçlar nefis..bende muhallebili denedim..tam ramazana yakışır hafif oldu..ellerine sağlık canım..
    kandilin mübarek duaların kabul olsun..

    hayırlı kandiller..

    YanıtlaSil

Yorum yazmak için;
Google hesabınız yoksa "Anonim" bölümünü işaretleyerek yorum yazabilirsiniz.
İsminizi yazmayı unutmayın!...