Her ne kadar adı kırmızı lahana olarak bilinse de aslen mor olan, mor lahana kış aylarında tezgahlarda yer alır.
Bazen tek başına, bazen de salatalara eşlik ederek masalarımıza renk katar.
Sert yapısı yüzünden salataya eklemeden önce ince ince doğrayıp, tuzla ovmak zorunda kalırsınız, ya da rendeleyerek salatalara ilave edersiniz.
Bugün tarifini verdiğim turşuyu tek başına servis yapabileceğiniz gibi, kıvırcık salatanın üzerine de ekleyebilirsiniz.
Evde salatalık malzemeniz olmadığında bu turşu hemen imdadınıza yetişir.
Aynı tarifle beyaz lahanadan da hazırlayabilirsiniz, beyaz lahana daha çabuk oluyor.
Beyaz ve Mor Lahana ile hazırladığım diğer tariflerimi 👉BURADAN görebilirsiniz.
Bazen tek başına, bazen de salatalara eşlik ederek masalarımıza renk katar.
Sert yapısı yüzünden salataya eklemeden önce ince ince doğrayıp, tuzla ovmak zorunda kalırsınız, ya da rendeleyerek salatalara ilave edersiniz.
Bugün tarifini verdiğim turşuyu tek başına servis yapabileceğiniz gibi, kıvırcık salatanın üzerine de ekleyebilirsiniz.
Evde salatalık malzemeniz olmadığında bu turşu hemen imdadınıza yetişir.
Aynı tarifle beyaz lahanadan da hazırlayabilirsiniz, beyaz lahana daha çabuk oluyor.
Beyaz ve Mor Lahana ile hazırladığım diğer tariflerimi 👉BURADAN görebilirsiniz.
Güncelleme;
Daha sonra havuçsuz olarak hazırladığım mor lahana turşusunun yapım aşamalarını da çektim, resimleri tarife ekliyorum.
MOR LAHANA TURŞUSU;
Malzemeler;
1 adet orta boy mor lahana,
1 adet büyük boy havuç,
Elma sirkesi,
5 diş sarımsak,
Su, Tuz.
Malzemeler;
1 adet orta boy mor lahana,
1 adet büyük boy havuç,
Elma sirkesi,
5 diş sarımsak,
Su, Tuz.
MOR LAHANA TURŞUSU TARİFİ;
Mor lahanayı ince ince doğrayın.
Bıçakla ince doğrayamazsanız, sebze soyucu ile ince doğrayabilirsiniz.
Havucu da çok ince doğrayın.
İstemezseniz hiç havuç eklemeyin.
Doğradığınız lahananın üzerine tuz serpin.
Lahananın diriliği gidinceye kadar biraz ovun.
Lahanaları sıkıca kavanoza doldurun.
Sarımsakları soyup, dilimleyin, kavanozun üzerine ekleyin.
Not;
Sarımsakları lahanayı kavanoza doldurmadan önce, ikisini bir harmanlayarak da ekleyebilirsiniz.
Üzerine (yaklaşık 1 tatlı kaşığı) tuz serpin.
Kavanoz doluncaya kadar 1 bardak elma sirkesi, 1 bardak su ilave ederek (bire bir ölçü) kavanozu ağzına kadar doldurun.
Not;
Kavanoz yetmezse ikinci bir kavanoza doldurabilirsiniz.
2. kavanozun üstü boş kalırsa lahananın orta kısmında yer alan koçanı boşluğa yerleştirebilirsiniz.
Koçan sayesinde turşu suyun üzerine çıkmayacaktır.
Turşu olduğu zaman koçanı kavanozdan çıkarıp, atabilirsiniz.
Not;
Kavanoz yetmezse ikinci bir kavanoza doldurabilirsiniz.
2. kavanozun üstü boş kalırsa lahananın orta kısmında yer alan koçanı boşluğa yerleştirebilirsiniz.
Koçan sayesinde turşu suyun üzerine çıkmayacaktır.
Turşu olduğu zaman koçanı kavanozdan çıkarıp, atabilirsiniz.
mmm ellerinize sağlık.ben bu tarifi biraz daha farklı olarak salata olarak yapıyordum.Ama buda hazırda hemen ele gelebilecek şekilde olmuş.ellerinize sağlık.
YanıtlaSilOf yarebbim sabahın bu saatinde bile ne kadar iştah açıcı, bayılıyorum bu mor! lahanaya ama istiyorum ki hep hazır gelsin önüme, tuzlanmış, ovulmuş vs.. Ama seninki gibi turşu olarak da kabulüm :)
YanıtlaSilEllerine sağlık, çok estetik çoook, çok da enerji verici rengi itibariyle :))
Muhterem hanım elinize sağlık.Mor lahanayı severim.Denemek isterim.
YanıtlaSilsevgiler
Canım ellerine sağlık çok leziz ve şık.Tabaklada çok uyumlu sevgiler.
YanıtlaSilBende yaparım bu şekilde elinize sağlık tabağınızdaki gül deseni ve lahanaları nasıl da güzel bütünleştürmişsiniz.Yeni bir blogger olarak sizi takibe aldım.Sevgiler
YanıtlaSilmerhaba, ben de bu kis icin farkli bir tarifle bu tursuyu hazirladim. Kis mevsiminde yenilebilecek en guzel sebzelerden biri bu mor lahana. elinize saglik
YanıtlaSilablacım ellerine sağlık:) hep çiğden tüketiyoruz turşusuda güzel bi alternatif olmalı:)
YanıtlaSilsevgiler..
harika şeyler yapmışsın canım renk mükemmel eline sağlık
YanıtlaSilohhh kütürr küyürr olmuş maşallahh..:)
YanıtlaSilablacım ellerine sağlık..
öpüyorumm sizi.