Ben pazılı börek yapacağım zaman klasik ıspanaklı börek gibi pazıyı biraz kavururdum.
Geçtiğimiz yıllarda köyde olduğumuz bir gün Serpil yengem pazılı börek pişirdi.
Böreğin içini hazırlarken pazının sadece yapraklarını incecik doğradı ve tuz ile ovup, böreğe çiğden ekledi.
Birde oda da bulunan kuzineyi yakıp, odun ateşinde pişirdi.
Ortaya çıkan tadı ne siz sorun ne ben söyleyeyim, tek kelime ile nefis olmuştu.
O günden sonra bende pazılı börek yapacağım zaman yapraklarını çiğ olarak kullanıyorum.
Saplarını da küçük küçük doğrayıp, kavurarak yumurtalı pişirerek değerlendiriyorum.
"Afiyetle Kalın"
PAZILI BÖREK;
Malzemeler;
1 kilo yufka,
İçi için;
2 demet pazı yaprağı,
Tuz,
2 su bardağı çökelek-lor peynir,
1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber,
1 çay bardağı sıvı yağ,
1 su bardağı süt,
Üzerine sürmek için;
Yarım çay bardağı sıvıyağ,
2 yemek kaşığı yoğurt,
1 adet yumurta.
Ayrıca;
Çörekotu
PAZILI BÖREK TARİFİ;
Pazının saplarını kopararak sadece yapraklarını iyice yıkayın.
İnce ince doğrayın, biraz tuz serperek yaprakların diriliği gitsin diye elinizle iyice ovun.
Suyunu sıkarak başka bir tabağa alın, üzerine lor peynirini ve pul biberi serpip karıştırın.
Not;
Bu tarifte pazının yaprakları pişirilmeden çiğ olarak kullanılıyor.
Fırın tepsisini yada dikdörtgen şeklindeki Borcamın dibini yağlayın.
İlk yufkayı tepsiye kenarları dışarı sarkacak şekilde serin.
Süt ve sıvıyağı iyive karıştırın.
Yufkanın üzerine 1-2 kaşık sütlü, yağlı karışımdan gezdirip, üzerine parçalayarak 1 yufka daha yerleştirin.
İkinci yufkanın üzerine hazırladığınız pazılı-peynirli içten yerleştirin.
Üçüncü sırada yufka ve sütlü-yağlı karışım, dördüncü yufkada da tekrar iç yerleştirin.
Kenarlardan sarkan yufkayı tepsinin içine toplayıp, üzerine son yufkayı kenarlarını katlayarak bütün olarak yerleştirin.
Üzerine sürmek için yumurta-yağ ve yoğurdu çırpın, en üstteki yufkanın üzerine sürün.
Son olarak üzerine çörekotu serpin.
Önceden ısıtılmış, orta hararetteki fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirin.
"Afiyet Olsun"
ELLERİNE SAĞLIK ABLACIM.NEFİS GÖRÜNÜYOR.
YanıtlaSilÇok teşekkür ederim Şulecim :)
Silhımm süper lezzetli görünüyor.. ellerine sağlık: )
YanıtlaSilTeşekkür ederim Yasemin :)
Silpazının dolmasını ve yemeğini yapıyorum ama böreğini yeni duydum madem duydum demek ki yapacağım not alındı eline sağlık canım
YanıtlaSilSağolasın ablacım,
SilBizde çok sevilir pazılı börek, mutlaka denemelisiniz :)
Muhteremcim çokkkk severim çok. Ellerine sağlık harika olmuş...
YanıtlaSilSağolasın canım :)
Silslm ve dua ile nefis görünüyor ellerinize sağlık notumu aldım deneyeceğim..böreklerinizi çok beğeniyorum özellikle ıspanaklısını.. nazlı istanbul
YanıtlaSilÇok teşekkür ederim Nazlı,
SilIspanaklı böreğim bizim ailede de efsanedir.
Kış gelince benden börek olarak hep ıspanaklı börek istenir :)
Ellerinize saglik. Borek cok guzel gorunuyor... Tariflerinizi yakindan takip ediyor elimden geldigince de yapmaya calisiyorum. Benim de nacizhane ufak bir blogum var. Ziyaret ederseniz cok memnun olurum. Fikirlerinizi de beklerim :)
YanıtlaSilrenkliimutfak.blogspot
Çok teşekkür ederim, blogunuza uğrayacağım :)
SilSlmlar ben hazir gida kullanmiyorum acaba yufkasini kendim nasil yapabilirim
YanıtlaSilMerhaba,
SilBörek yufkası açmak biraz emek istiyor, sizi tebrik ediyorum.
Daha önce elde açılan yufka ile 2 tarif vermiştim.
Onlardan yararlanabilirsiniz.
Tariflerin linkini buraya ekliyorum.
Köy Böreği
Mayalı Elde Açma Börek
Kolay gelsin.
Merhabalar,tarifinizde pazıyı çiğ olarak kullanmışsınız fakat bunu çiğ koymak ve kavurmak arasındaki fark nedir herhangi bir tat farklılıgı var mı ? Bu arada ellerinize sağlıkk ��
YanıtlaSilMerhaba,
SilBen eskiden pazıyı kavurarak yaptığım için, çiğ olarak yapılanla karşılaştırma yapıyorum.
Çiğ olarak hazırlanan börek bence daha lezzetli oluyor.
Teşekkür ederim :)