Bir zamanlar gün mönülerinde fırtına gibi esmişti.
Bende o zamanlar çok yapardım, hatta 2008 yılında blogda tarifini vermiştim.
Bakınız; Etimek tatlısı
Sonra farklı farklı pek çok tarif çıktı.
Etimek tatlısı az da olsa unutuldu.
Ben son yıllarda Etimek tatlısını, köyde ki evimizde İstanbul'dan daha çok yapıyorum.
Evimizin ilk yıllarında fırınımız yoktu, fırın gerektirmeyen yegane bir tarif olduğu için hemen onu hazırlıyordum.
Sonraki yıllarda fırın geldi ama kalabalık aile yemekleri veya kahvaltıları için çok bereketli olduğu için ara sıra yine Etimek tatlısı yapıyorum.
Son yıllarda tatlının üzerine, kadayıflı muhallebi tatlısında ki gibi kavrulmuş kadayıf serpilmesi ise bu klasik tatlıya farklı bir soluk getirdi.
Kadayıflı Muhallebi tatlısını çok sevdiğim için, bu tarifi de çok severek yapıyorum.
Bu tatlı için gerekli olan kavrulmuş kadayıfı isterseniz kendiniz kavurabilirsiniz.
Ben marketlerde satılan, kavrulmuş ufalanmış kadayıf kullandım.
"Afiyetle Kalın"
Bu tarifi geçtiğimiz Ramazan ayında iftar misafirlerim için hazırlamıştım.
Mönüsünde Kadayıflı Etimek Tatlısı olan iftar masasının resimleri 👉BURADA
Yanında gördüğünüz ev yapımı Buzluk Limonatası tarifi 👉BURADA
KADAYIFLI ETİMEK TATLISI;
Malzemeler;
1 paket etimek,
Muhallebisi için;
1 su bardağı un,
1 su bardağı toz şeker,
4 su bardağı süt,
1 yemek kaşığı tereyağ,
1 paket vanilya,
1 küçük kutu krema,
Şerbeti için;
2 su bardağı toz şeker,
2 su bardağı su,
1 paket vanilya,
3-4 damla limon suyu,
Üzeri için;
2 su bardağı kavrulmuş kadayıf,
1 çay bardağı toz şeker,
1 su bardağı ufalanmış ceviz içi,
1 tatlı kaşığı toz tarçın.
KADAYIFLI ETİMEK TATLISI TARİFİ;
Öncelikle şerbetini hazırlayalım.
Şerbetinin karamelli olması için şekeri tencereye dökün.
Düşük ısıda sürekli karıştırarak şekeri kavurun.
Şekerin rengi değişmeye başladığında ılık halde ki suyunu ilave edin.
Şekerini iyice eritin.
İçine 1 paket vanilya ilave edin.
Kaynamaya başlayınca limonu sıkın, 10 dakika sonra ocağı kapatın, soğumaya bırakın.
Etimekleri tepsiye dizin.
Ilık halde ki şerbeti etimeklerin üzerine gelecek şekilde, her tarafına dökün.
Muhallebiyi yapmak için;
Sütü derin bir tencereye dökün.
İçine unu, şekeri, vanilyayı, tereyağını ilave edin.
Topaklanma olmaması için sürekli karıştırın, topaklanırsa el blenderi veya mikser ile çırpın.
Muhallebi kıvamına gelinceye kadar karıştırarak pişirip, ocağı kapatın.
Karıştıra karıştıra biraz soğumasını sağlayın.
1 küçük kutu (200 ml) kremayı muhallebiye ekleyip, mikser ile 5-6 dakika çırpın.
Hazırladığınız muhallebiyi şerbetini çeken etimeklerin üzerine yayın.
Kadayıflı üst kısmını hazırlamak için;
Kavrulmuş ve ufalanmış kadayıfın içine, ufalanmış ceviz içi, tarçın, toz şeker ilave edin, karıştırın.
Hazırladığınız kadayıflı karışımı muhallebinin üzerine yerleştirin.
1-2 saat buzdolabında dinlendirin.
Dilimleyerek servis yapın.
"Afiyet Olsun"
Etimek tatlısı en sevdiğim tatlılardandır. Üzerinde bir de çıtır kadayıf olunca tadından yenmez denir ama yenmez değil bulsam götürürüm doğrusu :)) Ellerine sağlık Muhterem ablacım.
YanıtlaSilSağolasın canım,
SilBende etimek tatlısını çok severim, birde kadayıflı muhallebiyi çok severim, bu tatlı ikisinin karışımı ile oluşmuş diyebiliriz.
Kadayıfa konan şeker direk mi konacak acaba? Rukiye
YanıtlaSilEvet, kadayıfa karıştırılan şeker direkt koyulacak :)
Sil