Hem besleyici, hem sağlıklı, hemde et-döner dürümlerine göre daha hesaplı.
Et fiyatlarının alıp başını gittiği bu günlerde, dürüm keyfi yapabileceğiniz nefis bir lezzet.
Vejetaryen beslenenler içinde harika bir seçenek.
Ben bu tarifte gözlememi kendim açtım fakat siz uğraşmak istemezseniz marketlerde paket halinde satılan dürüm yufkalarından alabilirsiniz.
Gözlemenin tarifini de yazıya ekledim, isterseniz kendinizde yapabilirsiniz.
Bu tarif, hafta sonu ailenin bir arada olduğu masalar içinde çok ideal bir tarif.
Gözlemelerinizi hazırladıktan sonra, haşlanmış nohutları baharatlar, soğan ve salça ile pişiriyorsunuz.
Dürümün içinde ne olmasını istiyorsanız mesela ben soğan, kornişon turşu, kıvırcık kullandım.
Bu listeye mor lahana turşusu, maydanoz, patates kızartması gibi alternatifler ekleyebilirsiniz.
Bütün malzemeleri hazırladıktan sonra masanın ortasına malzemeleri yerleştirin, aile üyeleri kendi istediği şekilde dürümünü hazırlasın.
Yanında da bir bardak ayranla, harika bir öğün oluşturabilirsiniz.
"Afiyetle Kalın"
NOHUT DÜRÜM;
Malzemeler;
3 su bardağı haşlanmış nohut,
Yarım çay bardağı zeytinyağı,
1 adet büyük boy kuru soğan,
1 yemek kaşığı biber salçası,
1 yemek kaşığı kuru nane,
1 çay kaşığı kırmızı pul biber.
Tuz.
Gözleme için;
3-4 su bardağı un,
1 küçük paket instant maya (10 gramlık)
Su, tuz.
Servis için;
Kıvırcık, kornişon turşu, ince dilimlenmiş soğan.
NOHUT DÜRÜM TARİFİ;
Gözlemeleri yapmak için;
Unu hamur yoğurma kabına alın, içine yeteri miktarda (1 tatlı kaşığı kadar) tuz, instant mayayı ilave edin.
Üzerine azar azar ılık su ilave edin.
Kulak memesi yumuşaklığın bir hamur elde edin.
Mayalanması için üzerini örterek 10 dakika bekletin.
Hamuru mandalina büyüklüğünde pezilere ayırıp, yuvarlayın.
Tezgahın üzerine biraz un serpin, hamur pezisini açın.
Gözlemeyi pişireceğiniz tavayı ocağa koyun.
İçine hiç bir şey (yağ gibi) koymayın!
Tava biraz ısınınca içine açtığınız gözlemeyi yerleştirin.
Gözleme piştikçe ufak ufak kabarmaya ve kızarmaya başlayacak.
Bir tarafı bitince diğer tarafını da aynı şekilde pişirin.
Bütün gözlemeleri bu şekilde hazırlayın.
Pişen gözlemeleri, geniş bir tabağın içine üst üste dizin.
İsterseniz sıcakken üzerine tereyağ sürüp bu şekilde de yiyebilirsiniz.
Hazırladığınız gözlemelerin üzerini, servis zamanına kadar kurumaması için mutlaka temiz bir bez ile örtün.
Gelelim tarifimizin ana unsuru olan nohut bölümüne;
Soğanları küçük küçük doğrayın.
Zeytinyağını tencereye alın, içine soğanları yerleştirip pişirmeye başlayın.
Soğanlar kavrulmaya başlayınca içine 1 yemek kaşığı biber salçası ilave edin.
Salçayı bir kaç dakika kavurduktan sonra içine haşlanmış nohutları ilave edin.
Az miktarda tuz serpin, kuru nane, kırmızı pul biber gibi damak tadınıza uygun baharatları ilave edin.
Hep birlikte 4-5 dakika daha kavurup ocağı kapatın.
Servis için;
Kıvırcıkları yıkayıp, iyice süzüp doğrayın.
Soğanların kabuklarını soyup ince ince doğrayın.
Kornişon turşuları yukarıdan aşağıya doğru dilimleyerek dörde bölün.
Dürüm yapmak için;
Gözlemenin içine kıvırcık, soğan dilimleri, kornişon turşu yerleştirin.
Hepsinin üzerine de kavrulmuş nohut yerleştirin.
Not;
Gözlemeyi paket halinde hazır alırsanız mutlaka ısıtarak kullanın!
Gözlemeyi iç malzemesi ile birlikte sararak dürüm haline getirin.
"Afiyet Olsun"
Ellerine sağlık Muhterem abla. Canım Urfam'da buna lolaz dürmüğü derler:)
YanıtlaSilLolaz dürmüğü mü? ilk defa duydum desem :)
SilAdı ne olursa olsun, çok lezzetli bir tarif.
Ben çok severek hazırladım ve yedim :)