Bu yaz köyde olduğumuz günlerde bol bol taze sebze, domates gibi ürünler hediye olarak geldi.
Üst üste geldiği zaman ziyan olmasın diye fasulyeleri konserve, biberleri de domatesli biber turşusu yaparak değerlendirdim.
Fasulye konservesi tarifini daha önce vermiştim.
Mevsimi geçmeden biber turşusu tarifini de vereyim.
"Afiyetle Kalın"
Kaynar su ile hazırlanan sivri biber turşusu tarifim 👉BURADA
DOMATES SOSLU BİBER TURŞUSU;
Malzemeler;
2 kilo sivri biber,
1,5 kilo domates,
6-7 diş sarımsak,
2 yemek kaşığı kaya tuzu,
1 büyük çay bardağı zeytinyağı,
1 su bardağı sirke,
2 yemek kaşığı toz şeker,
Temiz, hasarsız kavanozlar,
Kullanılmamış, yeni kavanoz kapakları.
DOMATES SOSLU BİBER TURŞUSU TARİFİ;
Biberleri yıkayın, sapını kesip, tohumlarını çıkarın.
Biberleri yarım parmak uzunluğunda kesin.
Domatesleri isterseniz kabuklarını soyarak, isterseniz kabuksuz olarak doğrayın veya mutfak robotunda parçalayın.
Büyük bir tencereye doğradığınız domatesleri, zeytinyağını koyun ve kaynatmaya başlayın.
Sarımsakların kabuklarını soyun, bir kaç parçaya ayırın.
Bir kasenin içine sarımsakları, sirkeyi, kaya tuzunu ve toz şekeri ilave edip karıştırın.
Hazırladığınız sirkeli karışımı tencerenin içine ilave edin.
Sarımsakları ilave ettikten sonra 5 dakika daha kaynatıp, ocağı kapatın.
Kaynar halde ki domates sosunun içine doğradığınız biberleri ilave edin.
Küçük bir not;
Kaynar olarak kavanozlara doldurulup kaldırılan kışlıklarda, kavanozların kullanımdan önce kaynar suda beklemesi malzemenin soğumadan kavanoza girmesi açısından çok önemli.
Kışlık malzemeyi kaynar halde, kaynar sudan çıkardığınız kavanozlara doldurup, sıcak ama kurulanmış olan kavanoz kapakları ile kapatmanız malzemenin uzun süre dayanmasını sağlıyor.
Bu tarz tarifleri yapmaya başlamadan önce kullanacağınız kavanozları ve kapaklarını kaynar suda bekletin.
Kavanozları doldurduktan sonra kenar kısımlarını silerek temizleyin.
Isısı kaybolmadan, kuruladığınız sıcak kapakları hemen sıkıca kapatın.
Elleriniz yanmasın diye bu işlemi kuru bir bez ile yapabilirsiniz.
Kapakların iyice sıkılması hava almaması gerekiyor.
Kavanozların kapaklarını sıkıca kapattıktan sonra kapaklarının üzerine gelecek şekilde ters çevirin.
Kavanozları havlu bir bezin üzerine, kapaklarının üzerinde olacak şekilde dizin.
Üzerine havlu veya sofra bezi örtün.
Bu şekilde oda ısında soğuyuncaya kadar 24 saat bekletin.
Ertesi gün turşunun kapaklarını kontrol edin.
Kapaklar içe doğru çekilmişse turşunuz uzun süreli saklamaya hazır demektir.
Turşunuz 2-3 hafta içinde yemeğe hazır hale gelecektir.
"Afiyet Olsun"
Hayırlı günler soslu turşu tarifinizi geçen yıl yapmıştım çok güzel oldu bu yıl yine yapacağım inşallah tarif için teşekkürler. Sevgiler. Nihal
YanıtlaSilMerhaba, hayırlı günler.
SilTarifi deneyip beğenmenize çok sevindim.
Yorum için ayrıca teşekkür ederim, denemek isteyenler için bu tür geri dönüşler çok faydalı oluyor.