Ben bu tarifi neredeyse 25 yıl önce Sevinç yengemden öğrenmiştim.
O zamanlar bu kadar çok tarif de yoktu, tarifleri alabileceğimiz yayınlar da yoktu.
Yengemin geniş bir çevresi olduğu için ondan farklı tarifler öğreniyordum.
Mesela eskiden biz milföy hamurunu "sana böreği" adında kendimiz binbir zahmetle yapıyorduk. Hazır olarak milföy hamurunu ilk kez yengemde görmüştüm.
Şimdi komik gelebilir ama eskiden makarna salataları sadece yoğurt, havuç rendesi ve maydanozla hazırlanıyordu.
Mayonezli-yoğurtlu, garnitürlü makarna salatasını da ilk kez yengemde görmüştüm.
Saklı keke geri dönersek;
Saklı kek, içinde havuç rendesi, cevizi olan bir kekin üzerinin muhallebi ile kaplanması yada başka bir değişle örtülmesi ile hazırlanıyor.
Kek, muhallebinin altında kaldığı için adı "saklı kek" olarak geçiyor.
Bu tarifi, havuçlu-cevizli keki ve üzerinde muhallebisi sebebi ile çok severim.
Eskiden bu keki daha sık yapardım ama yeni öğrendiğimiz tarifleri yapmaktan eskilere fırsat kalmıyor.
Yengemlerin bize kahvaltıya geldiği bir gün eski günleri ve bu tarifi yad etmek için hazırladım.
Misafirlerim kahvaltıya geleceği için keki akşamdan pişirdim.
Muhallebisini, keki iyice soğuyunca sabah hazırlayıp üzerine yaydım.
Tarifi güneşin olmadığı saatlerde hazırladığım için yapım aşamalarını çekemedim.
Sadece muhallebiyi yerleştirdiğim kısımların resmini çekebildim.
Sunum resimlerini misafirler gittikten sonra gün ışığında çektim.
Kahvaltının resimleri 👉BURADA
SAKLI KEK;
Malzemeler;
Keki İçin;
4 adet oda sıcaklığında yumurta,
1 su bardağı toz şeker,
1 su bardağı sıvı yağ,
1 su bardağı süt veya yoğurt,
1 portakalın kabuğunun rendesi,
2 orta boy havuç rendesi,
2,5-3 su bardağı un,
Yarım su bardağı iri çekilmiş ceviz içi,
1 paket kabartma tozu,
1 paket vanilya,
1 tatlı kaşığı tarçın.
Muhallebisi için;
4 su bardağı süt,
4 yemek kaşığı un,
2 yemek kaşığı nişasta,
1 büyük çay bardağı toz şeker,
1 paket vanilya,
1 poşet krem şanti.
Üzeri için;
1 su bardağı hindistan cevizi,
1 büyük çay bardağı ceviz kırığı,
Sunum için;
Nane yaprakları ve havuç dilimleri.
SAKLI KEK TARİFİ;
Keki yapmak için;
Yumurta ve şekeri derin bir kabın içinde yoğurt kıvamına gelinceye kadar çırpın.
Havuç rendesi, portakal kabuğu rendesi, tarçın, ceviz içi, süt ve sıvı yağı da ekleyerek tekrar çırpın.
Kabartma tozu, un ve vanilyayı eleyerek ekleyin ve karıştırın.
Kek kalıbını margarinle veya tereyağı ile yağlayıp, biraz un serpin.
Hazırladığınız kek hamurunu, kek kalıbına boşaltın.
Kek kalıbını önceden ısıttığınız orta hararette ki (180 derece) fırında yavaş yavaş pişirin.
Kek hamurları hızdan hoşlanmıyorlar, düşük ısıda pişirmek her zaman iyi sonuç veriyor.
Piştikten sonra soğuması için bir kaç saat bekletin.
Not;
Kek sıcakken muhallebisini koymanız kekin hamurlaşmasına sebep olur.
Muhallebisini yapmak için;
Sütü derin bir tencereye boşaltın.
İçine unu, şekeri, nişastayı ekleyin, iyice karıştırın.
Orta hararette ki ocakta muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirin.
Muhallebinin pişmesine yakın vanilyayı ekleyin.
Piştikten sonra ocağı kapatın, toz haldeki krem şantiyi ilave edin.
Mikserle 5-6 dakika süreyle çırpın.
Ilık haldeki muhallebiyi, soğumuş olan kekin üzerine yayın.
Muhallebi biraz soğuduktan sonra üzerine hindistan cevizi serpin.
Hindistan cevizinin üzerine ceviz içi serpin.
Muhallebinin kıvamını bulması için tatlıyı 2-3 saat buzdolabında dinlendirdikten sonra dilimleyerek servis yapın.
"Afiyet Olsun"
Kalıp ölçüleri nekadar? kare borcama nasıl gelir?
YanıtlaSilMerhaba,
SilBenim kullandığım kalıbın ölçüleri 22x30
Kare Borcamın ölçüleri 28x28
Bu malzeme ölçüleri kare borcama uygun olur.
Kolay gelsin.