Kamber biberi diye bilinen bu kırmızı biber ile 3 yıl önce tanıştım.
Bir adı da "Domates Biberi" olan bu biberin şekli gerçekten domatese benziyor.
Dolmalık biberden daha etli bir dokusu var.
İçi doldurulmaya müsait olduğu için pek çok tarifi bu bibere uygulayabilirsiniz.
İnternette "Kamber Biberi" arattığınız zaman en çok turşu tarifi çıkıyor.
Bu biberle daha çok turşu yapılıyormuş.
Bende bir kaç yıldır turşusunu yapmak istiyordum ama bir fırsatım olmamıştı.
Çok şükür bu sonbahar turşusunu yapma imkanım da oldu.
"Tadı nasıl?" derseniz;
Ben çok beğendim, hem tat hemde görünüm olarak çok güzel bir turşu.
Allah kısmet ederse bir daha ki sefere lahanalı iç malzemesi ile tekrar yapmak istiyorum. Ben turşu tarifleri verdiğim zaman sadece turşuyu kurup tarifini vermiyorum.
Turşu olduktan sonra da resimlerini çekip, o şekilde tarifini yayınlıyorum.
Bu turşuda da öyle yaptım.
Turşuyu hazırladım, olgunlaşma sürecini geçirdikten sonra tekrar sunum resimlerini çektim.
Sizi yine bol resimli bir tarif bekliyor👇
Tarifin ayrıntılarından bahsetmem gerekirse;
Tarifi, Göçmen Kızın Mutfağı
https://www.youtube.com/watch?v=To3BZq9o0VM sayfasından aldım.
Bu turşuyu diğer turşulardan ayıran en önemli farkı, fırında pişirme işleminden geçiyor.
Biberin içine bir turşu için gerekli olan malzemeler (tuz-sirke-şeker-yağ) ekleniyor.
Daha sonra istediğiniz iç malzemesi ile (havuç-pancar-lahana gibi) dolduruyorsunuz.
Kereviz veya maydanoz yaprakları ile ağzını kapatıyorsunuz, fırında biraz pişirdikten sonra sıcak sıcak kavanozlara doldurup, ağzını kapatıyorsunuz.
Turşu kendi suyunu bıraktığı için ayrıca su eklemenize gerek kalmıyor.
Konu ile ilgili Tarifler;
Kamber Biber ile hazırladığım tarifler;
Kamber Biber Dolması 👈(Kamber biberi hakkında ayrıntılı bilgi bu yazıda)
"Afiyetle Kalın"
PANCARLI, HAVUÇLU, KAMBER BİBERİ TURŞUSU;
Malzemeler;
2 kilo Kamber biberi,
2 adet kırmızı pancar,
2 adet havuç,
2-3 baş sarımsak,
Maydanoz veya Kereviz yaprakları,
Tuz, Şeker, Sirke, Sıvıyağ,
Ayrıca;
Temiz kavanozlar, kullanılmamış sıfır kapaklar,
Tepsiye sermek için yağlı kağıt.
PANCARLI, HAVUÇLU, KAMBER BİBERİ TURŞUSU TARİFİ;
Pancarın ve havucun dış kısmını soyun, rendeleyin.
Sarımsakları soyun, doğrayın.
Maydanoz veya kereviz yaprağını iyice yıkayın, iri şekilde doğrayın.
Biberlerin tohum kısımlarını çıkarın, yıkayıp süzün.
Biberleri yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizin.
Her biberin içine yarım çay kaşığı tuz serpin.
Yine her biberin içine yarım çay kaşığı toz şeker serpin.
Doğradığınız sarımsaklardan 1 tatlı kaşığı biberin içine ilave edin.
1 tatlı kaşığı sirkeyi (ben elma sirkesi kullandım) biberlerin içine ilave edin.
Bir tatlı kaşığı sıvı yağ biberlerin içine ilave edin.
Rendelediğiniz pancar ve havucu biberlerin içine doldurun.
Hazırladığınız biberleri, 200 derecelik fırında üzeri kızaracak şekilde 10 dakika pişirin.
Bu sırada kullanacağınız kavanozları ve kapakları tencerede kaynatın.
Fırından çıkan biberleri, kaynamış kurutulmuş kavanozlara doldurun.
Biberler fırınlandığı için yumuşuyor ve üst üste kavanoza daha rahat doldurabiliyorsunuz.
Kavanozları doldurduktan sonra hiç vakit kaybetmeden kuruladığınız kapaklarla sıkıca kapatıyorsunuz.
Havlu veya baz serdiğiniz bir tepsinin için kapaklarının üzerinde yerleştirin.
Ertesi gün kavanozlar soğuduktan sonra yerine kaldırın.
Kavanozları taşırken kapağından değil, gövdesinden tutun.
1 Hafta veya 10 gün sonra turşunuz yemeye hazır.
"Afiyet Olsun"
ellerinize sağlık çok güzel olmuşlar
YanıtlaSilÇok teşekkür ederim :)
SilBu yazin son kavanozlama macerasinin kahramani kamber biber....Cok guzel ama basaramadik. Biberler curumus:(((
YanıtlaSilSizin adınıza üzüldüm, acaba kavanozlarınız kapağından hava mı aldı?
SilBu tür hazırlıklar hem emekle hemde hevesle yapılan hazırlıklar.
Sonuç hüsran olunca insan hem malzemesine, hemde emeğine üzülüyor.
Ben bu tarifi ilk defa yaptım, tariften çok memnun kaldım.
Kısmet olursa her sonbahar tekrar yapmayı düşünüyorum.