30 Ekim 2018 Salı

KIŞLIK MENEMEN

Muhterem'le Afiyetle
Kış hazırlıklarının önemli bir bölümü domatesle hazırlanan kışlıklar oluyor.
Domatesi kışın bulabilsek bile ne yazık ki tadı yaz domatesi gibi olmuyor.
Domatesi en iyi saklama koşulları da, sıcak ve kuru iklimlerde oturanlar için kurutma olarak, ya da konserve tarzı saklama oluyor.
Domates salça olarak, sos olarak, menemen olarak hazırlandı ve kışlık erzakların arasında yerini aldı.
Bu yıl domatesin fiyatı ne yazık ki fazla düşmediği için, pek çok evde domatesle kışlık hazırlığı çeşit çeşit değil, bir kaç çeşitle sınırlı kaldı.



menemen resimleri
Bu yaz benim Kastamonu'dan dönüşüm biraz daha geçe kaldığı için domatesle bir şeyler yapmaya fırsatım olmadı.
İstanbul'a döndükten sonra evde bulunsun diyerek 4 kilo domatesten 4 küçük kavanoz menemen hazırladım.
İnsan 4 kilo domatesten daha çok malzeme çıkacağını zannediyor ama domates piştikçe suyunu kaybettiği için miktarı da azalıyor.
Menemenleri hazırladım fakat yayınlamaya fırsat bulamadan 10 günlüğüne Sivas'a gidip geldim.
Cuma günü Sivas'tan döndüm, daha fazla vakti geçmeden menemen tarifini vereyim dedim😊
Domatesle bu yıl birde "Domates Soslu Biber Turşusu" hazırladım tarifi 👉BURADA

menemen soğanla mı yapılır?
Bu yaz menemenle ilgili küçük bir polemik vardı.
Polemiğin konusu, menemen soğanla mı yapılır? soğansız mı yapılır?
Bence bu konu göreceli bir konu, ben soğanlı severim soğanlı yaparım, başkası soğan sevmez soğansız yapar.
Bugünkü tarifte menemen kışlık olarak hazırlandığı için soğansız hazırladım.
Pişirmek istediğim zaman önce küçük doğranmış ve kavrulmş soğanın üzerine bu kavanozlarda ki menemenlerden boşaltıp, birlikte bir iki taşım kaynattıktan sonra yumurtasını kırıyorum.
Yani ben bu polemikte soğanlı sevenlerin tarafındayım😃
 "Afiyetle Kaıln"

resimli kışlık menemen yapımı
KIŞLIK MENEMEN;
Malzemeler;
4 kilo domates,
Yarım kilo yeşil sivri biber,
1 çay bardağı zeytinyağı,
1 yemek kaşığı kaya tuzu,
Temiz, hasarsız kavanozlar,
Kullanılmamış, yeni kavanoz kapakları.

domatesin kabukları nasıl soyulur?
KIŞLIK MENEMEN TARİFİ;
Domatesleri yıkayın, kabuklarını soyun.

domates küp küp nasıl doğranır?
 İsterseniz mutfak robotundan geçirin, isterseniz küp küp doğrayın.

küp küp doğranmış domates resmi
Bütün domatesleri aynı şekilde doğrayıp hazırlayın.

sivri biber nasıl doğranır?
Sivri biberleri yıkayın, sap kısmını kesin.
Eğer kalın biber kullanırsanız mutlaka tohumlarını çıkarın.
Sivri biber kullanırsanız tohumlarını çıkarmadan ince ince doğrayın.

Derin ve büyük bir tencerenin içine zeytinyağını dökün.
Üzerine doğradığınız sivri biberleri ilave edin.

Biberleri çevire çevire rengi biraz dönünceye kadar kavurun.

Kavrulan biberlerin üzerine kabuğu soyulmuş ve doğranmış domatesleri ilave edin.

Tuzunu ekleyin, orta hararette ki ocakta suyunu salıp, çekmeye başlayıncaya kadar pişirin.
Suyunu tamamen çekmeden ocağı kapatın.


Not;
Domatesler pişerken kullanacağınız kavanozları ve kapaklarını kaynar su dolu bir kapta bekletin.
Kaynar halde ki malzemeyi sıcak kavanozlara doldurmak, dayanıklılık açısından daha iyi sonuç veriyor.

Kaynar halde ki menemeni sıcak kavanozlara doldurun.
Kavanozları doldurduktan sonra kenar kısımlarını silerek temizleyin.
Isısı kaybolmadan, kuruladığınız sıcak kapakları hemen sıkıca kapatın.
Elleriniz yanmasın diye bu işlemi kuru bir bez ile yapabilirsiniz.
Kapakların iyice sıkılması hava almaması gerekiyor.

Kavanozların kapaklarını sıkıca kapattıktan sonra kapaklarının üzerine gelecek şekilde ters çevirin.
Oda ısında soğuyuncaya kadar üzerine bir bez örtün.

Bu şekilde oda ısında soğuyuncaya kadar 24 saat bekletin.

menemen nasıl yapılır?
Ertesi gün kavanozların kapaklarını kontrol edin.
Kapaklar içe doğru çekilmişse menemen uzun süreli saklamaya hazır demektir.
Not;
Kavanozları taşırken, yerini değiştirirken kapaklarından değil gövdesinden tutarak taşıyın.

menemen tarifi
"Afiyet Olsun"

2 yorum:

  1. Ellerine sağlık Muhterem abla. İnsan damak tadına göre ayarlamalı tabii ki. Ben de mesela soğansız severim. Hatta ben açıkçası menemeni çoğu zaman içine yumurta kırmadan yerim. Tabii o zaman adına menemen diyemeyiz ama menemenlik iç diyeyim artık :) Yumurta kırmadan yapıp o şekilde yiyorum ve çok seviyorum. Menemen olarak yiyeceğimiz zaman bazen içine az bir şey biber salçası da karıştırırım. O da çok güzel olur. Normalde bunlar menemenin yapısına aykırı şeyler ama sen nasıl seviyorsan öyle yaparsın :) Bu arada umarım Sivas gezi yazısı da gelecektir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence de insan nasıl seviyorsa öyle olmalı, yumurtasız bile yerim demişsin, kesinlikle o şekilde de yenilebilecek kadar güzel bir lezzet.
      Birde makarnaya da çok güzel sos oluyor :)
      Bu yıl Sivas'ta yazısı yazılacak çok yer gezdim.
      Şimdi hangi birinden başlasam diye yüzlerce resmin arasından düzen kurmaya çalışıyorum :)

      Sil

Yorum yazmak için;
Google hesabınız yoksa "Anonim" bölümünü işaretleyerek yorum yazabilirsiniz.
İsminizi yazmayı unutmayın!...