Sakatat, pek çok kişinin tercih etmediği, yine pek çok kişininde bayıla bayıla yediği bir yiyecektir.
Ülkemizde et, et ürünleri ve hayvanın iç organlarından oluşan sakatat bölümleri çok seviliyor.
Sokak satıcılarının önemli bir kısmı da yine sakatat ile hazırlanan yemekler satıyor.
Benim sakatatla alakam;
Bağırsak-Kokoreç, Beyin gibi bazı çeşitlerini eve hiç almayız.
Paça, İşkembe gibi bazı çeşitlerini pişiririm ama yemem.
Bugünkü tarifimiz olan Ciğer Köftesi özellikle Bitlis, Van ve civarında yapılan yöresel bir yemekmiş.
Ben karaciğer sevdiğim için seve seve yaptım.
Ciğeri farklı bir tarifle yemek isterseniz bu tarif tam size göre.
Köftelik bulgur ile hazırlanan ciğer köftesi "Ciğer Taplemesi veya Taplaması" diye biliniyor.
Ben bu köfteyi yaptığım zaman bir kısmını buzluğa kaldırdım, bir kaç ay sonra çıkarıp pişirdiğim zaman hiç sorunsuz bir şekilde dağılmadan pişti.
1. ve 2. resimde gördüğünüz köfteler buzluktan çıkarıp pişirdiğim köfteler.
Diğer resimleri ve yapım aşamasını, tarifi yaptığım gün çekmiştim.
Hatta o gün hava çok yağmurlu ve karanlıktı mecburen yapay ışık altında resimlerini çekmiştim.
Sakatat ve ciğer kullanarak hazırladığım diğer tariflerim 👉BURADA
Ciğer Köftesini;
Biber Turşusu ve ayranla servis yaptım.
"Afiyetle Kalın"
CİĞER KÖFTESİ-TAPLEMESİ;
Malzemeler;
500 gram karaciğer,
2 su bardağından biraz fazla ince köftelik bulgur,
1 adet büyük boy kuru soğan,
Tuz, kuru reyhan,
Üzerine dökmek için;
Tereyağ, kuru nane, kırmızı pul biber,
En son üzerine serpmek için;
Maydanoz.
CİĞER KÖFTESİ TARİFİ;
Karaciğerin zarını soyun, yıkayıp, süzün.
Robottan kolay çekilmesi için küp küp doğrayın.
Doğradığınız ciğerleri mutfak robotunun haznesine doldurun.
Ciğerleri kendinizde çok ince olacak şekilde bıçakla parçalayabilirsiniz.
Ciğerler parçalanıncaya kadar robotta iyice çektirin.
Köfteyi yoğuracağınız kabın içine çektiğiniz karaciğeri, rendenin ince tarafında rendelediğiniz soğanı ve ayıklayıp yıkadığınız köftelik ince bulguru ekleyin.
Not;
Bu tarifte ciğeri toparlayacak kadar bulgur eklemek gerekiyor, bu sebeple verilen ölçüden daha az veya biraz daha fazla bulgur eklemeniz gerekebilir.
O yüzden ölçü verirken bulgur miktarını "2 su bardağından biraz fazla" yazdım.
Damak tadınıza uygun tuzunu, karabiberi ve kuru reyhanı ekleyin.
Malzemeler iyice özleşinceye kadar, birbirini tutuncaya kadar yoğurun.
Hazırladığınız hamuru 10 dakika dinlendirin.
Ellerinizi ıslatarak hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparın.
Önce yuvarlayın, sonra üzerine bastırarak yassı köfteler hazırlayın.
Not;
Köfteleri içinin daha kolay pişmesi için çok büyük yapmayın.
Köfteleri kaynayan suyun içinde haşlayın.
Köfteleri daha iyi pişmesi ve dağılmaması için suyun içine üst üste olmayacak şekilde bırakın.
Bir kaç seferde pişirin.
Haşlanan köfteleri süzgece çıkarın.
3 yemek kaşığı kadar tereyağını sahanda eritin.
Ocağı kapattıktan sonra içine pul biber ve kuru nane ilave edin.
Haşladığınız köfteleri servis tabağına dizin.
Üzerine erittiğiniz baharatlı tereyağını dökün.
Maydanozları incecik kıyın, köftelerin üzerine serpin.
Sıcak olarak servis yapın.
"Afiyet Olsun"
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Yorum yazmak için;
Google hesabınız yoksa "Anonim" bölümünü işaretleyerek yorum yazabilirsiniz.
İsminizi yazmayı unutmayın!...