Sayfalar

5 Ağustos 2012 Pazar

BULGURLU PATLICAN

Yaz aylarının vazgeçilmez sebzesi patlıcanı pek çok şekilde pişirebilirsiniz.
Hele közlenmiş haline kimse "Hayır" diyemez : )
Fakat bazı tariflerde patlıcanın hazırlık aşaması sizi çok uğraştırır.
Mesela salata-çorba-hünkar beğendi-ali nazik için közlemek, karnıyarık- imam bayıldı-islim kebabı-musakka için kızartmak ocak başında çok vaktinizi alır.
Bu tarifte ise patlıcana bir işlem uygulamanız gerekmiyor.
Çiğ halde iken doğrayıp, tencereye ilave edebilirsiniz.
Ben kıymalı tarif verdim ama zeytinyağlı olarak da çok leziz oluyor.
Hatta Ramazan'dan önce çaya gelen misafirlerime salata niyetine bu tarifi zeytinyağlı olarak pişirdim, hem sağlıklı hemde hafif bir seçenek oldu.
Çay masasının resimleri burada

Bostan patlıcanı tariflerim burada

Patlıcanın faydaları ve tariflerim burada
"Afiyetle Kalın"

BULGURLU PATLICAN;
Malzemeler;
Yarım kilo patlıcan,
150 gram kıyma,
1 çay bardağı pilavlık bulgur,
1 adet orta boy soğan,
2 adet büyük boy domates,
1 adet kırmızı biber,
2 diş sarımsak,
1 yemek kaşığı kuru nane,
Tuz, zeytinyağı.
TARİFİ;
Patlıcanları alacalı şekilde soyun.
Üzerine tuz serperek, 5-10 dakika bekletin.
Daha sonra üzerini geçecek kadar su ekleyip, 10 dakika da tuzlu suda bekletin.
Tencereye zeytinyağı dökün, içine küçük doğradığınız soğanları ilave edin.
Kabuklarını soyup, doğradığınız domatesleri, küp küp doğradığınız kırmızı biberleri ekleyin.
Kıymayı da tencereye ekleyip, kavurun.
Not; İsterseniz kıyma eklemeyip zeytinyağlı yapabilirsiniz.
Patlıcanları suyun içinden suyunu sıkarak çıkarın.
Küp küp doğrayıp, tencereye ilave edin.
Bulguru ayıklayıp, yıkayıp, tencereye ilave edin.
Üzerine dövülmüş sarımsakları, kuru naneyi ve tuzunu ilave edin.
1 çay bardağı su ilave edip, kısık ocakta pişirin.
Not; Patlıcan çok su çekmediği için az su ekliyoruz.
Ocak çok hararetli yanarsa yemeğin suyu buharlaşabilir, bu yüzden kısık ateşte pişirin.
"Afiyet Olsun"

4 yorum:

  1. patlıcanlı yemekler için bütün zahmete değer bence :)

    eline sağlık

    YanıtlaSil
  2. ellerinize sağlık.harika görünüyor.sevgiler

    YanıtlaSil
  3. Muhterem Abla, iş yerindeki yoğunluk (ki hala devam ediyor), Hamzam'ın rahatsızlığı filan derken sana uğrayamadım kaç zamandır ama aklımdaydın. Bu güne kısmetmiş. Ramazanını tebrik edecektim ama geciktim =) Yemeğin çok leziz görünüyor. Ellerine sağlık. Ve sana katılıyorum patlıcan konusunda. Patlıcan, ben ve Urfa; bir bütünüz =)

    YanıtlaSil
  4. Hayirli Ramazanlar canim ellerine emeklerine saglik limonatada nefis görünüyor afiyetler olsun.

    YanıtlaSil

Yorum yazmak için;
Google hesabınız yoksa "Anonim" bölümünü işaretleyerek yorum yazabilirsiniz.
İsminizi yazmayı unutmayın!...