Kuru börülce, karnında ki siyah benek ile kuru fasulyeden ayrılan şirin bir görünüme sahip.
Bazı yerlerde adı karagöz, karnıkara olarak bilinir.
Çorbası özellikle salatası çok yapılır.
Fakat bakliyat olduğu halde piyasada kolay bulunmayan bir ürün.
Her markette bulunmuyor.
Ben kuru börülceyi pazarda ki bakliyat tezgahından alıyorum. Tezgahın sahibi olan teyze bazı bölgelerde kuru börülcenin maş fasulye ile birlikte çorba olarak pişirildiğini söyledi. Bu tarifin içinde maş fasulye yok ama tarhana var.
Kuru börülce salatasının tarifi 👉BURADA
"Afiyetle Kalın"
KURU BÖRÜLCE ÇORBASI;
Malzemeler;
2 su bardağı kuru börülce,
3 yemek kaşığı tarhana,
1 adet kuru soğan,
1 yemek kaşığı biber salçası,
Tuz, sıvı yağ.
KURU BÖRÜLCE ÇORBASI TARİFİ;
Börülceyi, tuz serptiğiniz ılık su da akşamdan ıslatın.
Soğanları küçük küçük doğrayın, yarım çay bardağı sıvı yağda pişirmeye başlayın.
Soğanların diriliği gidince içine salçayı ve suyunu süzdüğünüz börülceleri ilave edin.
Tencereye 3-4 su bardağı su ve yeteri kadar tuzunu ilave edip, pişmeye bırakın.
Börülcelerin pişmesine yakın tarhanayı 1 kepçe soğuk su ve 1 kepçe çorbanın suyu ile ayrı bir kasede karıştırıp, tencereye ilave edin.
Tarhananın pişmesi için 10 dakika daha kaynatıp, ocağı kapatın.
"Afiyet Olsun"
Soğanları küçük küçük doğrayın, yarım çay bardağı sıvı yağda pişirmeye başlayın.
Soğanların diriliği gidince içine salçayı ve suyunu süzdüğünüz börülceleri ilave edin.
Tencereye 3-4 su bardağı su ve yeteri kadar tuzunu ilave edip, pişmeye bırakın.
Börülcelerin pişmesine yakın tarhanayı 1 kepçe soğuk su ve 1 kepçe çorbanın suyu ile ayrı bir kasede karıştırıp, tencereye ilave edin.
Tarhananın pişmesi için 10 dakika daha kaynatıp, ocağı kapatın.
"Afiyet Olsun"
Canım börülceyi çok severim ama çorbasını yemedim ve denemedim
YanıtlaSilellerine sağlık nefis görünüyor,sevgiler...
Baklagillerin karnıkarası:) Salatasını çok sever ve sıkça yaparım. Çorbasını sizde gördüm. Güzel bir tarif.Ellerinize sağlık
YanıtlaSilbiz de lobik deriz börülceye..Bu karnıkaradan biraz farklıdır, hem küçük, hem de rengi kahverengi...Biz de aşurelik buğdayla pişiriyoruz..Her türlü hem nefis hem şifalı :))
YanıtlaSililginç bir çorba olmuş.hemde faydalı.ellerine sağlık canım..
YanıtlaSilBu cici tabakları Japon pazarından mı aldın yoksa:)
YanıtlaSilİnan ben de olsam dayanamaz her defasında alırdım.
Çok güzeller,güle güle kullan hepsini de.
Eskiden hiç bakmazdım bile tabağa,çanağa şimdi gezmeden asla çıkmıyorum alışveriş merkezlerinde.:)
Keşke ben de İstanbul'da olaydım da gezeydim ve alaydım:)
İmreniyorum İstanbul da yaşayanlara,umarım bana da nasip olur bigün orda yaşamak:)
Çorban nefis gözüküyor ablacım,ellerine sağlık..
Muhabbetle..
değişik çorbalara bayılırım eline sağlık canım
YanıtlaSil