18 Aralık 2020 Cuma

KEPEKLİ UNDAN MİNİ PİDE

Muhterem'le Afiyetle

Son yıllarda sağlıklı unlar, beyaz undan daha çok tercih edilir oldu.
Nedir bu sağlıklı unlar?
Seyiz unu, kavılca unu, kepekli un, tam buğday unu, çavdar unu, pirinç unu, nohut unu, karabuğday unu gibi un çeşitleri sağlıklı un kategorisine giren un çeşitleri.
Bu ürünlere son yıllarda kinoa unu, teff unu, soya unu, badem unu, hindistan cevizi unu gibi piyasada daha zor bulunan, evlerde daha az tercih edilen unlarda eklendi.
Sağlıklı unları bu kadar popüler yapan nedir?
En başta glisemik endeksinin düşük olması, sindirim açısından daha iyi olması, besleyici özelliğinin daha yüksek olması diyebiliriz.
Birde Gluten hassasiyeti olanlar için, Çölyak hastaları için içinde gluten olmayan unlar tercih ediliyor.
Bu unlar için Mısır unu, pirinç unu, karabuğday unu, nohut unu, patates ununu sayabiliriz.
Bugünkü tarifimde marketlerde çok rahat bulunan kepekli un kullandım.

ayran

Tariften bahsedecek olursam;
Kepekli un kullanarak mini pideler hazırladım.
Ben çıtır değilde daha pofidik pide sevdiğim için hamurlara ona göre şekil verdim.
Daha çıtır ve ufak pide yapmak isterseniz hamura şekil verirken elinizle şekil vererek değil, merdane ile açıp biraz daha ince bir hamura şekil verebilirsiniz.
İç malzemesinde kıyma ve tel peynir kullandım.
İç malzemesi olarak şarküteri ürünleri, patates, ıspanak, et gibi malzemeler kullanabilirsiniz.
"Afiyetle Kalın"

sağlıklı un çeşitleri

KEPEKLİ UNDAN MİNİ PİDE;
Malzemeler:
1 su bardağı sıvı yağ,
1 su bardağı ılık süt,
1 adet yaş maya (42 gramlık) veya 1 paket instant maya (10 gramlık),
3 tatlı kaşığı toz şeker,
1 tatlı kaşığı tuz,
1 adet yumurta,
5 veya 5,5 su bardağı kepekli un,
Kıymalı İç Malzemesi için;
250 gram kıyma,
1 adet kuru soğan,
2 adet sivri biber,
Sıvıyağ, tuz, karabiber,
Üzeri için;
1 adet yumurta sarısı.

kepekli undan pide tarifi

KEPEKLİ UNDAN MİNİ PİDE TARİFİ;
1 paket mayayı ılık sütün içinde eritin.
İçine sıvı yağ, yumurta, şeker ve tuzunu ekleyip, karıştırın.
Azar azar kepekli un ekleyerek hamuru toparlamaya ve yoğurmaya başlayın.
Hamurumuz kulak memesi yumuşaklığında olacak.
Bu hamur tahminen 5 veya 5,5 su bardağı un çekmektedir. 
Bu miktar kullandığınız unun kalitesine ve markasına göre değişir!
Not;
Kullanacağınız su bardağı 200 ml. ölçülerinde klasik su bardağı olmalıdır.
1- Malzemeyi unla yoğurarak hamur haline getirin.
2- Hamurun üzerini mayalanması ve kurumaması için bez ile örtün.
3- 45 dakika kadar mayalanmaya bırakın. 
4- Hamuru uzunlamasına rulo halinde yuvarlayın, iki parmak genişliğinde kesin.
5- Kestiğiniz parçaları yuvarlayın.
6- Kıymayı küçük küçük doğradığınız soğan ve biber ile kavurun.
7- Hamur topunu oval olacak şekilde ellerinizle açın, kenarlarını yükseltin.
8- İçine kavrulmuş, soğumuş kıyma veya peynir yerleştirin, uçlarını parmaklarınızla bastırıp birleştirerek pide şeklini verin.
9- Diğer hamurları da aynı şekilde hazırlayın.

pide tarifleri

Hazırladığınız pideleri, yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine aralıklı olarak dizin.

Yumurta sarısına 1 yemek kaşığı kadar sıvıyağ ekleyip, karıştırın.
Pidelerin kenar hamurlarına yumurta sarısını sürün.
Önceden ısıtılmış orta hararette ki (180 derece) fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirin.  

Pideleriniz fırından çıktıktan sonra yumuşak kalması, kurumaması için üzerini bez ile örtün.
Sıcak olarak servis yapın.

kıymalı pide

"Afiyet Olsun"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorum yazmak için;
Google hesabınız yoksa "Anonim" bölümünü işaretleyerek yorum yazabilirsiniz.
İsminizi yazmayı unutmayın!...