Ülkemizde daha çok kök olarak satılır ama yaprakları da çok faydalıdır ve pek çok tarifte (özellikle balık yemekleri, çorba ve turşu kurarken) kullanılır.
Bizim evde de ben çok severim, ellerime sinen kokusuna bile bayılırım : )
Eşim sağlıklı olduğu için yer, kızım sevmez ama soğuk salata veya zeytinyağlı pişirdiğim zaman kokusu fazla olmadığı için yer.
KEREVİZ;
Kereviz (Apium graveolens), maydanozgiller Apiaceae familyası içinde, batı ve kuzey Avrupa sahil bölgelerinin ve özellikle de bu bölgelerin çukur ve sazlık kesimlerinin yerlisi olduğu kabul edilen, kökü yaprağı yenilebilen, iki senelik bir bitkidir. Yaprakları bir metreye kadar boy atabilir. Çiçekleri krem rengine çalan beyaz renkte, 2-3 mm. çapındadır.
Kerevizin yaprak ve saplarının, bol vitaminleri ve çeşitli
madeni maddeleriyle çok faydalı olduğunu belirten uzmanlar, mideyi
kuvvetlendirdiğini ve iştah açtığını bildiriyor.
Uzmanlar, kerevizin, iç salgı bezlerini ve özellikle vücutta
çok çeşitli vazifesi olan böbrek üstü bezlerini çalıştırdığını, sinir
yorgunluğunu da önlediğini ifade ediyor.
Kanı pisliklerinden temizlediğini ve sivilcelerin geçmesine,
yüzün pembe bir hal almasına yaradığını vurgulayan uzmanlar, kerevizin diğer
faydalarını şöyle sıralıyor:
"Karaciğerin şişliğini giderip onu yorgunluk
maddelerinden temizliyor. Sarılığı gideriyor, böbrekleri çalıştırıyor, fazla
suyu dışarı atıyor. Böbreklerden kumu, taşı döküyor. Şişmanları zayıflatıyor"
Bitkinin körpe yaprakları, güneşsiz ve havadar bir yerde
kurutularak havanda ezilip toz haline getirilir ve bazı yiyeceklere, çeşni
vermesi için serpilir.
Bitkinin tohumları da kurutulup ezilerek kereviz tuzu olarak
bazı yiyeceklere katılır.
Tuzsuz rejimlerde sofra tuzu yerine kullanılır.
100 gr. sap ya da yaprak kerevizin besin değerleri şöyledir:
17 kalori;
0,9 gr. protein;
3,9 gr. karbonhidrat;
0 kolesterol;
0,1 gr. yağ;
0,6 gr. lif;
29 mgr. fosfor;
39 mgr. kalsiyum;
0,3 mgr. demir;
126 mgr. sodyum;
341 mgr. potasyum:
240 IU A vitamini;
0,03 mgr. B1 vitamini;
0,03 mgr. B2 vitamini;
0.3 mgr. B3 vitamini:
0,06 mgr. B6 vitamini;
8 mcgr. folik asit;
9 mgr. C vitamini ve
0,5 mgr. E vitamini.
100 gr. kök kerevizin yukarıdakilerden farklı besin
değerleri şunlardır:
40 kalori;
1,8 gr. protein;
8,5 gr. karbonhidrat;
100 mgr. sodyum ve
300 mgr. potasyum.
SAĞLIĞIMIZA YARARLARI
Yukarıda sayılan önemli besin değerlerinin yanı sıra,
kerevizin sağlığımıza yararlı etkileri bitkiyi şifalı (tıbbi) otlardan
saydıracak kadar çoktur. Bunları da şöyle özetleyebiliriz:
* Güçlü bir idrar söktürücüdür: içerdiği apiol adlı maddeyle
idrar yollarını ve kanı temizler. Bedende şikâyetlere neden olan bazı durumlara
(sözgelişi, eklemlerdeki gut hastalığı gibi) iyi gelir.
* Sinirleri yatıştırıcı etkisi vardır. Aşırı sinirlilik
durumunu yok eder.
* Bedene yararlı diğer etkileri de şunlardır: Uyarıcıdır.
Bedeni güçlendirici toniktir. Gaz söktürücüdür. İştahı açar ve sindirimi
kolaylaştırır.
Bu etkileri sağlamak üzere; kereviz, yemeklerde ve
salatalarda bolca tüketilmelidir.
Kaynak;
https://www.lezzetvadisi.com/sebzelerin-faydalari/kerevizin-faydalari.html
"Afiyetle Kalın"
CANIM İNANAMIYORUM
YanıtlaSilMEĞER KEREVİZLE NE ÇOK ŞEY YAPILIYORMUŞ
ELLERİNE SAĞLIK
BENDE UZUN YILLAR YEMEDİM KEREVİZİ SONRADA PİŞMAN OLDUM
ELLERİNİZE SAĞLIK
HEPSİ BİRBİRİNDEN LEEZZETLİ
HAYIRLI SABAHLAR
MasAllah bacim sana diyecek söz bulmiyorum hayranlikla izliyorum
YanıtlaSilkereviz ailemde fazlaca tüketilensebzelerden bir tanesi hepimiz cok seviyoruz
son günlerde biraz azalttim tansiyona olan etkisinden dolayi o sebeten özledik kerevizi
hayirli bereketli saglikli bir hafta diliyorum
canim iyiki varsin
bu kerevizlerin hepsini ben aldım gitti....
YanıtlaSilellerine sağlık
bu sebzelere haksızlık ediliyor kokusuna yaprağına ,aslında sizinde yazdığınız gibi çok vitamin bombaları severim ben onları .Kerevizde ençok adı portakalla duyuluyor.eh herkesin anlaştığı biri var.turşu kurarken içine attım çok güzel olmuştu, eliniz dert görmesin canım
YanıtlaSilKerevizden nefret ederdim taki salatsasını yaptıktan sonra fikrim değişti.Karaciğper dostu bu yiyeceği sevmek lazım
YanıtlaSilÇok güzel tarifler ellerinize sağlık
sevgiler
Kereviz cennetine dönmüş bu defa burası :)
YanıtlaSilHepsi de çok güzel,çok nefis gözüküyorlar.
Ellerine sağlık ablacığım.
Ben de bu haftayı kereviz haftası ilan ettim:)
Bildiğim tüm çeşitlerini pişirdim:)
Ama sendeki tariflerden de deneyeceğim inşAllah.
Hayırlı haftalar olsun ablacım..
Canım günaydın yine görsel bir şölen olmuş ellerine,emeğine sağlık sevgiler...
YanıtlaSil