Karabuğdayın bu kadar çok talep görmesinde bir kaç sebep var.
Birincisi, gluten içermeyen nadir besin maddelerinden birisi olduğu için Çölyak hastaları ve gluten hassasiyeti olanlara iyi bir alternatif olduğu için,
İkincisi, sağlıklı beslenmek için çok iyi bir seçim olduğu için,
Üçüncüsü, kilo vermek isteyenlerin "az kalori alayım, yediğim şey beni tok tutsun" isteğine cevap verdiği için.... bu liste daha böyle uzayıp gider.
Karabuğday, vejeteryan beslenme tarzı için de çok önemli bir ürün.
Karabuğday (Greçka) nedir?
Buğdaya göre düşük nitelikte olup %11 protein ve %2 yağ içerir. Tahıldan çok kabuklu yemişe benzer.
Bu mineraller ise yüksek tansiyon, kansızlık ve kalp rahatsızlıklarına karşı oldukça etkilidir.
Karabuğdayın tadını ben bulgura benzetiyorum, minik minik üçgen küpler görünümünde olduğu için çok sevimli bir görüntüsü var.
Karabuğdayı bulmak, popüler olduktan sonra daha da kolaylaştı.
Bazı bakliyat firmaları ürün gamına Karabuğdayı da aldı.
Arada sırada Bim ve A101 gibi marketlere aktüel ürün olarak geliyor.
Aktarlarda, sağlıklı ürünler satan yerlerde bulmak mümkün.
Ben ilk karabuğdayımı Eyüp Sultan'ın yan tarafında ki caddede olan bir dükkandan almıştım.
Eşim, organik sirke almak için dükkana girmişti, bende ne var ne yok diye bakarken karabuğdayı görüp almıştım.
1 kilosu 10 liraydı.
Karabuğday ile neler yapılır? diye kısa bir araştırma yapıp, bulgurla yapılan her şeyin karabuğdayla da yapıldığını fark ettim.
Bugünkü tarifi "Yoga ve Yaşam" sitesinde gördüm, çok ilginç bulduğum için yaptım. Not; (sayfaya link verdim, daha sonra site kapandığı için linki kaldırmak zorunda kaldım)
Karabuğdayı mısır gibi patlatıyorsunuz ama baştan söyleyeyim mısır kadar yumuş yumuş bir şey ortaya çıkmıyor.
İsterseniz kaşık kaşık atıştırmalık yiyorsunuz, yada yazının sonunda verdiğim önerilerle değerlendiriyorsunuz.
Bu önerilerden bahsetmem gerekirse;
Yoğurdun içine karıştırıp, milkshake gibi içeceklerin içine karıştırıp, çorbanın içine karıştırıp tüketebilirsiniz.
Birde bu patlaklar ile çikolata yapabilirsiniz ki, en çok sevilen bu hali oluyor😍😍😍
Birde karabuğday haşlanarak kısırı yapılıyor, onun tarifini de hazırladım en kısa zamanda ekleyeceğim 😊
Malzemeler;
1 su bardağı karabuğday.
KARABUĞDAY PATLAĞI TARİFİ;
Karabuğdayı kapaklı bir tavaya kuru olarak yerleştirin.
Tavanın kapağını kapatın, ocağın üzerine yerleştirin.
Orta hararetteki ocakta, mısır patlatır gibi tavayı sallayarak, karabuğday tanelerinin patlamasını sağlayın.
Karabuğday patlaklarını isterseniz sıcak sıcak atıştırmalık olarak tüketin.
Ya da;
Karabuğday patlaklı çikolata hazırlayabilirsiniz, tarifi 👉BURADA
Ya da;
Milkshake veya Smootie gibi içeceklerin içine ekleyerek tüketebilirsiniz.
Ya da;
Çorbanızın içine veya yoğurdun içine ilave ederek tüketebilirsiniz😊
"Afiyet Olsun"
Konyamızda bunun buğdayla yapılanına kavurga deriz. Çok da güzel olur. Kara buğdayı hiç denemedim. Bunun da güzel olacağına eminim. Ayrıca ne çok faydası varmış. Allah bizler için yaratıp hizmetimize sunmuş resmen. Çok şükür.
YanıtlaSilKavurgayı duymuşluğum var ama hiç yemedim.
SilKarabuğdayı bende geçen kış almaya başladım.
Bu kadar faydalı olduğunu aldıktan sonra öğrendim.
Sağlıklı olduğunu öğrendikçe pek çok tarifi onunla uygulamak istiyorum.