18 Şubat 2020 Salı

TENCEREDE KEREVİZ OTURTMA

Muhterem'le Afiyetle
Elektrik fiyatları aldı başını gitti.
Ne yapsak, ne etsek de faturayı biraz düşürsek diye düşünüyoruz.
Son yıllarda LPG'li (tüplü) fırın üretilmediği için, bütün fırınlar elektrikle çalışıyor.
İster istemez fırın kullanılan tarifleri yapmak için 2 kere düşünüyoruz.
LPG'li fırın genç nesli şaşırtabilir, eskiler iyi bilir.
Doğalgazdan önce fırınların çoğu LPG ile çalışırdı.
Onda da tüp bitecek diye endişelenirdik.
Sonra doğalgaz geldi, LPG'li fırınlar ufak bir malzeme değişikliği ile doğalgazla çalışır hale geldi.
İşte o zaman çok rahat ettik.
Doğalgaz, elektrik ve LPG'den daha ucuz olduğu için çok rahat fırın kullanmaya başladık.
Sonra bu fırınlar gazla çalıştığı için tehlikeli sınıfına girdi ve üretimi yasaklandı.
Yeni üretilen bütün fırınların elektrikli olmasına karar verildi.
Benim fırınım doğalgazlı bir fırın.
Bu sayede gönül rahatlığı ile fırın yemekleri, fırında yapılan tarifleri yapıyorum.
Fırınıma bir şey olacak diye korkuyorum çünkü artık ne yazık ki doğalgazlı fırın yok😕



fırınsız yemek
Gelelim bugünkü tarifimize;
Bazı sebzelerden (patates-patlıcan) hazırlanan oturtma yemeğini bilirsiniz.
Pratik, lezzetli ve güzel bir yemektir.
Çoğu zaman fırında yapılır fakat karnıyarık tenceresi gibi geniş tencerede ocakta da yapabilirsiniz.
Bugünkü tarifimizi tencerede ocakta hazırladım.
Yaz aylarında patlıcanla sık sık yaptığım bu tarif, kerevizle de çok güzel oluyor.
Tencerede yaptığınız zaman su ilavesini az tutup, düşük ısıdaki ocakta ağır ağır pişirdiğiniz zaman gayet lezzetli oluyor.

celery root
Kereviz ile hazırladığım diğer tariflerim 👉BURADA
"Afiyetle Kalın"

kerevizli tarifler
TENCEREDE KEREVİZ OTURTMA;
Malzemeler;
1 kilo kereviz,
1 adet limon,
1 adet büyük boy kuru soğan,
1 adet kırmızı biber,
300 gran orta yağlı kıyma,
Yarım demet maydanoz veya kereviz yaprakları,
2 yemek kaşığı salça,
Yarım çay bardağı zeytinyağı,
Tuz, karabiber, kırmızı pul biber.

kerevizle yapılan yemekler
TENCEREDE KEREVİZ OTURTMA TARİFİ;
Kerevizlerin saplarını kesin, kabuğunu soyun.
Çok ince olmayacak kalınlıkta dilimleyin.
Kerevizleriniz çok büyükse ortadan keserek yarım ay şeklinde doğraya bilirsiniz.
Derin bir kabın içini su ile doldurun, içine limon sıkın.
Kararmaması için kerevizleri limonlu suyun içinde bekletin.

Tencerenin içine zeytinyağı dökün.
Kuru soğanı küçük küçük doğrayıp, tencereye ilave edin, pişirmeye başlayın.
Kırmızı biberleri küp küp doğrayıp soğanlara ilave edin.
Soğanlar şeffaflaşıncaya kadar pişirin.

Kıymayı soğan ve biberlerin içine ilave edin.
Karıştıra karıştıra kıymayı kavurmaya başlayın.
İçine tuz, karabiber, kırmızı pul biber gibi damak tadınıza uygun baharatları ekleyin.

Dibi geniş, karnıyarık tenceresi gibi bir tencereye kereviz dilimlerini yerleştirin.

Kereviz dilimlerinin üzerine kavurduğunuz kıymayı yayın.

Kerevizin yapraklarını çok kumlu olduğu için iyice yıkayın, ince ince doğrayın.
Kerevizin yaprağı yoksa aynı işlemi maydanoz ile yapabilirsiniz.
Doğradığınız yaprakları kıymanın üzerine yayın.
Yemeğin tuzunu serpin.

Bir kasenin içinde 1,5 su bardağı (200 ml bardak) suyun içinde 2 yemek kaşığı salçayı karıştırın.
Tenceredeki yemeğin üzerine salçalı suyu dökün.
Üzerine zeytinyağı gezdirin.

Düşük ısıdaki ocakta ağır ağır pişirin.
Kereviz çok kolay pişen bir sebze olduğu için yarım saat içinde pişecektir.

sunum önerisi
Kıymalı olduğu için mutlaka sıcak olarak servis yapın.

kereviz yemeği resmi
"Afiyet Olsun"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorum yazmak için;
Google hesabınız yoksa "Anonim" bölümünü işaretleyerek yorum yazabilirsiniz.
İsminizi yazmayı unutmayın!...