31 Mart 2013

PORTAKAL KABUĞU REÇELİ (2)

Portakallar neredeyse tezgahlardan kalkacak ben kışın yaptığım reçelin tarifini baharda veriyorum.
Neyse ki halen portakal piyasada var, daha fazla gecikmeden tarifi vereyim.
Bu reçeli yaptığım gün Marmara ve Ege bölgesinde yoğun olarak hissedilen 6.2 büyüklüğünde bir deprem meydana gelmişti. Bakınız; Deprem
Son yıllarda gördüğüm en şiddetli depremdi ve bitmek bilmemişti, dışarıda lapa lapa kar yağdığı için soğuktan kimse evlerinden çıkamamıştı.
Bende telaştan ocakta ki reçelin altını bir açtım, bir kapattım, bir kıstım.
Bir kaç saat kendime gelemedim, elim ayağım titremişti.
Reçeli yedikçe hep o gün aklıma geldi.
Reçelden bahsedecek olursam;
Ben daha önce portakal reçelimi şerit halinde hazırlıyordum.
Bunda ise yuvarlayarak gül şekli veriyorsunuz, biraz uğraştırıyor ama hem daha lezzetli hemde daha güzel bir görünümü var.
Portakal kabuğunun renkli bölümü atılmadığı için, acı olmasın diye en az 3 kez kaynatıp, suyunu döküyorsunuz.
Bu kadar eziyete rağmen tatlı krizine girdiğiniz zaman ağzınıza attığınız tek bir kabuk bile yeterli oluyor.
"Afiyetle Kalın"

PORTAKAL KABUĞU REÇELİ;
Malzemeler;
2 kilo portakalın kabukları,
5 su bardağı toz şeker,
3,5 su bardağı su,
1 paket vanilya,
Yarım limonun suyu.
Ayrıca;
Yorgan iğnesi ve ipliği.

TARİFİ;
2 kilo portakalı yıkayın ve kabuklarını dilim şeklinde soyun.
Portakalın etli kısımlarını meyve sıkacağında sıkıp, taze portakal suyu elde edebilirsiniz.
Yada 1 hafta önceden evde portakal yedikçe kabuklarını bir poşete biriktirip, buzdolabında yeterli çoğunluğa ulaşıncaya kadar bekletebilirsiniz.

Dilim dilim kesilmiş portakal kabuklarını kıvırıp, iğneyle yorgan ipliğine geçirin.

Bütün kabukları dizdikten sonra ipin uçlarını bağlayın.
Hazırladığınız ipte ki portakal kabuklarını kaynayan su da 5 dakika haşlayıp, sudan çıkarın.
Kabukta ki acılığın gitmesi için en az 3 kez bu şekilde haşlama yapın.
Her seferinde suyu değiştirmeyi unutmayın!

3 kez suyunu değiştirerek haşladığınız kabukları tencereye alın.
Üzerine su, vanilya ve şekeri ilave edin.
(Bu reçelde kullanılan kabuklar meyve gibi sulu olmadığı için su ilave ederek pişiriyoruz)
Arada sırada karıştırarak kısık ateşte kaynatmaya başlayın.
Suyunu biraz çekmesini ve şekerinin koyulaşmasını bekleyin.
Kaynadıkça reçeliniz kıvamını bulmaya başlayacaktır.
Sık sık karıştırmayı ihmal etmeyin, tencerenin kapağını kapatmayın!
Reçel koyulaşmaya başlayınca 3-4 damla limon suyu sıkın 5-10 dakika daha kaynatıp, ocağı kapatın.

Kabukların bağlı olduğu ipin ucunu kesip, çatalla iterek kabukların ipten çıkmasını sağlayın.
Reçeli temiz ve kuru kavanozlara yerleştirin ve sıcakken hemen kapağını kapatıp, bir tepsiye ters bir şekilde koyup, soğuyuncaya kadar (en az 3-4 saat) bekletin.
Not;
Eskiden reçellerimi ılındıktan sonra kavanoza boşaltır, soğuduktan sonra kapağını kapatırdım.
Şimdi pişer pişmez sıcakken kavanoza boşaltıp, kapağını kapatıyorum.
Ters çevirerek bir tepsiye diziyorum, soğuduktan sonra yerine kaldırıyorum.
Sıcakken kapağını kapatıp, ters çevirmek kavanozda vakum etkisi yapıyor, daha dayanıklı oluyor. 
 
"Afiyet Olsun"

17 yorum:

  1. Biz eskiden bu reçele kanal 6 reçeli derdik:)) 6 şeklinde olduğu için hihih :)

    Ben de kabuksuz olanın tarifini verecektim ama baktım mart da bitti vazgeçtim.

    Pek leziz görünüyor. Ellerine emeklerine sağlııkk..

    YanıtlaSil
  2. RAbbim bütün afetlerden korusun
    reçelin çok nefis görünüyor arkadaşım
    bütün bir kış portakal reçeli yapmak için tezgahlardan güzel portakallar seçip durdum
    ama eve gelince niyeyse zor geldi inşallah seneye artık
    eline sağlık yine nefis görünüyor

    YanıtlaSil
  3. Rabbim bir daha gosermesin. Depremi yasayan biri olarak cok iyi anliyorum sizi/ Elim ayagim tutmuyordu ben o depremi yasarken..
    Recel icin elinize saglik olsun insallah,. Harika gozukuyor. Sunum da muhtesem olmus.

    YanıtlaSil
  4. Babanneciğimin reçelidir bu ne zaman yapsam, görsem onu anarım. Nurlar içinde yatsın. Ellerinize sağlık. Sevgiler...

    YanıtlaSil
  5. Ellerine sağlık zahmet verici ama harika bir reçel sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  6. Reçel çok nefis görünüyor. ne kadarda sana olumsuz bir olayı hatırlatsada.
    Rabbim korusun herkesi
    Ellerine sağlık

    sevgiler

    YanıtlaSil
  7. Merhaba Depremi ALLAH bir daha göstermesin.Çok zor.Ben de Gölcük depremini Erdek'te yaşamıştım.İnsan çok korkuyor.
    Evimde turunç reçeli yapmıştım.Çok lezzetli oluyorlar.Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  8. Canim nefis Eline saglik bende yeni yapiyom .
    Ocakta pisiyor afatlardan kokusu rabbim hepimizi.

    YanıtlaSil
  9. Canımın içi çok teşekkür ederim.Reçel nefis esas olsa da yesem ellerine sağlık sevgiler...

    YanıtlaSil
  10. Canım şimdi blogunda gördüm bu bloglevin'e nasıl üye olunuyor ingilizce analamıyorum:)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canım, bloglovine nasıl üye olabileceğini sormuşsun.
      Ben üye olmadım, blog arama bölümüne blogumun ismini yazınca çıktı.
      Ben seninkini de arattım, senin iki blogunda var.
      Butonu sayfana eklemen için follow butons linkine tıklıyorsun, açılan kutucukta add widget yazıyor ona da tıklıyorsun, sonrası aynı link within gibi ilerliyor, onlar kendisi butonu senin bloguna ekliyor.
      Eğer bir sorun çıkarsa ben senin html kodunu öğrenip, bildiririm, sen sadece sayfana eklersin.
      Kolay gelsin.

      Sil
  11. Hep öyle oluyor zevkle yapıp resimliyoruz, İş yayınlamaya gelince hep öteliyoruz. Ellerine sağlık canım çok güzel görünüyor..

    YanıtlaSil
  12. Reçeli doyasıya yiyemeyen biri olarak, görüntülerin beni neler yapmak istediğime dair bir fikir vermiştir diye düşünüyorum.:))) Ellerinize ve emeklerinize sağlık. Tam annem usulü bir portakal reçeli.:) Sevgiyle kalın.

    YanıtlaSil
  13. Ne güzel olmuş bunlar yahu, azcık zahmetli gibi görünse de, güzel olan şeyler hep emek istemiyor mu zaten :) Bu sene geçti gibi, ben seneye yapayım mı bunu ;)
    Ellerine sağlık, portakal reçelin çok iştah açıcı, hele de o papatyalı ekmeğin içinde, ben bu ekmek fikrini de çalarım ki ;) Çocuklara böyle yedireyim reçelli ekmeği ;)

    YanıtlaSil
  14. Canım,
    ellerine sağlık. Nefis bir görüntü. Reçel seven biri olarak görüntü beni mest etti. Tek tek fotoğraflamışsın emeğine sağlık.
    Sevgiyle kal.

    YanıtlaSil
  15. Muhterem canım kardeşim bu ara sağlık sorunlarım çok o güzel yorumuna bile dönüş yapamadım kurabiye tarifin içinde çok teşekkürler harika bir tarif tarifi isteyenler o kadar çokkii her yiyen bayılıyor ellerine sağlık canım reçelde yine iştahlarımızı kabartıyor her zamanki gibi o marifetli ellere nazar değmesin çok öpüyorum canım

    YanıtlaSil
  16. Çok güzelllllll..Birde senin ki gibi deneyeceğimmm.....Ellerine sağlık...Banada beklerim.

    YanıtlaSil

Yorum yazmak için;
Google hesabınız yoksa "Anonim" bölümünü işaretleyerek yorum yazabilirsiniz.
İsminizi yazmayı unutmayın!...