Bunda alışkanlıklar ve özellikle kuşkonmazın kolay bulunamaması büyük etken.
Benim mutfağımda çok fazla yer almaması kolay bulamadığım için oluyor.
Geçtiğimiz haftalarda Bakırköy pazarında tezgahlardan birinde görünce hemen 2 demet satın aldım.
Altta ki resimde gördüğünüz 1 demet 10 liraya satılıyordu.
Aldığım günler Ramazan ayındaydık, önce terbiyeli bir çorbasını yaptım.
Sıcak günler olduğu için yoğurt ile terbiyesini hazırladım.
Yoğurtlu olduğu için isterseniz soğuk veya ılık olarak da içilebiliyor.
Diğer kuşkonmazların yarısı ile kaşarlı kuşkonmaz, diğer yarısıyla da pastırmalı kuşkonmaz hazırladım.
Onların tarifini de en kısa zamanda yayınlayacağım 😊
"Afiyetle Kalın"
KUŞKONMAZ;
Oldukça köklü bir geçmişi olan kuşkonmaz bitkisinin Eski Yunan mitolojisinde pek çok resimde yer aldığı bilinmektedir. Yunan tarihinde kutsal kabul edilen bitkinin bilimsel adı Asparagus officinalis‘tur.
Asya ve
Doğu Akdeniz’de de aynı dönemlerde sıklıkla yetiştirilen bitki, sağlık bitkisi
olarak bilinmektedir. Hekimlerin sık sık başvurduğu doğal bitkilerden biridir.
Dünyada en çok yetiştirilen yerler Fransa, İtalya, Abd ve
Çin’dir.
Ülkemizde de yetiştirilmeye başlanan ve gittikçe artan kuşkonmaz
bitkisi en çok Trakya bölgesinde Silivri’de yetiştirilmektedir.
Kullanım alanı bir hayli geniş olan kuşkonmazın balık yanında
sunulan salatalar başta olmak üzere her yemeğe rahatlıkla eşlik ettiği
bilinmektedir. Birçok çeşidinin bilinmesi ve kiminin zararlı olması tedbirli
tüketimi gerekli kılmaktadır. Çalı halinde bulunan kuşkonmaz çok yıllık otsu
bir bitkidir. Taze kullanıldığı gibi kurutularak da tüketilebilen bitkinin
ilkbahar döneminde toplanmaya hazır olduğu bilinmektedir.
Tilki kuyruğu, tilkişen, kedirgen gibi pek çok yöresel ismi
bulunan kuşkonmaz bitkisinin bazı bölgelerde sarmaşık adını aldığı türlerine
acı ot, acı filiz, avronet de denmektedir. Mutfaklarda hemen her bölgede yerini
almış olan kuşkonmaz, farklı pişirme teknikleriyle tatlandırılarak tüketilmektedir.
Ekşili salataları, balık, tavuk ve kırmızı et yanında garnitür olarak servis
edilmesi, ayrıca çorbası kullanım alanlarından birkaçıdır.
Kaynak; https://bilgihanem.com/kuskonmaz-nedir-nasil-kullanilir/
Kuşkonmaz Faydaları Nelerdir?
Romatizma ağrısı çekenler, kemikleri ağrıyan kişiler de bu
şifalı bitkiyi kullanarak şifa bulabilirler.
Vücuttaki toksinlerin atılmasına yardım eder.
Artrit hastalığına karşı da fayda ve yarar sağlar.
Potasyum, fosfor ve kükürt elementleri açısından da
zengindir.
İyi bir folik asit kaynağıdır.
Kahvaltılarınız için omletlerin içine de bu leziz bitkiyi
ekleyebilir ve şifa bulabilirsiniz.
Karaciğer ve safra kesesi için de olumlu etki sağlar.
Kalp ile dosttur.
Kuşkonmaz lif açısından zengindir.
Kemikleri korur, içerdiği kalsiyum sebebiyle kemikleri
güçlendirir.
Kolesterolün düşürülmesine yardım eder.
Diyet yemeklerinde de sıklıkla tercih edilir.
Ayrıca probiyotik bakterilerin gelişimini destekler,
bağırsaklar açısından da fayda sağlar.
Kabızlık gibi hazımsızlık ve sindirim sorunları için de
fayda sağlar.
Egzama gibi cilt hastalıklarına karşı da kullanılır.
Anemi yani kansızlık rahatsızlığı olan kişiler de bu şifalı
bitkiyi kullanabilirler.
Kanı temizleme özelliği vardır.
İdrar söktürücü etkisi de herkes için önem taşımaktadır. Bu
özelliği sayesinde kuşkonmaz sıklıkla kullanılır.
Kuşkonmaz Zararları
ve Yan Etkileri Nelerdir?
Bazı bünyelerde alerjiye sebep olmaktadır!
Yüksek oranda pürin içerir, bu nedenle böbrek hastaları
kuşkonmaz tüketmemelidir!
Gut hastalığı olanlar da bu şifalı bitkiyi tüketmemeye
dikkat etmelidir!
TERBİYELİ KUŞKONMAZ ÇORBASI;
Mazlemeler;
Yarım demet kuşkonmaz (10 adet),
1 adet kuru soğan,
2 diş sarımsak,
Zeytinyağı,
Terbiyesi için;
1 su bardağı yoğurt,
2 yemek kaşığı un,
1 adet yumurta,
Tuz.
TERBİYELİ KUŞKONMAZ ÇORBASI TARİFİ;
Kuşkonmazları yıkayın, sebze soyucu ile sap kısmını ince bir şekilde soyun.
Kuşkonmazları küçük küçük doğrayın.
Soğanları ve sarımsakları küçük boyutta doğrayın.
Tencereye zeytinyağı dökün, doğradığınız soğanı, sarımsağı ve kuşkonmazı ilave edin.
Sebzeleri 5-6 dakika kavurun.
Üzerine 3 su bardağı su ilave edin.
Sebzeler yumuşayıncaya kadar pişirin.
Yoğurda 1 su bardağı su ilave ederek koyu ayran kıvamında çırpın.
İçine yumurtayı ve unu ilave edin.
Pürüzsüz oluncaya kadar çırpın.
Çorbanın ısısına uyum sağlaması için, içine 2 kepçe çorbanın suyundan ilave edin.
Sürekli karıştırarak tencereye boşaltın.
Kaynamaya başladıktan sonra tuzunu ilave edin.
5-6 dakika daha kaynadıktan sonra ocağı kapatın.
İsterseniz içine ince doğranmış dereotu veya maydanoz ilave edebilirsiniz.
Çorbanızı isterseniz blender ile çırparak, yada olduğu gibi bırakarak servis yapabilirsiniz.
Ben çırpmadan taneli olarak servis yaptım.
"Afiyet Olsun"
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Yorum yazmak için;
Google hesabınız yoksa "Anonim" bölümünü işaretleyerek yorum yazabilirsiniz.
İsminizi yazmayı unutmayın!...