Kış aylarının önemli sebzelerinden birisi de kırmızı pancardır.
Pancarın pek çok faydası var ama çok fazla tarif seçeneği yok, ya da kendine has toprak kokusu yüzünden pek tercih edilmiyor.
Daha çok salatası ve turşusu yapılarak tüketilen kırmızı pancarla yapabileceğiniz tariflerimi bir araya getirdim.
KIRMIZI PANCAR;
Kırmızı renkte olan tüm meyve ve sebzelerin antioksidan
özelliği taşıdıklarını söyleyen bilim insanları, ıspanakgiller ailesinden olan
kırmızı pancarında aynı özelliği taşıdığını kanıtladılar.
Bin bir derde şifa
olan kırmızı pancar, içerisinde birçok vitamin ve minerali barındırarak hem
sağlığın önemli koruyucularından hem de lezzeti ile sofraların vazgeçilmez
tatlarından oluyor.
Şeker pancarı üretiminde, pekmez, salata ve turşu yapımında
kullanılan kırmızı pancar, sağlık problemlerinin tedavisi içinde
kullanılmaktadır.
Pancar Nasıl
Kullanılır?
Şeker pancarı şeker üretiminde ve şeker pancarı pekmezi
yapımında kullanılır.
Kırmızı pancarın ise yemeği, salatası ve turşusu yapılır.
Kırmızı pancar, sebze olarak kullanılmasının yanında, tedavi amacıyla da
kullanılır.
Kırmız pancar kaynatılıp içilirse böbrek kumlarını dökmekte faydalı
olur.
Pancar suyu sarılık tedavisinde kullanılır, pancarın suyu tek başına değil havuç-elma gibi farklı meyve sebzelerle karıştırılıp, beraber içilmelidir.
Şeker hastalığı olanlar şeker
pancarını kullanmamalıdır.
Kırmızı pancarın yararları nelerdir?
Ahmet Maranki’de kırmızı pancarın birçok faydası bulunduğunu
ve bu sebzenin sık tüketilen besin grupları arasında yer alması gerektiğini
söylemektedir.
Şifa amacıyla kullanılmak istenildiğinde kırmızı pancarın
sağlığa faydaları şöyledir;
Kırmızı pancarın
faydaları:
Mide ağrısı ve ekşime sorunu yaşayanlar kırmızı pancar
tüketebilirler.
Kabızlığı yok eder.
İdrar yollarını açar ve idrar söktürür.
Kansızlık problemini yok eder.
Karaciğerin düzenli çalışmasında rol oynar.
Mideyi güçlendirir.
Bağırsakları kuvvetlendirir.
Böbrekleri çalıştırır.
Antioksidan özelliği ile kanseri önler.
Kalp hastalıklarından korur.
Vücuda dinçlik katar.
Veremi önler.
Şeker hastalıklarından korur.
Hazmı kolaylaştırır.
Yüksek tansiyonu düşürür.
İştah açar.
Sinirleri yatıştırır.
Not;
Kırmızı kök pancar küçük abdestinizde (idrar) ve büyük abdestinizde renk değişimine sebep olabilir.
Not;
Kırmızı kök pancar küçük abdestinizde (idrar) ve büyük abdestinizde renk değişimine sebep olabilir.
Yoğurtlu Pancar Salatası (Pembe Sultan)
Kırmızı Pancar Cipsi
Kırmızı Pancar Kızartması
Tepside Pancarlı Çiçek Poğaça
Erişteli, Pancar Salatası
Karabuğday Unlu, Pancarlı Mücver
Pancarlı Humus
Pancarlı, Bulgur Çanakları
Yoğurtlu Bulgur Çanakları;
Pancarlı bulgur çanaklarının küçük kek kalıbı ile şekillendirilmiş, yoğurtla sunum yapılmış şekli.
Pancarlı bulgur çanaklarının küçük kek kalıbı ile şekillendirilmiş, yoğurtla sunum yapılmış şekli.
İçi Kalpli Kek
Bu tarifin buraya yanlışlıkla girdiğini zannedebilirsiniz ama yanlışlık yok😊
Kırmızı pancar muhteşem rengi ile bazen mutfakta gıda boyası olarak kullanılabiliyor.
Ben "İçi Kalpli Kek" tarifini yaparken kalp bölümü için gerekli olan kırmızı gıda boyası yerine pancar püresi kullandım.
Bol resimli tarifine linke tıklayarak ulaşabilirsiniz.
Kırmızı Pancarlı Bonbon
Bu bonbonları, İçi Kalpli Kek tarifinde kullandığım pancarlı kekin artan parçaları ile hazırladım.
Pancarlı, Karabuğday Salatası
Pancarlı Karnabahar Turşusu
Pancar Sapı Kavurması
Kırmızı Pancar Püresi
Pancarlı Ayran
Bu tarifte enginarların içi patates, pancar ve havuç püresi ile dolduruluyor.
Pancarın saplarını bu tarifle değerlendirebilirsiniz.
Pancar turşusu veya haşlanmış pancarla salatalarınızı süsleyebilirsiniz.
"Afiyetle Kalın"
Hepside çok güzel olmuş ben zaten pancar turşusunu sizden kurdum oldu yedik biteçek ben halen yayınlayamadım.elinize sağlık hepsi için
YanıtlaSilBenim tarifimle turşu kurmanıza çok sevindim, güzel sözleriniz için teşekkür ederim :)
Silmerhaba,
YanıtlaSilguzel bir arsiv olmus.. ben kirmizi pancar ile kek yapiliyor gormustum, onu da eklemek istiyorum..
sevgilerimle...
Teşekkür ederim Gülaycım,
SilKeki bende görmüştüm ama henüz deneme fırsatım olmadı.
Ben de tam şimdi pancarlı bir tarif vermiştim arkadaşım ellerine sağlık hepsi de harika sevgilerime...
YanıtlaSilTeşekkür ederim Özgencim :)
SilHem görüntü, hem de lezzet... Hepsi bir arada. Ellerinize sağlık. Meze olarak ve yaz aylarında tercih ettiğimiz soğuk yemek listesine ekleneceklerden... Teşekkürler
YanıtlaSilTeşekkür ederim Nilgüncüm :)
Silfethiye selvan turşunun iöinde hiç tuz yok mu
YanıtlaSilMerhaba Fethiye Hanım,
SilEvet pancar turşusunun içinde hiç tuz yok, pancarın tadı sirke ve sarımsak sayesinde gayet yerinde, tuz atılmadığını hissettirmiyor.
Uzun ömürlü turşularda tuz koruma amaçlı çok mühim bir malzeme ama bu tarifteki pancar turşusu bir gün içinde yenilebildiği için tuzsuz olması bir sorun olmuyor.
tarifleri deneyenler var mı hangisini yaptınız nasıl oldu?
YanıtlaSilMerhaba,
SilTariflerin olduğu sayfaya giderseniz orada tarifi deneyenlerin yorumlarını görebilirsiniz.
Helin Deren
YanıtlaSilTeşekkürler
Pancar turşusu çok seven biri olarak çok mutlu oldum bu derlemeyle...
Beğenmenize ve işinize yaramasına sevindim :)
Sil