Bu dosyalar sayesinde o sebze ile bugüne kadar hangi tarifi vermişim hepsi bir arada oluyor.
Elinizde o sebze veya meyve varsa nasıl değerlendirebileceğinize bir arada olan tarifler sayesinde daha kolay karar verebiliyorsunuz.
Eskiden bu dosyaları daha sık hazırlıyordum, bu aralar pek fırsatım olmadı.
Kışlık sebzlerden olan karnabahar ile pek çok tarifim var, onları bir araya getirmeye karar verdim.
Çorbasından, mücverine, turşusundan, dolmasına kadar şimdilik 14 adet karnabahar tarifi bu dosyada sizi bekliyor😊
KARNABAHAR;
Karnabahar (Brassica oleracea 'Botrytis'), turpgillerden
(Brassicaceae), çiçekleri etli ve tanecikli bir görünüşte olan, yaprakları
lahana yaprağına benzeyen, sebze olarak kullanılan bir bitki.
Turpgillerden; vatanı Doğu Akdeniz bölgesi olan 2 yıllık
otsu bir bitkidir.
Yaprakları koyu yeşil, çiçekleri beyaz veya sarımtıraktır.
Kış sebzelerindendir. Lahanaya benzer.
Aslında, lahananın çiçek saplarının
kısalıp etlenmesiyle lahanadan türemiştir.
Yenen kısmı, henüz açmamış yoğun çiçek
durumudur.
Türkiye'de; güzlük turfanda karnabahar, kışlık karnabahar ve mart
karnabahar olmak üzere üç çeşidi vardır. Fosfor ve vitamin bakımından çok
zengindir.
Karnabaharın Faydaları;
Toksinleri nötrlize eder, karaciğeri destekler ve kansere
karşı korur.
*Karnabahar Kalbe
Faydalıdır: Kardiyovasküler ve kalp sistemini koruyan karnabahar kalp sağlığı
için inanılmaz faydalıdır.
*Karnabahar K
Vitamini Zengini: K vitamini deposu olan karnabahar vücudun sağlığı için
tüketilmesi gereken bir sebzedir. Çocuk ve yaşlıların tüketmesi gereken
karnabahar iskelet ve kemik sisteminin gelişimini olumlu yönde etkiler.
*Kolesterole Faydaları:
Lif zengini olan karnabahar beslenme için önemli bir yere sahiptir.
Kolesterolün dengede kalmasını sağlayarak vücudun daha sağlıklı olmasına
yardımcı olur.
*Detoks Etkisi
Vardır: Karaciğer enzimlerini aktif hale getirerek vücuda detoks etkisş yapar
ve vücudu kötü mikroorganizmalardan korur.
*Bağışıklık
Sistemini Koruyan Karnabahar: Antioksidan barındırması ile bağışıklık sistemini
koruyarak kış hastalıklarının etkisini azaltır. Bağışıklık sistemini etkileyen
serbest radikaller karnabahar sayesinde vücuttan atılmaktadır.
*Kilo Vermek
İstiyorsanız Karnabahar Tüketin: Yağ yakmak için vücudun ihtiyacı olan C
vitamini karnabaharda bulunur. Bu sayede kilo vermek istiyorsanız bol bol
haşlanmış karnabahar tüketebilirsiniz. Yarım çay bardağı karnabahar 30 kalori
olduğu için tüketime yine de dikkat etmek gerekir.
*Hamilelik
Döneminde Tüketilmeli: A, B ve folik asit barındıran karnabahar hamilelik
döneminde sıkça tüketilmesi gereken sebzeler arasındadır. Hücre büyümesine
destek sağlayan bu vitaminler anne karnında gelişen bebek için çok faydalıdır.
*Karnabahar
Kalsiyum Deposu: Kemik ve diş sağlığının korunmasında büyük yeri olan kalsiyum
deposu karnabahar aynı zamanda sinir uyarılarının geçişi içinde son derece
faydalıdır.
*Kanser Riskini
Azaltıyor: Mesane, akciğer ve göğüs kanseri gibi kanser türevlerine yakalanma
riskini en aza indiriyor.
Karnabahar ayrıca;
*Çinko içeren karnabahar hücreleri onararak
yaraların çabuk iyileşmesini sağlıyor.
*Manganez
barındıran karnabahar enzimlerin sağlıklı çalışmasına yardım ediyor.
*Magnezyum zengini
olan karnabahar kemikler için gerekli olan hormonları üretiyor.
*Vücuttaki toksik
maddelerin atılımını hızlandırır.
*Saçların ihtiyacı
olan vitamin ve mineral desteğini sağlayarak saç sağlığını korur.
*Dökülen saçların
tekrar çıkmasına destek verir.
*Saçın ihtiyacı
olan birçok vitamini karşılar.
*Kafa derisinde
oluşan problemleri önler.
Karnabaharın Zararları;
*Hassas bünyelerde
aşırı tüketim sonucu alerjik sorunlar oluşturabilir.
*Gaz oluşmasına
neden olur.
*Gut ve böbrek taşı
rahatsızlıklarınız var ise aşırı karnabahar tüketmekten kaçınmalısınız.
Kaynakça; https://www.faydalari.com/karnabaharin-faydalari/
"Afiyetle Kalın"
Muhterem Abla bu paylaşımın harika olmuş. Karnabaharı çok severim fakat daima aynı şekillerde yemek istemediğim için farklı tarif arayışına girmiştim ki senin bu postun karşıma çıktı, tevafuk oldu. Böyle güzel bir paylaşım için teşekkürler :)
YanıtlaSilBu güzel yorum için ben teşekkür ederim kıymetli kardeşim :)
SilBir sebze veya meyve için dosya hazırlamayı seviyorum, hem o ürüne ait bütün tarifler bir yazıda toplanıyor, hemde benim 12 yıl boyunca verdiğim tarifler yeniden hatırlanmış oluyor. Bazen bende elimde ki sebze ile ne yapacağıma karar veremediğimde bu dosyalara bakıyorum.