Kiraz tezgahlara ilk çıktığında fiyatı yüksek olsada sonradan makul fiyatlara iniyor.
Bu sene duyduğuma göre aşırı yağış sebebiyle uzun yola çıkamayacak durumda olan pek çok meyve ihraç edilemediği için yurt içi piyasasına verilmiş.
Bu sebeple kiraz gibi pek çok yazlık meyve hem bol, hemde makul fiyatlarda.
Ne diyelim darısı fiyatı ile el yakan patates soğanın başına İnşaAllah.
Bende geçtiğimiz günlerde kirazın hem ucuz, hemde güzel olmasını fırsat bilerek reçelini yapmaya karar verdim.
Vişne ile sık sık reçel yaparım ama kiraz ile ilk defa reçel yaptım.
Vişnenin ekşi tadına karşılık kirazın daha tatlı bir tadı var.
Çekirdeklerini çıkarmadan da reçel yapabilirsiniz ama çıkardığınız zaman daha çok makbule geçer.
Kiraz, vişneden büyük olduğu için çekirdekleri çıkarmak biraz daha fazla uğraştırıyor.
Çekirdek sağa sola kaçacak daha çok alan buluyor😄
Kirazla daha önce pek tarif vermemişim, arşivime baktığım zaman sadece 1 tarif çıktı.
Kirazlı, Jöleli Puding
"Afiyetle Kalın"
KİRAZ REÇELİ;
Malzemeler;
1 kilo Kiraz,
5 su bardağı toz şeker,
2 su bardağı su,
1 paket vanilya,
1 paket vanilya,
1 çay kaşığı limon tuzu veya 1 yemek kaşığı limon suyu.
KİRAZ REÇELİ TARİFİ;
Kirazları yıkayın, saplarını koparın.
Kirazın çekirdeklerini çıkarın.
Çekirdek çıkarmak için benim kullandığım bir aparat var ama isterseniz kirazın çekirdeğini çengelli iğnenin arkası ile dışarı çekerek veya pipet ile çekirdeği dışarı iterek içinden çıkmasını sağlayabilirsiniz.
Kirazları tencereye yerleştirin.
Üzerine toz şekeri dökün.
Vaktiniz varsa, kendi suyunu salması ve aromasını daha çok alması için 1 gece şekerle birlikte bekletin.
Not;
Kendi suyunu salmasını sağlarsanız 1 su bardağı su eksik olarak ilave edip, pişirin.
Şekerle bekletmeye vaktiniz yoksa, kiraz ve şekerin üzerine 2 su bardağı su ilave edin.
Vanilyayı ilave edin, ocağa yerleştirip, pişirmeye başlayın.
Kaynamaya başladıktan 25 dakika sonra 4-5 damla limon suyu sıkın.
Limonunuz yoksa 1 çay kaşığı limon tuzu ilave edebilirsiniz.
Limonunuz yoksa 1 çay kaşığı limon tuzu ilave edebilirsiniz.
Limon suyunu ilave ettikten sonra 5 dakika daha kaynatıp, ocağı kapatın.
Pişen reçeli sıcakken kavanozlara doldurup, kapağını sıkıca kapatın.
Kapağının üzerinde duracak şekilde kavanozu ters çevirin.
Bu şeklide kapaklar vakumlanacak, siz açıncaya kadar reçeliniz uzun süre dayanacaktır.
Reçeliniz soğuduktan sonra servis yapabilirsiniz.
"Afiyet Olsun"
ayyy nasıl canım çekti vişne çok severim, bu da güzeldir eminim...
YanıtlaSilBende hep vişneden yapardım, kirazda çok güzel oldu, tavsiye ederim :)
Sil