27 Aralık 2012 Perşembe

PANCAR YAPRAĞI SARMASI

muhteremle afiyetle
Cumartesi günüm 1 gün önce semt pazarından aldığım pancarlarla tarif deneyip, yapmakla geçti.
Benim için çok verimli bir gündü, pancarı her şekilde ve modelde kullandım.
Aldığım pancarların uzun sapları ve geniş yaprakları vardı.
Bende yapraklarından bu tarifte gördüğünüz sarma, saplarından pirinçli-yoğurtlu yemek, köklerinden dolma, suyunda da makarna haşlayıp, pembe makarnalar hazırladım.
Yani anlayacağınız pancarın hiç bir yerini ziyan etmedim : )
Bu arada;
Pancar yaprağının tadının pazıdan hiç farkı yok, pazıyı seviyorsanız bunu da seversiniz.
Pancar ile hazırladığım diğer tariflerim BURADA
"Afiyetle Kalın"

PANCAR YAPRAĞI SARMASI;
Malzemeler;
20-25 adet kök pancar yaprağı,
İç malzemesi;
2 büyük çay bardağı pirinç,
1 tatlı kaşığı kuş üzümü,
1 tatlı kaşığı dolmalık fıstık,
6-7 dal dereotu,
6-7 dal maydanoz,
1 adet kuru soğan,
1 yemek kaşığı kuru nane,
1 çay kaşığı kırmızı biber,
1 çay kaşığı dolma baharatı,
Tuz, zeytinyağı,
Pişirmek için;
Ayrıca tuz ve zeytinyağı.

 
PANCAR YAPRAĞI SARMASI TARİFİ;
Kök pancarın yapraklarını koparıp, yıkayın.
Üzerine kaynar su döküp, 10 dakika bekletin.
Sarmanın içini hazırlamak için, soğanı rendeleyin.
Pirinci ayıklayıp, yıkayın.
Dereotu ve maydanozu ince ince doğrayın.
Daha sonra diğer iç malzemelerini baharatlarla birlikte karıştırın.

Yumuşayan yaprağı tepsiye yerleştirin.
Kalın damarlıysa yemek kaşığı ile damarların üzerine bastırıp inceltin.
1 kaşık iç malzemesi yerleştirip sarın.

Sarmaları pişireceğiniz tencerenin dibine pancarın saplarından yerleştirin.
Sapların üzerine sardığınız sarmaları sırayla dizin.
Bütün yaprakları sararak bitirdikten sonra tuz ve zeytinyağı ekleyin.
Dolmaların üzerini biraz aşacak kadar su ilave edin.
Pişerken sarmaların açılmaması için sarmaların üzerine ısıya dayanıklı bir tabak yerleştirin.
Kısık ateşte ağır ağır pişirin.
Zeytinyağlı olduğu için, isterseniz soğuk, isterseniz sıcak sıcak servis yapın.

 "Afiyet Olsun"

9 yorum:

  1. Ellerine sağlık Muhteremcim..

    YanıtlaSil
  2. Geçtiğimiz iki hafta boyunca pazarda markette pancar aradım durdum,köküne kıran girmişdi sanki.Neyseki cumartesi günü bulmuş annem :) Ama bu kadar çok yaprağım yok.
    Hala pancarın varsa pancar ezmemi tavsiye ederim:)

    Suyuna ben de makarna haşlayayım, pembiş pembiş ne güzel olmuşdur.

    Ellerine emeklerine sağlık canımm..

    YanıtlaSil
  3. hiç denememiştim canım.neffis görünüyor.ellerine sağlık.sevgiler.

    YanıtlaSil
  4. mmm tamda mevsimi ellerine sağlık lezzet mükemmel:)

    YanıtlaSil
  5. ellerinize sağlık,
    ne kadar taze görünüyor yapraklar...
    sarma olsunda her türlüsü benim hoşuma gider:)
    pancar ile secenekler ise çok hoşuma gitti..

    sevgilerimle

    YanıtlaSil
  6. Harika gorunuyor bugun kesinlikle deniycem :)

    YanıtlaSil
  7. Adsız13:58

    Zeytinyağlı tarifleri "sıvı yağ" ile katletmeyin lütfen! Zeytinyağının yerini asla bir başka sıvı yağ tutmaz! Zeytinyağlı derseniz zeytinyağlı olmalı!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,
      Öyle bir çıkışmışsınız ki "acaba tarife sıvıyağ mı yazdım?" diye düşündüm, kontrol ettim, malzeme listesinde 2 kere zeytinyağı yazmışım fakat tarifi verirken dalgınlıkla sıvı yağ yazmışım.
      Yazıyı düzeltmemi isteyebilirdiniz, bu kadar sinirlenmenize gerek yoktu!
      Uyarı için teşekkür ederim, hemen tarif bölümünde ki sıvı yağ yazısını düzeltiyorum.

      Sil

Yorum yazmak için;
Google hesabınız yoksa "Anonim" bölümünü işaretleyerek yorum yazabilirsiniz.
İsminizi yazmayı unutmayın!...