Ebegümeci de son günlerde pazarda sık sık karşıma çıkıyor.
Daha önce aldığım ebegümeci ile hazırladığım tariflerin sonuncusu da bu sarmalar oldu.
Yaprakları çok büyük olmasa da iri yapraklarını ayırarak kullandığım için kolayca sardım.
Narin bir yaprak olduğu için haşlamadım, sıcak su ile yapraklarını yumuşatıp sardım.
Tencerede pişirirken dağılmaması için çok kısık ateşte ve sarmaların üzerine tabak kapatarak pişirdim.
Ebegümeçli diğer tariflerimi görmek için, bakınız;
Ebegümeçli Gözleme
Eğşili Pilav (Ekşili Pilav)
"Afiyetle Kalın"
EBEGÜMECİ SARMASI;
Malzemeler;
Büyük boy ebegümeci yaprakları,
İç malzemesi;
2 büyük çay bardağı pirinç,
1 tatlı kaşığı kuş üzümü,
1 tatlı kaşığı dolmalık fıstık,
6-7 dal dereotu,
6-7 dal maydanoz,
1 adet kuru soğan,
1 yemek kaşığı kuru nane,
1 çay kaşığı kırmızı biber,
1 çay kaşığı dolma baharatı,
Tuz, zeytinyağı,
Pişirmek için;
Ayrıca tuz ve zeytinyağı.
TARİFİ;
Ebegümecinin büyük yapraklarını koparıp, ayıklayın ve iyice yıkayın.
Yaprakları üst üste dizerek üzerine kaynar su döküp, 10 dakika bekletin.
Sarmanın içini hazırlamak için, soğanı rendeleyin.
Pirinci ayıklayıp, yıkayın.
Dereotu ve maydanozu ince ince doğrayın.
Daha sonra diğer iç malzemelerini baharatlarla birlikte karıştırın.
Yumuşayan yaprağı tepsiye yerleştirin.
Kalın damarlıysa yemek kaşığı ile damarların üzerine bastırıp, inceltin.
1 tatlı kaşığı iç malzemesi yerleştirip, sarın.
Kalın damarlıysa yemek kaşığı ile damarların üzerine bastırıp, inceltin.
1 tatlı kaşığı iç malzemesi yerleştirip, sarın.
Bütün yaprakları sararak bitirdikten sonra tencereye dizin.
Tuz ve sıvı yağ ekleyin.
Sarmaların üzerini biraz aşacak kadar su ilave edin.
Pişerken sarmaların açılmaması için sarmaların üzerine ısıya dayanıklı bir tabak yerleştirin.
Kısık ateşte ağır ağır pişirin.
Zeytinyağlı olduğu için, isterseniz soğuk, isterseniz sıcak sıcak servis yapın.
Sarmaların üzerini biraz aşacak kadar su ilave edin.
Pişerken sarmaların açılmaması için sarmaların üzerine ısıya dayanıklı bir tabak yerleştirin.
Kısık ateşte ağır ağır pişirin.
Zeytinyağlı olduğu için, isterseniz soğuk, isterseniz sıcak sıcak servis yapın.
"Afiyet Olsun"
*Muhterem'le Geziye güncellendi.
İstanbul'un en güzel manzaralarından birisine sahip olan, Boğaziçi'ni panoramik olarak görebileceğiniz en iyi yerlerin başında gelen Otağtepe Parkı'na ait bol resimli yazımı görmek için, bakınız;
Ellerinize sağlık çok leziz görünüyor.
YanıtlaSilPek leziz görünüyor sarmalar. Ellerine emeklerine sağlık canım.
YanıtlaSiltadını bilmem ama harika görünyor..ellerine sağlık canım..sevgiler
YanıtlaSilHiç aklımıza gelmeyecek şeyler yaratıyorsun.Süpersin
YanıtlaSilGerçektn nefis görünüyor
Ellerine sağlık
Sevgiler
ebegümeçi köylerde hep orda burda çıkardı dolmasınıda duyardım ama yemedim tadı güzel olmalıki siz paylaşmışsınız elinize sağlık canım
YanıtlaSilCanım ellerine sağlık nasılda incecik sarmışsın sevgiler...
YanıtlaSilmuhterem hanımcım.nefis gözüküyor.elleriniz dert görmesin.saygı ve hürmetle...
YanıtlaSilhmm hiç denemdedim bu sarmayı:))Mutlaka deneyeceğim :))Ellerine sağlık..Sevgiler..
YanıtlaSilEllerine sağlık.Ne kadar güzel bir fikir ben ilkkez duyuyorum denemeye değer
YanıtlaSilsevgiler