8 Nisan 2013 Pazartesi

HODAN-ISPIT ÇORBASI

muhteremle afiyetle
Baharın gelmesi ile tezgahlar çeşit çeşit otlarla dolmaya başladı.
Bu kadar ot çeşidinin arasında benim gözüm, Kastamonu'lu olarak hep hodan'ı ya da diğer adıyla ıspıt'ı arar.
Ot yemeklerinde bizde öncelik hodanındır, daha sonra diğerleri gelir.
Geçen hafta pazardan hodan aldım, temizledim, yıkadım haşladım, birazı ile çorba, birazı ile hodanlı bulgur pilavı, kalanını da sabah kahvaltısında yumurtalı olarak yaptım.
İki gündür havalar soğudu, tam çorbanın tarifini verme vaktidir, hodanlı bulgur pilavının tarifi burada
"Afiyetle Kalın"

kaldirik çorbasi
HODAN-ISPIT ÇORBASI;
Malzemeler;
1 kase haşlanmış hodan,
100 gram kıyma,
3 yemek kaşığı tarhana,
1 adet küçük boy kuru soğan,
1 tatlı kaşığı kuru nane,
1 çay kaşığı kırmızı pul biber,
1 yemek kaşığı tereyağ,
3 yemek kaşığı sıvıyağ,
Tuz.

ıspıt çorbası
HODAN-ISPIT ÇORBASI TARİFİ;
Sıvı yağı tencereye dökün, içine küçük küçük doğradığınız soğanları ilave edin.
Soğanlar biraz pişince içine kıymayı ilave edip, kavurun.
Hodanları küçük küçük doğrayıp, iyice yıkayın, kaynayan suda haşlayın, süzdükten sonra suyunu iyice sıkın.
1 çorba kasesi haşlanmış hodanı tencereye ilave edip, biraz kavurun.
Tencerenin içine 5 su bardağı su ilave edin.
Su kaynamadan tarhanayı ilave edin, sürekli karıştırarak topaklanmasını önleyin.
Çorbanın tuzunu ilave edin.
Çorba kaynadıktan 10 dakika sonra ocağı kapatın.
Tereyağını el tavasında eritin, içine kuru nane ve kırmızı biber ilave edip, 1-2 dakika pişirin.
Hazırladığınız tereyağlı sosu tencereye ilave edin, sıcak sıcak servis yapın.
"Afiyet Olsun"

14 yorum:

  1. Hodanin sifasi cok kuzum benim.
    Eline saglik.

    YanıtlaSil
  2. Merhaba bir iç anadolular otlara çok uzağız hiç anlamayız ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  3. hiç yemedim
    hiç bilmiyorum tadını
    nasıl bişeydir
    ekşi, tatlı, acı
    nasıl acaba
    yada tadı bildiğimiz hangi ota benziyor :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tadını nasıl anlatırım bilmiyorum ama acı-ekşi değil, tatlı hiç değil : )
      Fakat jöleliymiş gibi kaygan bir yapısı var, onu piştikten sonra yerken hissedebiliyorsunuz.

      Sil
  4. Hodan otunu ilk defa senin vesilenle duymuş oluyorum Muhterem Abla. Biz Egeliler otları severiz oysaki ama bizim oraların otlarından değil sanırım. Ama bu soğuk günlerde sıcak sıcak her türlü çorbaya evet denir. Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  5. o kadar ineboluda yaşadım bi defada otları denemedim..kendimden utanıyorum:))) o zaman merakım yoktu ama şimdi çok seviyorum otları....

    nefis bir tarif olmuş.ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  6. Hodan otunu ilk kez sende duyuyorum ablacigim.
    Bizim evin asagisinda pazar gunleri organik pazar kuruluyor, bir gittigimde unutmazsam bakacagim insaAllah.
    Ellerine yuregine saglik canim.
    Sevgi ve muhabbetlerimle....

    YanıtlaSil
  7. Ben İzmirde bu otu hiç duymamışım, çok değişik geldi.Elinize sağlık.

    YanıtlaSil
  8. Hodan diğer adıyla Kaldırayak ya da İspit ya da lazca adıyla Burgi, benim çok sevdiğim bir ot :) Bizim köyün dağlarında bolca mevcut :) Ama biz sadece soğanda kavurup, üstüne yumurta kırılmışını yiyoruz :) Çorbasını senden duydum ama yok yaaa, yapmıycam çorbasını, ziyan edemem bunca güzel bi otu çorbayla :)
    Ellerine sağlık, selamlar...

    YanıtlaSil
  9. çok nefis görünüyor :) elinize sağlık..

    YanıtlaSil
  10. Ben bu otu duymuştm ama henüz deneme fırsatım olmadı..
    Ölede nefiss görünüyor kii,en kısa zanada alıp denemeli:)
    Ellerine sağlık canım:)

    YanıtlaSil
  11. ellerine sağlık ablacımm:) bizim oralarda pazarda çıkmıştır şimdi aahhhh :)
    ellerine sağlık..

    YanıtlaSil
  12. Hodan dediğiniz kaldirik denen ot mu? Biz kaygana ve soğanlı sarımsaklı kavururuz.Çorbasını ilk kez duydum.Enfes gözüküyor,ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, bazı yörelerde adı kaldirik diye geçiyor.

      Sil

Yorum yazmak için;
Google hesabınız yoksa "Anonim" bölümünü işaretleyerek yorum yazabilirsiniz.
İsminizi yazmayı unutmayın!...