17 Mayıs 2013 Cuma

HODAN-ISPIT'LI BULGUR PİLAVI

Hodanla bulgur pilavı yaptığımı çorba tarifi verirken yazmıştım, pazarlar da halen bulunurken tarifini vereyim.
Bu sezon hodan aldığım zaman daha önce hiç yapmadığım çorbasını ve bulgur pilavını yaptım.
Çorbasını da, pilavını da çok beğendik, hemen belirteyim hodan bulgura çok yakışıyor.
Bu otun Kastamonu'da bilinen adı Hodan ve Ispıt ama diğer yörelere göre değişebilen pek çok ismi var, mesela kaldirik-ıspıt-zılbıt-zırbıt-hılışka-balık otu gibi.
Bence hodanın en önemli özelliği jöleliymiş gibi kaygan bir yapısının olması, kaygan yapısını piştikten sonra yerken hissedebiliyorsunuz.
Bu arada;
Feshane'de Kastamonu Günleri başladı.
19 Mayıs akşamına kadar devam edecek olan festival İstanbul Kas-Der tarafından organize ediliyor.
Tüm Kastamonu'lular ve Kastamonu'yu sevenler davetlidir.
Festivalde Kastamonu'ya ait ürünleri de bulabilirsiniz.
Mesela Kastamonu'nun meşhur pastırması, etli ekmeği, kuyu kebabı ve daha pek çok yöresel yiyeceğini, tekstil ürünlerini, çeyiz ürünlerini festivalde bulabilirsiniz. 


"Afiyetle Kalın"

HODAN-ISPIT'LI BULGUR PİLAVI;
Malzemeler;
300 gram hodan, (pişmiş haliyle 2 su bardağı haşlanmış hodan)
2 su bardağı pilavlık bulgur,
1 adet küçük boy kuru soğan,
2 adet orta boy domates,
1 çay bardağı sıvı yağ,
1 yemek kaşığı tereyağ,
Tuz, kırmızı pul biber.

HODAN-ISPITLI BULGUR PİLAVI TARİFİ;
Hodanları küçük küçük doğrayıp, iyice yıkayın, kaynayan suda haşlayın, süzdükten sonra suyunu iyice sıkın.
Sıvı yağı ve tereyağı pilav tenceresine dökün, içine küçük küçük doğradığınız soğanları ilave edin.
Soğanlar biraz pişince, haşlanmış hodanı tencereye ilave edip biraz kavurun.
Domatesleri rendeleyip, tencereye ilave edin, domates suyunu çekinceye kadar pişirin.
Bulguru ayıklayıp yıkayın ve iyice süzün, tencereye ilave edip, biraz kavurun.
Tuzunu ve istediğiniz baharatları (kırmızı pul biber gibi) ilave edin.
Tencereye 3 su bardağu su ilave edin, kapağını kapatarak kısık ocakta suyunu çekinceye kadar pişirin.
Piştikten sonra 10 dakika dinlendirip, servis yapın.
"Afiyet Olsun"

8 yorum:

  1. Eline sağlık arkadaşım bulgur pilavına her türlü ot yakışıyor.Fethiyede bu ota çiriş diyorlar sevgiler...

    YanıtlaSil
  2. yerim ben bu bulguru yanınada ayran eline sağlık canım

    YanıtlaSil
  3. muhteşem görünüyor ellerinize sağlık takibe devam :)

    YanıtlaSil
  4. Feshaneyi kaçırdım ama, senin bu şahane pilavını kaçırmadığıma inan çok mutlu oldum ..

    Çok sevgiler mUhteremciğim..
    Güzel yorumunla Varolasın..

    YanıtlaSil
  5. Hodanı deneyemedim bir türlü, pazarda denk gelirsem ilk alacağım ot. Ellerine sağlık Muhterem'ciğim.

    YanıtlaSil
  6. Bir türlü nasip olmadı bu otu alıp denemek:)
    Bulgur pilavını zaten pirinç pilavından çok severim eminim bu otla dahada bir lezzetli olmuştur.
    Ellerine sağlık canım:)

    YanıtlaSil

Yorum yazmak için;
Google hesabınız yoksa "Anonim" bölümünü işaretleyerek yorum yazabilirsiniz.
İsminizi yazmayı unutmayın!...