Bu kadar ot çeşidinin arasında benim gözüm, Kastamonu'lu olarak hep hodan'ı ya da diğer adıyla ıspıt'ı arar.
Ot yemeklerinde bizde öncelik hodanındır, daha sonra diğerleri gelir.
Geçen hafta pazardan hodan aldım, temizledim, yıkadım haşladım, birazı ile çorba, birazı ile hodanlı bulgur pilavı, kalanını da sabah kahvaltısında yumurtalı olarak yaptım.
İki gündür havalar soğudu, tam çorbanın tarifini verme vaktidir, hodanlı bulgur pilavının tarifi burada
"Afiyetle Kalın"
HODAN-ISPIT ÇORBASI;
Malzemeler;
1 kase haşlanmış hodan,
100 gram kıyma,
3 yemek kaşığı tarhana,
1 adet küçük boy kuru soğan,
1 tatlı kaşığı kuru nane,
1 çay kaşığı kırmızı pul biber,
1 yemek kaşığı tereyağ,
3 yemek kaşığı sıvıyağ,
Tuz.
HODAN-ISPIT ÇORBASI TARİFİ;
Sıvı yağı tencereye dökün, içine küçük küçük doğradığınız soğanları ilave edin.
Soğanlar biraz pişince içine kıymayı ilave edip, kavurun.
Hodanları küçük küçük doğrayıp, iyice yıkayın, kaynayan suda haşlayın, süzdükten sonra suyunu iyice sıkın.
1 çorba kasesi haşlanmış hodanı tencereye ilave edip, biraz kavurun.
Tencerenin içine 5 su bardağı su ilave edin.
Su kaynamadan tarhanayı ilave edin, sürekli karıştırarak topaklanmasını önleyin.
Çorbanın tuzunu ilave edin.
Çorba kaynadıktan 10 dakika sonra ocağı kapatın.
Tereyağını el tavasında eritin, içine kuru nane ve kırmızı biber ilave edip, 1-2 dakika pişirin.
Hazırladığınız tereyağlı sosu tencereye ilave edin, sıcak sıcak servis yapın.
"Afiyet Olsun"
Hodanin sifasi cok kuzum benim.
YanıtlaSilEline saglik.
Merhaba bir iç anadolular otlara çok uzağız hiç anlamayız ellerine sağlık
YanıtlaSilhiç yemedim
YanıtlaSilhiç bilmiyorum tadını
nasıl bişeydir
ekşi, tatlı, acı
nasıl acaba
yada tadı bildiğimiz hangi ota benziyor :)
Tadını nasıl anlatırım bilmiyorum ama acı-ekşi değil, tatlı hiç değil : )
SilFakat jöleliymiş gibi kaygan bir yapısı var, onu piştikten sonra yerken hissedebiliyorsunuz.
Hodan otunu ilk defa senin vesilenle duymuş oluyorum Muhterem Abla. Biz Egeliler otları severiz oysaki ama bizim oraların otlarından değil sanırım. Ama bu soğuk günlerde sıcak sıcak her türlü çorbaya evet denir. Ellerine sağlık.
YanıtlaSilTeşekkür ederim Semihacım, bu ot daha çok Karadeniz taraflarında biliniyor.
Silo kadar ineboluda yaşadım bi defada otları denemedim..kendimden utanıyorum:))) o zaman merakım yoktu ama şimdi çok seviyorum otları....
YanıtlaSilnefis bir tarif olmuş.ellerine sağlık
Hodan otunu ilk kez sende duyuyorum ablacigim.
YanıtlaSilBizim evin asagisinda pazar gunleri organik pazar kuruluyor, bir gittigimde unutmazsam bakacagim insaAllah.
Ellerine yuregine saglik canim.
Sevgi ve muhabbetlerimle....
Hodan diğer adıyla Kaldırayak ya da İspit ya da lazca adıyla Burgi, benim çok sevdiğim bir ot :) Bizim köyün dağlarında bolca mevcut :) Ama biz sadece soğanda kavurup, üstüne yumurta kırılmışını yiyoruz :) Çorbasını senden duydum ama yok yaaa, yapmıycam çorbasını, ziyan edemem bunca güzel bi otu çorbayla :)
YanıtlaSilEllerine sağlık, selamlar...
çok nefis görünüyor :) elinize sağlık..
YanıtlaSilBen bu otu duymuştm ama henüz deneme fırsatım olmadı..
YanıtlaSilÖlede nefiss görünüyor kii,en kısa zanada alıp denemeli:)
Ellerine sağlık canım:)
ellerine sağlık ablacımm:) bizim oralarda pazarda çıkmıştır şimdi aahhhh :)
YanıtlaSilellerine sağlık..
tarifinizi denedim cokguzel oldu denemek isteyenler kuskusuz deneyebilirler tarif icin tesekkurler emeginize saglik
YanıtlaSilDeneyiminizi bizimle paylaştığınız için çok teşekkür ederim.
SilTarifi beğenmenize ayrıca çok sevindim :)
Sizinde ellerinize sağlık.
corba tarifinizi denedim gercekden cok guzel oldu emeginize saglik
YanıtlaSilGeri bildirim yaptığınız için çok teşekkür ederim.
SilBu vesile ile tarifi yapmak isteyenlere fikir vermiş oluyorsunuz.
Sizinde ellerinize sağlık.
tarifinizi denedim cok guzel oldu emeginize saglik
YanıtlaSilSizinde ellerinize sağlık.
SilGeri bildirim yaptığınız için çok teşekkür ederim.
Bu vesile ile tarifi yapmak isteyenlere tarifin nasıl olduğu hakkında fikir vermiş oluyorsunuz.
Damaktan Kalbe
YanıtlaSilHodan dediğiniz kaldirik denen ot mu? Biz kaygana ve soğanlı sarımsaklı kavururuz. Çorbasını ilk kez duydum.
Enfes gözüküyor,ellerinize sağlık.
Evet, bazı yörelerde adı "Kaldirik" olarak biliniyor.
Silıhlamurcum
YanıtlaSilBen İzmirde bu otu hiç duymamışım, çok değişik geldi.Elinize sağlık.