25 Haziran 2020 Perşembe

SARI KİRAZ REÇELİ

Muhterem'le Afiyetle
Önceki yazıda bahsetmiştim, Korona virüs sebebiyle uygulanan seyahat yasağı kalkınca bizde eşimle birlikte köydeki evimize geldik.
Burada günler İstanbul'da ki kargaşa ve kalabalığa bakarak daha güzel ve sakin geçiyor.
Yıllardır iş güç derken yaz ortasında geldiğimiz için bahçe yapma imkanımız olmuyordu.
Bu yıl eşim abisine bizim içinde küçük bir bahçe yapmasını rica etti.
Bizim geldiğimizde bahçede sebzeler ekilmişti.
Biz sulama, çapalama, yabani otlarını temizleme, gübre verme, birde domates-salatalık gibi sebzelere sırık dikme gibi işleri yapıyoruz.
Birde diğer bahçede 45-50 adet kadar çileğimiz var.
Çileklerinde sulanması, yabani otlarının temizlenmesi, toprağının çapalanması var.
Birde çilekler yerlere sürünmesin diye bez iple bağlamak, demet yapmak gerekiyormuş, onu yaptım.
Ben köy ve bahçe işlerini hiç bilmiyorum.
Eşim çocukluğundan hatırladığı kadarı ile "annem böyle yapardı" diye arada fikir veriyor.
En çokda bahçeyi hazırlayan yengemize soruyoruz, o bizi "şimdi bunu yapacaksınız, şimdi şunu yapacaksınız" diye yönlendiriyor.
Şu bir gerçek ki bahçe işleri çok güzel, insanı rahatlatan şeyler olsa da çok yorucu ve vakit alan işler.
İlk günlerde eğilip kalkmaktan, kas ağrıları yaşadım.
Sürekli yapmaya başlayınca bünyem alıştı.
Bütün kış ve bahar İstanbul'da evin içinde kalınca da iyice hamlaşmışız.
Bir fırsatını bulursam buradaki günlerimizle ve küçük sebze-çilek bahçemizle ilgili bir yazı hazırlayacağım.



Gelelim bugünkü tarifimize;
Sarı kiraz reçelini geçtiğimiz yaz hazırlamıştım.
Tarifi vermeye fırsat bulamadan köye gelmiştik, burada yazısını yazacak fırsatım olmamıştı.
Mevsimi geçince de yayınlamayı bu sezona bırakmıştım.
Reçel için genellikle göz alıcı renkleri olan meyveler tercih edilir.
Özellikle vişne, çilek, portakal ve pişince rengi şahane olan ayva reçeli sık yapılan reçel çeşitleridir.
Beyaz kiraz reçeli, kirazı değerlendirmek için yada masada farklı çeşitlerde reçel bulundurmayı seven benim gibilerin yapacağı bir çeşit.

yellow cherry
Sarı kiraz, bazı yerlerde beyaz kiraz olarak da biliniyor.
Tadı kırmızı kirazdan çok da farklı değil.
Reçel için dayanıklı bir yapısı var.
Kahvaltı masalarında çeşit ve renk olarak farklı meyveleri seviyorsanız bu reçel tam size göre😊
Kiraz çeşitleri ile ne yazık ki çok fazla tarif hazırlanmıyor.
Daha önce kırmızı kiraz ile bir reçel, birde tatlı tarifi vermişim.

Kırmızı Kiraz Reçeli

Kirazlı, Jöleli Puding

"Afiyetle Kalın"

yellow cherry jam
SARI KİRAZ REÇELİ;
Malzemeler;
1 kilo sarı kiraz,
4 su bardağı toz şeker,
2 su bardağı su
1 paket vanilya,
1 çay kaşığı limon tuzu veya 1 yemek kaşığı limon suyu. 

sarı kiraz reçeli tarifi
SARI KİRAZ REÇELİ TARİFİ;
Kirazları yıkayın, saplarını koparın, çekirdeklerini çıkarın.

kiraz çekirdeği nasıl çıkarılır?
Çekirdek çıkarmak için benim kullandığım bir aparat var, ben onu kullanıyorum.

Çekirdek çıkarma aletiniz yoksa bir pipet yardımı ile de çekirdekleri çıkarabilirsiniz.

Çekirdeklerini çıkardığınız kirazları tencereye yerleştirin.

sari kiraz receli tarifi
Üzerine 4 su bardağı toz şeker ilave edin.

2 su bardağı su ilave edin.
Vaktiniz varsa, kendi suyunu salması ve aromasını daha çok alması için 1 gece şekerle birlikte bekletin.
Kullandığınız kiraz çok sulu değilse, fazla suyu çıkmayacaktır.
Vanilyayı ilave edin, ocağa yerleştirip, pişirmeye başlayın.


Kaynamaya başladıktan 25 dakika sonra 4-5 damla limon suyu sıkın.
Limonunuz yoksa 1 çay kaşığı limon tuzu ilave edebilirsiniz.
Limon suyunu ilave ettikten sonra 5 dakika daha kaynatıp, ocağı kapatın.

Pişen reçeli sıcakken kavanozlara doldurup, kapağını sıkıca kapatın.
Kapağının üzerinde duracak şekilde kavanozu ters çevirin.
Bu şeklide kapaklar vakumlanacak, siz açıncaya kadar reçeliniz uzun süre dayanacaktır.
Reçeliniz soğuduktan sonra servis yapabilirsiniz.

beyaz kiraz reçeli
"Afiyet Olsun"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorum yazmak için;
Google hesabınız yoksa "Anonim" bölümünü işaretleyerek yorum yazabilirsiniz.
İsminizi yazmayı unutmayın!...