Başta tarhanası, marmelatı, kompostosu hazırlanır.
Bu yıl köydeki yaz tatilimizden döneceğimiz gün Emine halam, evin yan tarafında ki Kiren ağacından 1 poşet Kiren toplayıp "bunları eve gidince kullanırsın" diyerek bana verdi.
Açıkçası ben daha önce annemin yaptığı kiren tarhanası dışında kirenle ilgili hiç bir şey yapmadım.
İstanbul'a gelince Kiren'i buzdolabına kaldırdım.
Yerleşmemiz bittikten sonra internetten kireni değerlendirmek için tarif aramaya başladım.
Şerbet yapmak aklımda olduğu için önceliği şerbete verdim.
Portakal Ağacı'nda "Kızılcık Şurubu" tarifini görünce hemen not alıp, Hatice'nin tarifine göre şerbeti hazırladım.
Bu tarifte şerbet konsantre olarak hazırlanıyor, kullanacağınız zaman sulandırıyorsunuz.
Kirenin yarısı ile şerbet diğer yarısı ile Kızılcık Marmelatı hazırladım.
"Afiyetle Kalın"
Kızılcık veya Kiren olarak bilinen meyve hakkında ayrıntılı bilgiler ve hazırladığım diğer kızılcıklı tarifler 👉BURADA
KIZILCIK ŞERBETİ;
Malzemeler;
Yarım kilo Kızılcık,
2,5 su bardağı toz şeker,
2 su bardağı su,
2 tatlı kaşığı limon suyu.
KIZILCIK ŞERBETİ TARİFİ;
Kızılcığın saplarını çıkarıp, yıkayın ve süzün.
Tencereye alıp, 1 su bardağı su ile kaynatın.
Kaynadıktan sonra bir süzgeçte ezerek suyunu çıkarın.
Şeker ile 1 bardak suyu kaynatın.
Kaynayan şekerli suya çıkardığınız Kızılcık suyunu ilave edin.
1-2 taşım kaynayınca limon suyunu ekleyin.
Tekrar 1-2 taşım daha kaynatın ve ocağın altını kapatın.
Şurubu kavanoza koyup, ağzını kapatın.
Servis yapacağınız zaman yarım bardak şuruba, yarım bardak su ilave edin.
"Afiyet Olsun"
*Muhterem'le Geziye güncellendi.
Ramazan ayının en güzel etkinliklerinden birisi olan Türkiye Kitap Fuarı ile ilgili resimleri görmek için, bakınız;
Muhterem'le Geziye-30.Türkiye Kitap Fuarı
Yılaaaaaaar var kızılcık şerbeti içmeyeli sanırım çocuktum
YanıtlaSile zamanı gelmişte geçmiş bile geçen gün ben de pazarda gördüm kızılcıkları aklıma şerbetini yapmak geldi ama ertelemiştim yararlarıda oldukça çokmuş zaten Rabbim her şeyi öyle güzel dengelemişki ne zaman ne meyve sebze varsa tüketmek gerek o halde tarif yazıla ve en kısa zamanda yapıla :))
ellerine sağlık canım nefis görünüyor ayrıca sürahinde pek bi güzelmiş :))
Teşekkür ederim Yıldızcım,
SilKızılcık o kadar faydalı bir meyve ki bazen hiç bir şeyini yapmasak da en basitinden komposto yapıp içmek lazım diye düşünüyorum.
Sürahilerin en güzeli senin olsun canım :)
mmm:)nefiss görünüyor...
YanıtlaSilbuzz gibi iftar sofrasında ne güzel gider şimdi şerbet...
ellerinize sağlık...
sevgilerimle...
Teşekkür ederim Ayşegülcüm :)
SilÇok haklısın kızılcık şerbeti iftar masalarına çok yakışan bir içecek, son yıllarda mümkün oldukça hazır içecek ve asitli içecek almıyorum, o zaman bunun gibi şerbetler çok iyi oluyor.
görüntü harika ellerine sağlık canım
YanıtlaSilTeşekkür ederim Baharcım :)
SilCanım nasılda güzel olmuş ellerine sağlık sunumada bayıldım öpüyorum.
YanıtlaSilTeşekkür ederim Deryacım :)
Silohh ferah ferahtir o şimdi. elinize sağlık.
YanıtlaSilTeşekkür ederim :)
SilNe kadar güzel rengi var maşallah.
YanıtlaSilEllerine emeklerine sağlık canım..
Teşekkür ederim Papatyam :)
SilBız de de kızışcığa kiren denır ve ezmesi çok yapılır.senın yaptığın şerbetin tam salça kıvamında sonra bızler onu suyla açıp şerbet halıne getırırız.Senınde ellerıne saglık canım renk harıka olmuş afıyetle içsin herkes
YanıtlaSilBizde de kızılcığa kiren deniyor, bizde daha çok tarhanası ve kompostosu yapılıyor.
SilGüzel dileklerin için teşekkür ederim canım :)
Serin serin bir bardak kizilcik şurubu,düşününce bile icim serinledi sanki. :-)
YanıtlaSilEline sağlık cnm. Güzel vatanımda gezecek o kadar güzel ve mübarek yerler var ki? İnsAllah gitmek nasip olur baba da.
İnşaallah Serapcım :)
SilEsenköy de yazlığımız vardı. Biz çocuktuk ozamanlar. Ormanda kızılcık ağacı vardı. Annem toplar reçelini yapardı. Abartmıyorum Muhterem Hanım 20-30 kiloluk turşu bidonları varya onlarla yapar, İstanbul'a getirirdi. Şimdi kokusu burnuma çalındı.. Ellerinize sağlık..
YanıtlaSilMuazzez
Anneciğine Maşallah Muazzezcim,
SilDoğal ortamında yetişmiş o kızılcıklar kimbilir nasıl güzel kokuyordu.
Teşekkür ederim :)
Ne güzel bir kırmızı bu. Soğuk soğuk iftarda ne güzelde gider. Ellerinize sağlık.
YanıtlaSilTeşekkür ederim Semihacım :)
SilEn doğal kırmızı, iştahla içmek için şerbetin sadece rengi bile yetiyor.
Kayınvalidem yapıyor ve ben çok seviyorum.
YanıtlaSilHarika görüünyor.
Ellerine sağlık.
Çok şanslısın Melihacım,
SilKayınvalidenin de ellerine sağlık.
Kurusundan olur mu acaba
YanıtlaSilMerhaba,
SilKızılcık kurusundan da olabilir ama sonuçta kızılcık kuruduğu için tazesi gibi verim alamayabilirsiniz.
Rengi de büyük ihtimalle daha soluk olacaktır.
Birde eğer kurusundan yaparsanız, meyvenin yumuşaması için bir kat daha fazla su ekleyip, yine tarifte belirtilen süreden biraz daha uzun sürede pişirmeniz gerekebilir.
Kolay gelsin :)