Bu tarifle ilk karşılaştığımda bende aynı tepkiyi vermiştim.
Bamya dolması için büyük boy bamya da kullansanız çok emek isteyen bir tarif.
Bazı tariflerde bamyanın külah kısmı kesiliyor ve içine kıymalı harç dolduruluyor.
Ben ilk bamyaları o şekilde doldurmaya çalıştım ama çok oyalayınca karnıyarık gibi karnını kesip doldurmaya karar verdim.
Emin olun bu şekilde yapmak çok daha kolay oldu.
Bamya demek, limon suyu ile oluşan ekşilik demek, bu sebeple dolma içini zeytinyağlı hazırladım.
Bol bol limon ile pişirdim.
Limon hem ekşili tadını oluşturdu, hemde bamyanın sevilmeyen salyasının çıkmasını engelledi.
Tadı nasıldı derseniz, yaparken çok emek verilen ama bir çırpıda biten yaprak sarması gibiydi 😍
"Afiyetle Kalın"
Bamya ile hazırladığım diğer tariflerim 👉BURADA
BAMYA DOLMASI;
Yarım kilo büyük boy bamya,
İç malzemesi;
1 adet küçük boy kuru soğan,
3 yemek kaşığı kırık pirinç,
6-7 dal dereotu,
2-3 yemek kaşığı zeytinyağı,
1 yemek kaşığı kuş üzümü,
1 yemek kaşığı dolmalık fıstık,
Tuz, kuru nane, kırmızı pul biber,
Pişirmek için ayrıca;
1 adet limon,
Tuz, zeytinyağı.
BAMYA DOLMASI TARİFİ;
Bamya dolması yapmak için iri boyda olan bamyalardan alın.
Bamyaların şapka kısmını bıçakla elma soyar gibi, çevire çevire koni şeklinde kesin.
Başını külah şeklinde soyduğunuz bamyaları yıkayın.
İç malzemesini hazırlamak için;Soğanın kabuklarını soyup rendeleyin, yıkanmış pirinci, kuşüzümünü, dolmalık fıstığı, tuzunu, kuru naneyi, kırmızı pul biberi, damak tadınıza uygun baharatları, incecik kıydığınız dereotu ve 2-3 yemek kaşığı zeytinyağını iyice karıştırın.
2- Ortasında bulunan çekirdeklerini koparıp, çıkarın.
3- Hazırladığınız iç malzemesini içini boşaltttığınız bamyaların içine doldurun.
İçini doldurduğunuz bamyaları dibi geniş, karnıyarık tenceresine dizin.
Limonun yarısını dolmaların üzerine sıkın, diğer yarısını dilimleyin, bamyaların üzerine dizin.
Tuzunu ekleyin, üzerini geçmeyecek kadar sıcak su doldurun.
Kaynarken dağılmaması için bamyaların üzerine ısıya dayanıklı bir tabak yerleştirin.
Orta hararetteki ocakta pişirmeye başlayın.
Kaynadıktan sonra ocağı iyice kısın.
Pirinçler pişinceye kadar, yaklaşık 20-25 dakika pişirin.
Ilık veya soğuk olarak servis yapabilirsiniz.
"Afiyet Olsun"
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Yorum yazmak için;
Google hesabınız yoksa "Anonim" bölümünü işaretleyerek yorum yazabilirsiniz.
İsminizi yazmayı unutmayın!...