22 Haziran 2017 Perşembe

İRMİKLİ KESME TATLISI

Muhterem'le Afiyetle
Ramazan ayında iftar misafiri için ana yemek tarifi kadar tatlı tarifine de ihtiyaç duyuyoruz.
Hep aynı tarifleri uygulamak yerine farklı bir şeyler olsun istiyoruz.
Bugünkü tarifimiz olan "irmikli kesme tatlısı" tarifini geçen hafta ki iftar misafirlerim için hazırladım.
Bu sene iftar misafirlerim için baklava yufkasından tatlı hazırlamadım, daha çok hamur tatlıları yaptım.
İftar masasının resimleri 👉BURADA
Yıllar önce tarifini verdiğim "Bal Parmak Tatlısı" tarifine çok benziyor.
Bunda el işçiliği yok denecek kadar az, hazırladığınız hamuru uzatarak rulo yapıyorsunuz, irmiğe bulayıp dilim dilim kesiyorsunuz.
Sizin için aşama aşama resmini çektim, bol resimli tarif sizi bekliyor.


kesme tatlısı
Tatlı İçin Notlar;
İrmikli kesme tatlısının biraz sert bir hamuru var.
Hamuru dilimlerken mümkün oldukça küçük dilimler halinde kesin.
Büyük ve kalın olan tatlıların içine şerbetin geçmesi çok zor oluyor.
İçinde kabartma tozu olduğu için kabarıyor, tepsiye aralıklı olarak dizin.
Tatlının üzerine yumurta sürülmediği için kızarmayacak, altın sarısı bir renk alacaktır.
Şerbetini dökerken şerbet soğuk, tatlı ılık olacak.
Bu tatlıyı diğerlerinden ayıran bir özelliği de şerbetini verdikten sonra tekrar ılık fırında şerbetini çekmesi için bekletmek.
Şerbetin her yerine eşit bir şekilde dağılması için, tatlıları arada bir tepsinin içinde alt üst edin.
Tatlının şebetini tam çekmesi için mümkünse 1 gün önceden yapın.
"Afiyetle Kalın"

bayram tatlısı
İRMİKLİ KESME TATLISI;
Malzemeler;
2 adet yumurta,
1 büyük çay bardağı yoğurt,
1 büyük çay bardağı sıvı yağ,
1 paket kabartma tozu,
1 paket vanilya,
3,5 su bardağı un, (klasik su bardağı)
Bulamak İçin;
İrmik,
Şerbeti İçin;
2 su bardağı toz şeker,
2 su bardağı su,
Yarım limon,
1 paket vanilya,
Üzeri için;
Toz Antep fıstığı.

irmik kesmesi tarifi
İRMİKLİ KESME TATLISI TARİFİ;
Önce şerbet malzemelerini karıştırın, ocakta kaynatın.
Limonu sıktıktan sonra 5 dakika daha kaynatın.
Şerbeti soğuması için bir kenarda bekletin.
Hamur malzemelerini ununu azar azar kontrollü bir şekilde ekleyerek yoğurun.
Hamuru ikiye bölüp uzunlamasına yuvarlayarak rulo yapın.
Tezgahın üzerine irmik serpin.
Rulo yaptığınız hamuru irmiğin üzerinde ileri geri yuvarlayarak irmiğe bulanmasını sağlayın.
İrmikle kaplanan ruloyu 2 parmak kalınlığında kesin.
Fırın tepsisini yağlayın.
İrmiğe bulayıp, kestiğiniz hamurları tepsiye dizin.
Hamurun diğer yarısına da aynı işlemi yapın.
Önceden ısıtılmış orta hararette ki (180 derece) fırında pişirin.
Tatlı piştikten sonra tatlı ılıkken, şerbet soğukken şerbeti tatlının üzerine dökün.
Ilık durumda ki kapalı olan fırına tekrar koyup, şerbetini çekmesini bekleyin.
Şerbetin her yerine ulaşması için tatlıları arada bir alt üst çevirin.
Sevis yaparken üzerine toz Antep fıstığı serpin.

bayram için tatlı önerisi
"Afiyet Olsun"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorum yazmak için;
Google hesabınız yoksa "Anonim" bölümünü işaretleyerek yorum yazabilirsiniz.
İsminizi yazmayı unutmayın!...