Bugünkü tarifimde daha önce burada yer vermediğim iki ürün var.
Bunlardan birisi taze Zerdeçal, diğeri Basmati Pirinci.
Zerdeçal, toz baharat olarak mutlaka mutfağımda yer alır, özellikle çorba ve tavuk yemeklerinde sık sık kullanırım.
Fakat taze olarak hiç kullanmamıştım.
Geçtiğimiz haftalarda A101 de taze Zerdeçal gördüm, tazesi kurusundan iyidir deyip aldım.
Taze zerdeçal ile 4 tarif hazırladım, resimlerini çektim.
En kısa zamanda onları da yayınlayacağım.
Tarifini verdiklerim;
Zerdeçalla ilk olarak pilav hazırladım.
Altın pilav da denilen bu pilav için Basmati pirinci kullandım.
Rengi benim beklediğimden çok daha canlı ve çarpıcı oldu.
Hatta o kadar çarpıcı oldu ki resimlerde netleme problemi yaşadım.
Bu resimlerde renklerde oynama yok, pilav tam bu renkte oldu.
Taze Zerdeçalı son yıllarda en çok Prof. Dr. Osman Müftüoğlu'ndan duyuyordum.
Curcumin içeren Zerdeçal, Osman Hocanın en çok önerdiği baharatlar arasında yer alıyordu.
Faydaları saymakla bitmiyor ama her şeyde olduğu gibi Zerdeçalı da kararında tüketmek gerekiyor.
TAZE ZERDEÇAL;
Taze zerdeçalın faydalarının
temelinde içerdiği kurkumin benzeri bileşenler ve uçucu yağlardan oluşan
mucizevi bileşenler bulunur.
*Kalp ve damar sağlığını destekler.
Zerdeçal damar kireçlenmesine
neden olan kötü kolesterol olan LDL’ nin düşürülmesine destek olur. Çağımızın
salgın hastalıkları arasında olan şişmanlık, insülin direnci ve metabolik
sendromu olanlarda faydalıdır.
*Sindirim sistemine faydaları
çoktur.
*Şeker hastalığına fayda sağlar.
*Zerdeçal tek başına veya
beraberinde karabiber ile birlikte verildiğinde kan şekeri ve kan yağlarının
düşürülmesine yardımcı olabilir.*Beyninizin yaşlanmasına ve
unutkanlığa karşı fayda sağlar.
Zerdeçal beyinde amiloid
plaklarının oluşumunu engellerken iltihap önleyici özelliği ile beyin hasarını
azaltabilir.
*Kansere karşı zerdeçal tüketmek
çok faydalıdır.İçerdiği doğal antioksidanların
antikanser etkiden sorumlu olduğu düşünülmektedir.
*İltihap önleyicidir ve eklem
ağrısını azaltır.
Zerdeçalı neden taze
tüketmeliyiz?
Gıdaların taze tüketilmesi,
depolanmış veya toz haline getirilmiş formlara göre bazı avantajlar içerir.
Taze zerdeçal, zerdeçal tozunda
olmayan birçok faydalı doğal bileşen içerir.
Örneğin zerdeçal yağı, zerdeçalın
işlenmesi esnasında kaybolur.
Buna benzer birçok yararlı zerdeçal bileşeni
işlenme sürecinde kaybolması besleyici özelliğinin azalmasına neden olur.
Taze
zerdeçalın yaklaşık olarak %6-9’u yağdır.
Zerdeçal yağı da antikanser
bileşen kurkuminin emilimini arttırarak vücudun maksimum yararlanmasını sağlar.
Ayrıca sadece taze zerdeçalda bulunan uçucu yağ, kurkuminin yararını daha da arttırır.
Toz formda zerdeçal içine farklı dolgu maddelerinin katılması,
renklendiricilerin katılarak kalitesiz ürünlerin pazarlanması gibi kalite
kontrol sorunları taze zerdeçal tüketilerek giderilir.
Kimler zerdeçal tüketmemeli?
Hamilelerde rahim kasılmalarını
arttırabileceği için yoğun tüketilmemesi önerilir.
Bir hafta içinde ameliyat
olacak olanlar da zerdeçal tüketmemelidir.
Kaynak,;
https://www.milliyet.com.tr/pembenar/hastaliklara-dogal-zirh-taze-zerdecal-2446777
Karabiber, Zerdeçal ile birlikte
tüketildiğinde birbirinin yararını ve zerdeçal da bulunan kurkumin
bileşiklerinin emilimini ve etkisini yaklaşık 20 kat arttırıyormuş.
Taze Zerdeçal nasıl kullanılır?
Taze zerdeçal minik bir havuç görünümüne sahip.
Dış kabuğunu bıçakla kazıyabilir veya sebze soyucu ile soyabilirsiniz.
Bu arada;
Taze zerdeçal çok fazla boya veren bir malzeme, işlem yaparken eldiven kullanmanızı öneririm.
Dış kabuğunu soyduğunuz zerdeçalı rendeleyerek veya doğrayarak yemeklerinizde kullanabilirsiniz.
Rendelediğiniz zaman daha çok renk verdiğini belirtmek isterim 😊
Gelelim tarifimizin 2. ana malzemesi olan Basmati pirincine.
Zerdeçallı pilav için pirinç olarak Basmati pirinci kullandım.
Bu pirinç kendine has aroması ve tadı olan, fazla nişastası olmadığı için lapa olma ihtimali olmayan bir pirinç cinsi.
Basmati pirinci ile ilk kez abim vasıtası ile tanıştım.Abimler yıllardır pilav yaparken Basmati pirinç kullanırlar.
Eskiden bu kadar kolay bulunmadığı için Fatih'ten alırlardı, şimdi pek çok bakliyat dükkanı bu ürüne tezgahlarında yer veriyor, daha kolay bulunuyor.
Bu pirinç ile yapılan pilav çok daha hafif oluyor, şişkinlik-hazımsızlık yapmıyor.
Nişasta oranı düşük olduğu için pişirirken asla lapa olmuyor.
Glisemik indeksi diğer pirinçlere göre daha düşük olduğu için şeker hastalarının kullanımına daha uygunmuş.
Kendine has, hoş bir kokusu ve tadı var.
Bende artık pilav yaparken bu pirinci kullanıyorum.
Diğer pirinç çeşitlerini yemek, çorba ve dolma yaparken kullanıyorum.
Basmati pirinci bazı marketlerde ve bakliyat satan pazar tezgahlarında bulunabiliyor.
Diğer pirinçlere bakarak fiyatı biraz daha yüksek, geçen hafta kilosunu 12 liradan aldım.
Basmati pirinci ile pilav yaptığınız zaman pirinçlerin uzun uzun olması için küçük bir ipucu vereyim.
Pilavı yapmadan 2 saat kadar önce Basmati pirincini kapaklı bir kapta kaynar su ile ıslatın.
Kapağını kapatın, bu şekilde pirincin boyu uzuyor.
Daha sonra süzüp pilavınızı yapabilirsiniz.
Not;
Bu pirinç pişince çok bereketli oluyor, her zaman yaptığınız ölçü çok gelebilir!
"Afiyetle Kalın"
TAZE ZERDEÇALLI BASMATİ PİLAVI;
Malzemeler;
2 su bardağı Basmati pirinci,
2 yemek kaşığı tereyağ,
5-6 yemek kaşığı sıvıyağ,
2 adet parmak uzunluğunda taze zerdeçal,
4 su bardağı su, (tavuk suyunuz varsa yarısını tavuk suyu kullanabilirsiniz)
Tuz.
TAZE ZERDEÇALLI BASMATİ PİLAVI TARİFİ;
1- Basmati pirincini 2 saat önceden kaynar su ile ıslatın.
2- Tereyağı ve sıvıyağı pilav tenceresinde eritin.
Kabuklarını soyup, rendelediğiniz zerdeçalı yağa ekleyin.
3- Zerdeçalın rengini vermesi için 1-2 dakika yağda döndürün.
4- Suyunu süzdüğünüz Basmati pirincini tencereye ilave edin.
5- Pirinci iyice karıştırın.
6- Pirinci 6-7 dakika boyunca karıştıra karıştıra pişirmeye devam edin.
Eğer tavuk suyunuz varsa 2 su bardağını tavuk suyu, 2 su bardağını su olarak kullanabilirsiniz.
Not;
Su ölçüsü pirincinizin cinsine ve markasına göre değişiklik gösterebilir, gerekirse tekrar su ilave edebilirsiniz.
Düşük ısıda pilavınız suyunu çekinceye kadar pişirin.
Piştikten sonra 10 dakika kadar demlenip, kendisine gelmesini bekleyin.
"Afiyet Olsun"
Ben de cok severim zerdecali. Rengi cok zengin ,tadi belli bile olmuyor ama evdekiler tercih etmedigi icin cok kullanamiyorum malesef
YanıtlaSilLimonlu tatlilarda renk vermek icin de aklinda bulunsun Muhterem'cigim
Merhaba benim canım arkadaşım,
SilZerdeçal rengi çok baskın bir baharat, buna rağmen tadı yiyeceklerde çok fark edilmiyor.
Mesela ben taze zencefilin kokusunu çok severim ama onun biraz fazlası girdiği yiyeceğe acımsı bir tat bırakıyor.
Limonlu tatlılarda bugüne kadar ihtiyaç olmamıştı ama bundan sonra aklımda olsun :)
Güzel yorumun ve önerin için çok teşekkür ederim :)