Bazısında portakalın hepsi kullanılır, bazısında etli kısmı, bazısında ise sadece kabuğu kullanılır.
Kabuğu kullanılarak yapılan 2 farklı tarif var, birisi bugün tarifini verdiğim portakalın beyaz kısımları şerit şeklinde kesilerek, bir diğeri ise portakalın kabuklarını yuvarlayarak ipe dizilip, pişirilmesi ile hazırlanıyor.
Bugünkü tarif anneciğimin tarifi, ben yıllarca annemin yöntemi ile portakal reçeli pişirdim.
Bu yöntemde portakal kabuğunun turuncu kısmı soyulduğu için acılık olmuyor.
Ayrıca kabuğu önden haşlamak zorunda kalmıyorsunuz.
Kabuğu soyulmadan, yuvarlanarak gül şekli verilip ipe dizilen ve acısının gitmesi için ön pişirme yapılan, farklı Portakal Kabuğu Reçeli tarifi 👉BURADA
Birde "ben portakalın sadece kabuğunu değil, kendisinide yemek istiyorum" derseniz portakalın hepsi kullanılarak yapılan Portakal Reçeli tarifi 👉BURADA
Bugün tarifini verdiğim portakal reçelini çocukluğumda annem pişirirdi.
Kışın ayva ve portakal, baharda muhteşem çilek reçelleri yapardı.
Sağolsun şimdi de reçel yaptığı zaman hepimize dağıtıyor.
Özellikle bahar aylarında mutlaka çilek reçeli yapar.
Evlendikten sonra en çok bu reçeli sevdiğim için ben hep portakal reçeli pişirdim.
Mis gibi kokusu ile halen en sevdiğim reçellerin başında portakal reçeli gelir.
"Afiyetle Kalın"
PORTAKAL KABUĞU REÇELİ;
Malzemeler;
2 kilo portakalın kabukları,
5 su bardağı toz şeker,
3 adet portakalın suyu,
2 su bardağı su,
1 paket vanilya,
Yarım limonun suyu.
PORTAKAL KABUĞU REÇELİ TARİFİ;
2 kilo portakalı yıkayın ve kabuklarını dilim şeklinde soyun.
Portakalın etli kısımlarını meyve sıkacağında sıkıp, taze portakal suyu elde edebilirsiniz.
Yada 1 hafta önceden evde portakal yendikçe kabuklarını bir poşete biriktirip, buzdolabında yeterli çoğunluğa ulaşıncaya kadar bekletebilirsiniz.
Dilim şeklinde ki kabukların turuncu kısmını bıçakla soyup, beyaz kısmını ortaya çıkarın.
Not;
Turuncu kısımları rondodan geçirip, şekerle karıştırıp, ağzı kapalı kavanozda buzdolabında saklayabilir, kurabiye ve keklerinizde kullanabilirsiniz.
Üzerine su, portakal suyu, vanilya ve şekeri ilave edin.
(Bu reçelde kullanılan kabuklar meyve gibi sulu olmadığı için su ilave ederek pişiriyoruz)
Arada sırada karıştırarak kısık ateşte kaynatmaya başlayın.
Suyunu biraz çekmesini ve şekerinin koyulaşmasını bekleyin.
Kaynadıkça reçeliniz kıvamını bulmaya başlayacaktır.
Sık sık karıştırmayı ihmal etmeyin.
Sık sık karıştırmayı ihmal etmeyin.
Reçel koyulaşmaya başlayınca 3-4 damla limon suyu sıkın 5-10 dakika daha kaynatıp, ocağı kapatın.
"Afiyet Olsun"
Bu sekıl de hiç denememişdim..
YanıtlaSilEllerıne sağlık bereketı bol olsun.
Bizde eşim soyar ben yaparım.
YanıtlaSilEllerine sağlık
Tadıyla kokusuyla harika
Sevgiler
mis gibi portakal kokusu ve tadı ile eminim çok lezzetli olmuştur.elinize saglık.
YanıtlaSilhımm.)
YanıtlaSilablacım o dilimi ben yemek istiyorum:)
ellerine sağlık:)
Canım bende yaptım sıra gelmedi ya
YanıtlaSilyınlamaya çok severim ellerine sağ
lık sevgiler.
mmm..
YanıtlaSilmiss miss..
:))
bende bu portakal kokuları hangi mutfaktan geliyor diyorum..
ellerine sağlık ablacım..
muhabbetle..
:)
Eline sağlık ne kadar güzel ince ayrıntılarına kadar anlatmışın yüreğine sağlık
YanıtlaSilAblacım senin reçellerinin hastasıyım. Yine harika bi reçel yapmışsın. Ellerine sağlık. Sevgiler...
YanıtlaSilCanım ben geldim.
YanıtlaSil:)
Mmmmm mis ellerine sağlık
:)
Vitamin deposu
:)
Sevgiyle kal.
Kışın reçeli portakal ve ayva.. Ben de bi arkadaşda dilim dilim gördüm çok hoşuma gitti,ilk sefere öyle yapıcam kısmetse.
YanıtlaSilEllerine emeklerine sağlık canım..
misss gibi olmus canim cok severim ellerine saglik bende birkac kavanoz yapiyorum pasta suslemelerinde keklerde kullaniyorum.oromasi muthis guzel...
YanıtlaSilDış kabuklarını kerliyorum ama beyazından hiç yapmadım.
YanıtlaSilEllerine sağlık canım..
Sevgiler..
Ben de portakallar güzelken bu reçelden yapayım diyorum. Ellerine sağlık Muhterem.
YanıtlaSilBen hep portakalı bütün bütün haşlayıp birkaç su bekletip döküp,hem kabuğu,hem içi ile yani ayırmadan doğrayıp hiç su eklemeden şekerleyip pişiririm...bence portakalın içi de güzel,neden sadece kabuğunu kullanalım ki?
YanıtlaSilÇok haklısınız, bencede reçele potakalın içi girmeli.
SilEn son yaptığım reçelin içine küçük küçük doğradığım meyvesini de ekledim, çok beğendik.
Hatta en son yayınladığım kahvaltı masasında ki reçel portakalın içi ve dışını birlikte pişirdiğim portakal reçeli.
A evet fotoğrafta görünuyor içi de ama önce kabuğunu agırıp sonra içini doğramanıza gerek yok..portakalı sadece turuncu olan el dış kısmını soyun ama beyaz kabuğu kalsın öylece bütün halde biraz haşlayın.4-5 sefer suyunu bekletip değiştirerek acısını alın sonra bütün halde doğrayın.Hiç su eklemeyin.sadece şekerde beklesin sonra pişirin.ocağı kapamaha yakın yarım limon suyu ve bir çay kaşığı tereyağ ekleyin...annemin çok sevilen portakal reçeli bu :) tavsiye ederim.
SilÖneriniz için çok teşekkür ederim :)
SilPapatya Şef-Aynur
YanıtlaSilSelam Muhterem'ciğim
İnsanın vefalı arkadaşlarının olması çok sevindirici birşey Allah razı olsun merak etmişsin beni Türkiye ye gitmiştim bazı işler için döndüm arkadaşım artık buralardayım inşaallah
Ellerine sağlık ben uğramayalı yine harikalar çıkarmışsın maşaallah
Portakal kabuğu reçeline bayılırım nefis görünüyor afiyetler olsun
kal sağlıcakla yine beklerim:)
Narcicegirengi
YanıtlaSilSelamlar,
Uzun zamandır ziyarete gelememiştim.İlk fırsatta ziyaretlerime sizinle başladım. Harika tarifler eklemişsiniz yine ellerinize sağlık. Portakal reçeli benim kış mevsiminde vazgeçilmezim diyebilirim. Rulo şeklinde olan bir tarif var bende ancak bu da çok güzel olmuş ellerinize sağlık.
Sevgi ve muhabbetlerimle.
Baharcicegi
YanıtlaSilRengiyle görüntüsüyle nefis bir recel olmus.
bizim evde cok sevilir recelin her cesidi bende yapmak istiyorum ama tek cekindigim nokta portakalin kabugundaki kimyasal ilaclar acaba kaynayinca ilaclarin etkisi gidiyormu .pasta veya keklerin icine portakal limon kabugu rendesi yaparken bile acaba pisince ilac etkisi gidiyormu diye düsünmeden edemiyorum malum simdiki sebzeler meyveler asiri ilac katiyorlar
ellerine saglik