7 Mayıs 2013 Salı

TELLİ BABA TATLISI

 
Telli baba tatlısının tarifini yıllar önce gazeteden Ayşe Tüter'in köşesinden kesmiş, tarif defterime "mutlaka yapacağım" diyerek yapıştırmıştım.
Fakat geçtiğimiz haftaya kadar bu tatlıyı denemek kısmet olmadı.
Geçen hafta ki kahvaltı misafirlerime değişik tarifler hazırlamak istediğim için tatlı olarak bunu seçtim.
Kahvaltıya ait resimler 👉BURADA




telli baba tatlısı nasıl yapılır
NOTLAR;
En başta belirtmek isterim ki bu tatlının ismini çok seviyorum, ismi tatlıyı çok güzel yansıtıyor.
Bu tatlı kolay kolay içine şerbetini çekmiyor, bazı bloglarda şerbetin içine daha kolay ulaşması için altından bıçakla veya kürdanla delmeyi bile önermişler.
Şerbetini bol yaptım, şerbetini iyice çekmesi için bol şerbetin içinde sürekli alt-üst ederek çevirdim.
Kolay kolay şerbetini çekmediğini bildiğim için, tatlıyla şerbet ılıkken şerbet döktüm.
Bir de benim uyguladığım tarifte sirke miktarı 1 kahve fincanıydı, sanırım çok geldiği için hamurda o ekşimsi sirke tadı hissediliyordu.
Bence 2 yemek kaşığı sirke yeterli olur.
Unutmadan belirtmek isterim ki, bu tatlı bekledikçe güzelleşen tatlılardan, ertesi güne kalan tatlıların tadı daha güzel oldu, şerbeti iyice çekmiş oldu.
Birde malzeme listesinde "250 gram kadayıf" yazıyor ama bu miktar kadayıf bu tatlı için çok fazla geliyor.
Ben artan kadayıf ziyan olmasın diye 1 hafta boyunca ara ara kadayıflı tatlılar yaparak kadayıfı değerlendirmek zorunda kaldım.
"Afiyetle Kalın"
 
TELLİ BABA TATLISI;
Malzemeler;
Hamur malzemeleri;
125 gram tereyağ,
1 çay bardağı sıvı yağ,
1 su bardağı yoğurt,
1 Türk kahvesi fincanı sirke (bence bu miktar çok geliyor, 2 yemek kaşığı yeterli)
1 paket kabartma tozu,
1 adet yumurta,
Un.
İç Malzemesi için;
100 gram kadayıf,
2 çorba kaşığı toz şeker,
1 su bardağı ceviz içi,
Üzerine;
20-25 adet kavrulmuş fındık.
Şerbeti İçin;
3 su bardağı toz şeker,
3 su bardağı su,
Yarım limonun suyu.

TARİFİ;
Şerbet malzemelerini 15 dakika kaynatın, limon suyunu ilave edip, 5 dakika daha kaynatın.
Şerbeti soğuması için bir kenara alın.
Oda sıcaklığında yumuşamış olan tereyağını derin bir kaba alın.
Üzerine un hariç diğer hamur malzemelerini ekleyerek karıştırın.
Unu yavaş yavaş ekleyerek yumuşak bir hamur yoğurun.
Hamurun üzerini örterek 20 dakika dinlendirin.
Kadayıfı tiftikleyerek didin, içine toz şeker ve ceviz içi karıştırıp, iç malzemesini hazırlayın.
Dinlenen hamurdan mandalina büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayın, açın.
Açtığınız hamura, kadayıflı iç malzemesinden bir tutam yerleştirerek hamuru kapatın.
Yuvarlayarak güzel bir şekil verin.
Yağlanmış fırın tepsisine hazırladığınız tatlıları yerleştirin.
Tam ortasına parmağınızla bastırarak bir çukur oluşturun ve içine kavrulmuş fındık yerleştirin.
Önceden ısıtılmış orta hararette ki (180 derece) fırında üzeri kızarana dek pişirin.
Pişen tatlıların ilk sıcaklığı geçip, ılındıktan sonra ılık halde ki şerbeti üzerine dökün.
Şerbeti daha iyi çekmesi için altından bıçakla veya kürdanla delikler açabilirsiniz.
Sık sık tatlıları alt üst çevirerek şerbeti çekmesini sağlayın.
Mümkünse şerbetin içinde en az 12 saat dinlendirin.
"Afiyet Olsun"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorum yazmak için;
Google hesabınız yoksa "Anonim" bölümünü işaretleyerek yorum yazabilirsiniz.
İsminizi yazmayı unutmayın!...