08 Şubat 2012

PORTAKAL KABUĞU REÇELİ

Portakal reçeli yapmak için pek çok tarif var.
Bazısında portakalın hepsi kullanılır, bazısında etli kısmı, bazısında ise sadece kabuğu kullanılır.
Kabuğu kullanılarak yapılan 2 farklı tarif var, birisi bugün tarifini verdiğim portakalın beyaz kısımları şerit şeklinde kesilerek, bir diğeri ise portakalın kabuklarını yuvarlayarak ipe dizilip, pişirilmesi ile hazırlanıyor.
Yakında yuvarlayarak ipe dizilen ve pişirilen reçelden pişireceğim, kabukları biriktirmeye başladım : )

Bugün tarifini verdiğim portakal reçelini çocukluğumda annem pişirirdi.
Kışın ayva ve portakal, baharda muhteşem çilek reçelleri yapardı.
Sağolsun şimdi de reçel yaptığı zaman hepimize dağıtır.
Evlendikten sonra en çok bu reçeli sevdiğim için hep portakal reçeli pişirdim.
Mis gibi kokusu ile halen en sevdiğim reçellerin başında portakal reçeli gelir.
"Afiyetle Kalın"

PORTAKAL KABUĞU REÇELİ;
Malzemeler;
2 kilo portakalın kabukları,
5 su bardağı toz şeker,
3 adet portakalın suyu,
2 su bardağı su,
1 paket vanilya,
Yarım limonun suyu.

TARİFİ;
2 kilo portakalı yıkayın ve kabuklarını dilim şeklinde soyun.
Portakalın etli kısımlarını meyve sıkacağında sıkıp, taze portakal suyu elde edebilirsiniz.
Yada 1 hafta önceden evde portakal yendikçe kabuklarını bir poşete biriktirip, buzdolabında yeterli çoğunluğa ulaşıncaya kadar bekletebilirsiniz.

Dilim şeklinde ki kabukların turuncu kısmını bıçakla soyup, beyaz kısmını ortaya çıkarın.
Not;
Turuncu kısımları rondodan geçirip, şekerle karıştırıp, ağzı kapalı kavanozda buzdolabında saklayabilir, kurabiye ve keklerinizde kullanabilirsiniz.

Turuncu kısımlarını soyduğunuz kabukları şerit şeklinde kesin.

Şerit şerit doğradığınız kabukları tencereye yerleştirin.
Üzerine su, portakal suyu, vanilya ve şekeri ilave edin.
(Bu reçelde kullanılan kabuklar meyve gibi sulu olmadığı için su ilave ederek pişiriyoruz)
Arada sırada karıştırarak kısık ateşte kaynatmaya başlayın.
Suyunu biraz çekmesini ve şekerinin koyulaşmasını bekleyin.
Kaynadıkça reçeliniz kıvamını bulmaya başlayacaktır.
Sık sık karıştırmayı ihmal etmeyin.
Reçel koyulaşmaya başlayınca 3-4 damla limon suyu sıkın 5-10 dakika daha kaynatıp, ocağı kapatın.

"Afiyet Olsun"

16 yorum:

  1. Bu sekıl de hiç denememişdim..
    Ellerıne sağlık bereketı bol olsun.

    YanıtlaSil
  2. Bizde eşim soyar ben yaparım.
    Ellerine sağlık
    Tadıyla kokusuyla harika
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  3. mis gibi portakal kokusu ve tadı ile eminim çok lezzetli olmuştur.elinize saglık.

    YanıtlaSil
  4. hımm.)
    ablacım o dilimi ben yemek istiyorum:)
    ellerine sağlık:)

    YanıtlaSil
  5. Canım bende yaptım sıra gelmedi ya
    yınlamaya çok severim ellerine sağ
    lık sevgiler.

    YanıtlaSil
  6. mmm..
    miss miss..
    :))
    bende bu portakal kokuları hangi mutfaktan geliyor diyorum..
    ellerine sağlık ablacım..
    muhabbetle..
    :)

    YanıtlaSil
  7. Eline sağlık ne kadar güzel ince ayrıntılarına kadar anlatmışın yüreğine sağlık

    YanıtlaSil
  8. Ablacım senin reçellerinin hastasıyım. Yine harika bi reçel yapmışsın. Ellerine sağlık. Sevgiler...

    YanıtlaSil
  9. Canım ben geldim.
    :)
    Mmmmm mis ellerine sağlık
    :)
    Vitamin deposu
    :)
    Sevgiyle kal.

    YanıtlaSil
  10. Kışın reçeli portakal ve ayva.. Ben de bi arkadaşda dilim dilim gördüm çok hoşuma gitti,ilk sefere öyle yapıcam kısmetse.

    Ellerine emeklerine sağlık canım..

    YanıtlaSil
  11. Selam Muhterem'ciğim
    İnsanın vefalı arkadaşlarının olması çok sevindirici birşey Allah razı olsun merak etmişsin beni Türkiye ye gitmiştim bazı işler için döndüm arkadaşım artık buralardayım inşaallah
    Ellerine sağlık ben uğramayalı yine harikalar çıkarmışsın maşaallah
    Portakal kabuğu reçeline bayılırım nefis görünüyor afiyetler olsun
    kal sağlıcakla yine beklerim:)

    YanıtlaSil
  12. misss gibi olmus canim cok severim ellerine saglik bende birkac kavanoz yapiyorum pasta suslemelerinde keklerde kullaniyorum.oromasi muthis guzel...

    YanıtlaSil
  13. Dış kabuklarını kerliyorum ama beyazından hiç yapmadım.
    Ellerine sağlık canım..
    Sevgiler..

    YanıtlaSil
  14. Ben de portakallar güzelken bu reçelden yapayım diyorum. Ellerine sağlık Muhterem.

    YanıtlaSil
  15. Rengiyle görüntüsüyle nefis bir recel olmus.
    bizim evde cok sevilir recelin her cesidi bende yapmak istiyorum ama tek cekindigim nokta portakalin kabugundaki kimyasal ilaclar acaba kaynayinca ilaclarin etkisi gidiyormu .pasta veya keklerin icine portakal limon kabugu rendesi yaparken bile acaba pisince ilac etkisi gidiyormu diye düsünmeden edemiyorum malum simdiki sebzeler meyveler asiri ilac katiyorlar
    ellerine saglik

    YanıtlaSil
  16. Selamlar,
    Uzun zamandır ziyarete gelememiştim.İlk fırsatta ziyaretlerime sizinle başladım. Harika tarifler eklemişsiniz yine ellerinize sağlık. Portakal reçeli benim kış mevsiminde vazgeçilmezim diyebilirim. Rulo şeklinde olan bir tarif var bende ancak bu da çok güzel olmuş ellerinize sağlık.
    Sevgi ve muhabbetlerimle.

    YanıtlaSil

Yorum yazmak için;
Google hesabınız yoksa "Anonim" bölümünü işaretleyerek yorum yazabilirsiniz.
İsminizi yazmayı unutmayın!...