İrmikli damla tatlısını, 2018 yılında bir iftar daveti için hazırlamış, tarifini vermek için resimlerini çekmiştim.
Fakat bugün-yarın derken tarifi yayınlamak bugünlere kaldı.
Damla tatlısı, Bal Parmak Tatlısı ve İrmikli Kesme Tatlı gibi irmikle hazırlanan, dışı irmikle kaplanan bir tatlı.
Tatlının çabuk toparlanan kolay bir hamuru var.
Görünümü su damlasına benzediği için bu ismi almış.
Diğer irmikli tariflerden daha şık bir görüntüsü var.
Ortasına iç badem çok yakıştığı için genellikle badem tercih ediliyor.
Fakat çeyrek ceviz içi, fıstık gibi daha hesaplı kuruyemişlerde kullanılabilir.
Tarifi "Kibarın Mutfağı" (http://www.kibarinmutfagi.com/2017/12/irmik-mantolu-damla-tatls-tarifi.html) sayfasından aldım.
Konu ile ilgili tarifler;
Menüsünde "İrmikli Damla Tatlısı" olan İftar masasının resimleri 👉BURADA
"Afiyetle Kalın"
İRMİKLİ, DAMLA TATLISI;
Malzemeler;
Hamur Malzemeleri;
100 gram tereyağı veya margarin,
1 adet yumurta,
1 çay bardağı yoğurt,
1 çay bardağı sıvıyağ,
Yarım çay bardağı irmik,
1 paket kabartma tozu,
2,5-3 su bardağı un, (bu ölçü kullandığınız bardağın büyüklüğüne göre değişiyor)
Şerbeti İçin;
2,5 subardağı toz şeker,
3 su bardağı su,
4-5 damla limon suyu,
1 paket vanilya,
Üst malzemesi;
1 su bardağı irmik,
Tatlıya yetecek kadar iç badem.
İRMİKLİ, DAMLA TATLISI TARİFİ;
Tatlı pişinceye kadar soğuması için öncelikle şerbet malzemelerini kaynatın.
Şerbet kaynadıktan 5 dakika sonra içine 5-6 damla limon suyu sıkın.
Limon sıktıktan sonra 5 dakika daha kaynatıp, ocağı kapatın.
Hamurunu yapmak için derin bir kabın içinde oda ısısında ki tereyağ veya margarini, irmik, yoğurt, sıvıyağ ve yumurtayı karıştırın.
Eleyerek kabartma tozunu ve azar azar ilave ederek unu ekleyin.
1- Ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edinceye kadar un ilavesi yapın.
2- Hamurdan iri bir ceviz büyüklüğünde parça koparıp yuvarlayın.
3- Hamuru ortası kalın, kenarları daha ince olacak şekilde şerit halinde yuvarlayın.
4- Hazırladığınız şeridin iki ucunu damla şeklinde birleştirin.
5- Şekil verdiğiniz hamuru irmikle kaplayın.
6- Orta kısmına 1 adet badem yerleştirin.
Hazırladığınız tatlıları yağlanmış fırın tepsisine dizin.
180-200 dereceli fırında pişirin.
Fırından çıkan sıcak tatlının üzerine soğuk şerbeti dökün.
İrmikli tatlıların şerbeti çekmesi biraz daha zor olduğu için şerbetini iyice çekmesi için üzerine aynı boyutta bir tepsi daha kapatın.
Arada sırada kaşıkla tepsideki şerbeti tatlıların üzerine gezdirin.
Tatlınız şerbetini çektikten 2-3 saat sonra servis yapabilirsiniz.
Not;
Bu tarz hamurlu ve şerbetli tatlılar akşamdan yapılıp, ertesi gün servis edildiğinde daha lezzetli oluyor.
"Afiyet Olsun"
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Yorum yazmak için;
Google hesabınız yoksa "Anonim" bölümünü işaretleyerek yorum yazabilirsiniz.
İsminizi yazmayı unutmayın!...