Sayfalar

29 Haziran 2009 Pazartesi

MUHTEREM'LE AFİYETLE 3 YAŞINDA!


MUHTEREM'LE AFİYETLE 3 YAŞINDA!
1 yıl daha geçti.
29 Haziran 2006 tarihinde başladığım yemek blogu serüvenim 3 yaşına girdi.
Evimde yemek pişirdiğim sürece ben buralardayım, beklerim : )
Fark ettim ki bu yıl fazla pasta yapmamışım ama tatlıdan da uzak durmamışım : )
Her yıl olduğu gibi bu yılda son 1 yılda yaptığım bazı yemeklerin resimlerinden oluşan kolaj hazırladım.


"Afiyetle Kalın"

27 Haziran 2009 Cumartesi

KAŞARLI MANTAR

Muhterem'le Afiyetle
Mantar ailece en sevdiğimiz yiyeceklerin başında geliyor.
İri mantarları kaşarla bu şekilde pişirip, kahvaltı masasında veya et yemeklerinin yanında garnitür olarak kullanabilirsiniz.
Mantarı fırın tepsisinde fırında da pişirebilirsiniz, yada geniş bir karnıyarık tenceresinde ocakta da pişirebilirsiniz.
Ben resimde gördüğünüz mantarları geniş bir tencerede ocağın üzerinde pişirdim.
Dikkat etmeniz gereken husus;
Mantarlar pişmeden sakın kaşarını eklemeyin.
Kaşarı en son, hatta ocağı kapattıktan sonra ekleyin.
Birde mantarın saplarını köfte harcı ile karıştırıp, tekrar ortasına yerleştirip, üzerinde kaşarla fırında pişirilen bir tarif var.
Bakınız; Fırında Mantar
"Afiyetle Kalın"


26 Haziran 2009 Cuma

MICHAEL JACKSON HAYATINI KAYBETTİ


Bugün güne 2 ölüm haberi ile başladık.
Birisi, hastalığı çok ilerlediği için sayılı günleri kaldığı söylenen Farah Fawcett, diğeri ise gençliğimizin vazgeçilmez popçularından herkesin deyimi ile popun kralı Michael Jackson.
Farah Fawcett'in durumunun çok ağır olduğunu ve her an hayatını kaybedeceğini daha önce öğrenmiştim, onun için ölümüne çok şaşırmadım.
Ama Michael Jackson'ın ölüm haberi herkes gibi beni de çok şaşırttı.
Bugün dünyanın gündeminde ne savaş, ne açlık, ne de başka bir şey vardı, bugün gündem Michael Jackson'dı.
Ben gençliğimde sıkı bir Tv'de 7 Gong ve Blue Jean takipçisiydim.
Aldığım dergileri hiç atmadığım için hemen dergilerimi ortaya çıkarıp, Michael ile ilgili haberlerin olduğu dergileri çıkardım.
Hepsini okuyup, o günlere geri döndüm.
Bizim kuşağın, bugünkü gibi yüzlerce tv kanalı seçeneği, yada bilgisayar-internet gibi bir seçeneği yoktu.
Haftanın belli günlerinde İzzet Öz'ün, Sezen Cumhur Önal'ın sunduğu programlar ve Pop Saati isimli bir programdan yabancı müzik kliplerini takip ederdik.
1989 yılında Star tv ilk yayınlarına başladığı zaman, belli bir süreyi yabancı kliplere ayırırdı.
Hele Michael'ın, Dangerous albümünde ki Black or White klibini ve o albümde ki pek çok şarkının klibini öyle çok gösterirdi ki hepsini ezberlemiştik.
Klipleri sinema tadında, tam bir görsel şölen olurdu.
Number One Tv sabahtan beri Michael'in kliplerini gösteriyor.
Klipleri seyredip, eski günleri yâd ediyorum.



Adı iyi yada kötü pek çok olayda geçsede özel hayatı beni ilgilendirmiyor.
O iyi bir pop ve dans sanatçısıydı.
Dünya ve çevre sorunları için ve açlıkla mücadele için yaptıklarını kimse göz ardı edemez.
Bugün pek çok yerde duyduğum cümleye katılıyorum.
"O kariyeri kötü yönetilmiş, yalnış yönlendirilmiş iyi bir sanatçıydı"
Pop dünyasının başı sağolsun.
 

23 Haziran 2009 Salı

SEPET MAKARNA

Muhterem'le Afiyetle

YE # 46 MAKARNA= SEPET MAKARNA
Bu ay ki yemek etkinliğimizin konusu çoğumuzun vazgeçilmez yemeği, makarna.
Ev sahibimiz; "Yeşil Kivi" blogunun sahibi olan arkadaşımız Seçil.
Etkinliğe 2006 yılındaki makarna etkinliğinde gördüğüm, o günden beri yapmak istediğim, sepet makarna ile katılıyorum.
Bu tarifi "Benim Mutfağım" blogunun yazarı Asya'da görmüştüm. Asya'da tarifi yabancı bir siteden almış.
Aldığı sitede ki görüntü ve resimler muhteşem, orada kullandıkları fırın kabı daha derin olduğu için, şekli sebebi ile adı "Arı Kovanı" olarak geçiyor.

18 Haziran 2009 Perşembe

PAÇA ÇORBASI

YAMAN ETKİNLİK-BABAMIN SEVDİĞİ TATLAR
Bu ay ki Yaman Etkinlik konumuz, Haziran ayında kutlanan Babalar Günü için "Babamın Sevdiği Tatlar" olarak belirlendi.
Ev sahibimiz; "Ferahın Mutfağı" sitesinin sahibi, Ferah.
Arkadaşıma kolay gelsin dileklerimi iletiyorum.

16 Haziran 2009 Salı

İSMEK FESHANE SERGİSİ 2009-OSMANLI MUTFAĞI


Osmanlı Mutfağı, İsmek sergilerinde en sevdiğim bölümlerden birisidir.
Geçen yıl Yemek branşı ile Osmanlı Mutfağı'nın standları birbirine çok yakındı.
Bu yıl Yemek Branşının standı salonun hemen fark edilebilecek bir bölümüne yerleştirilmişti ama Osmanlı Mutfağı ortalıkta görünmüyordu.
Standda ki görevliye Osmanlı Mutfağı'nın olup,olmadığını sordum.
Tesadüfen Osmanlı Mutfağı'nın branş hocası o sırada oradaymış.
Sağolsun beni standa kadar götürdü ve eğer ilgileniyorsam bulunduğum yerde ki İsmek kursuna dilekçe ile başvurarak o branş eğitim vermiyorsa bile verilen dilekçe ile o branşın eğitimini evime yakın İsmek kursunda görebileceğimi söyledi.
İsmek kurslarında, gidersem seçeceğim branşlar kesinlikle biçki-dikiş-nakış gibi branşlar değil, Yemek-Osmanlı mutfağı-Fotoğrafçılık ve Rölyef olurdu.
Ama şimdilik düşünmüyorum.


15 Haziran 2009 Pazartesi

DOMATES PEYNİRLİ PİDE

Muhterem'le Afiyetle
Pamuk gibi yumuşak bir pide mi arıyor sunuz?
İşte bu pide tam size göre.
Ben çıtır çıtır olan hamur işlerini sevmediğim için yumuşak olan tarifleri deneyip, yapıyorum.
Bu pideyi de Cumartesi günü yaptım.
Hamuru çok çabuk kıvama geldi ve bekleme süresine de uyunca oldukça güzel kabardı.
Hamurdan yuvarlak Borcam'a sucuklu-yumurtalı olarak hazırladım.
Sucuk yiyemediğim için kendim için tart kalıbına en sevdiğim ikili olan domates-peynirli hazırladım.
Son anda aklıma kıvırdığım kenar kısımlarına çörek otu serpmek geldi.
Çörek otu ile hem tadı, hemde görüntüsü daha da güzelleşti.
Akşam 2 dilim yedim.
Gerisini sabah kahvaltısında yedik, hâla yumuşacıktı.
Vereceğim ölçülerle 2 adet pide hamurunuz oluyor.
Beyaz peynir yerine çökelek kullanabilirsiniz.
Bu tarifi kahvaltı misafirlerime de hazırladım.
Kahvaltı masasının resimleri 👉BURADA
"Afiyetle Kalın"


12 Haziran 2009 Cuma

12.İSMEK FESHANE SERGİSİ-YEMEK BRANŞI

İSMEK 12. sergisini Feshane'de Cumartesi günü açtı.
Ben dün gitme fırsatını buldum ve gittim.
Her şey yine tek kelime ile, mükemmeldi.
Yapılan eserleri, verilen emeği görünce insanın bunu bir kursiyer mi yapmış diye inanası gelmiyor.
Hepsi birbirinden güzel ve muhteşem eserler var.
Yapılan eserler o kadar güzel sunulmuş ki, o kadar emek verilmiş ki 1 hafta içinde toplanıyor olmasına üzülüyorsunuz.
Unutmayın serginin süresi Pazar günü bitiyor.
İsmek sadece el sanatları,dikiş-nakış gibi branşlarda değil, meslek edindirmeden tutunda, hobi olarak yapılabilecek pek çok branşta eğitim veriyor.


9 Haziran 2009 Salı

ÇİLEKLİ-KURABİYELİ KUP

Havalar iyice ısındı.
Bir kaç gündür İstanbul kavruluyor.
Dün sokakta ki termometreler 36 dereceyi gösteriyordu.
Hiç evden çıkmayıp, gölgede kalmak lazım ama ya iş için yada başka şeyler için mutlaka sokağa çıkıyoruz.
Havalar ısınınca yeme içme düzenimiz de hemen değişiyor.
En başta çorba tamamen masamızdan kalktı.
Ağır yağlı yemekler ve ağır şerbetli tatlılar artık yenmiyor.
Tatlı ihtiyacımızı mümkün oldukça sütlü tatlılar ile karşılıyoruz.
Bu tarifteki tatlı da oldukça hafif, sütlü-meyveli ve kurabiyeli bir tatlı.
"Afiyetle Kalın"

ÇİLEKLİ-KURABİYELİ KUP
Malzemeler;
Yarım kilo çilek,
1 paket vanilyalı puding,
3,5 bardak süt,
5 adet un kurabiyesi (kurabiyeyi hazır da alabilirsiniz, evde olan kendi yaptığınız kurabiyeyi de değerlendirebilirsiniz)
Süslemek için; Nane yaprakları.
Not;
Bu ölçülerle, kullandığınız kadeh yada kasenin büyüklüğüne ve derinliğine göre 4-5 adet tatlı elde edebilirsiniz.
TARİFİ;
Çilekleri ayıklayıp, yıkayın ve iyice süzün.
Süt ile pudingi pişirin.
Üzerini süslemek için 5-6 adet çilek ayırın.

Diğer çilekleri doğrayarak servis yapacağınız kadeh yada kasenin dibine yerleştirin.
Üzerine 1-2 kaşık puding yerleştirin.

Tekrar çilek ve puding ekleyin.

Un kurabiyesini elinizle ufalayarak yada biraz daha büyük parçalayarak pudingin üzerine yerleştirin.
Kurabiyenin üzerine tekrar puding yerleştirin.
En üstüne ufak doğranmış çilek veya kuruyemiş serpin.
Nane yapraklarını ve 1 adet çileği kürdana batırın.

Tatlıyı nane yapraklı çilek ile süsleyip, soğuk olarak servis yapın.
"Afiyet Olsun"


*Muhterem'le Geziye güncellendi.
Bugünlerde çok sayıda ki gülleri ile tam bir Gül-Hane olan Gülhane Parkı'na gitmeye ne dersiniz?
Bakınız; Muhterem'le Geziye- Dün Gülhane'de...

4 Haziran 2009 Perşembe

SOMON BALIKLI ENGİNAR

muhteremle afiyetle
Önceki yazımda baharatlı somon tarifi vermiş, aynı somonlarla "somonlu enginar" pişirdiğimden bahsetmiştim.
Arayı fazla soğutmadan somonlu enginar tarifini vereyim, dedim.
Enginarlar halen tezgahlarda ama her geçen gün kılçıklaşmaya başladılar.
Enginar pişirmek için son günler.
Enginar ile hazırladığım diğer tariflerim BURADA
"Afiyetle Kalın"


1 Haziran 2009 Pazartesi

BAHARATLI SOMON BALIĞI

muhteremle afiyetle
Balık mevsimi geçti.
Taze balıklar tezgahtan kalktı.
Artık ithal ve donmuş balıklar tezgahlarda ki yerini aldı.
Bu tarifi, ithal Norveç somonu ile hazırlandım.
Serviste Akdeniz yeşilliği ve roka kullandım.
Ben balık yemediğim için eşim afiyetle yedi.
Somon diliminin birisi ile somonlu enginar pişirdim.
Diğer somon balığı tariflerim için, bakınız;

Fırında Sebzeli Somon

Izgarada Yerli Somon

Somon Balıklı Enginar


"Afiyetle Kalın"
somon tarifi
BAHARATLI SOMON BALIĞI;
Malzemeler;
3 adet somon,
2 yemek kaşığı biberiye,
2 yemek kaşığı tane karabiber,
Tuz ve toz karabiber,
3 yemek kaşığı zeytinyağı.


BAHARATLI SOMON BALIĞI TARİFİ;
Somon dilimlerini yıkayıp, iyice süzün.
Baharatlarını ve tuzunu ekleyin.
Teflon veya çelik tavanın dibini yağlayın.
Tavayı biraz kızdırıp, hazırladığınız balıkları önlü arkalı pişirin.
Not;
Tavanın soğuk olması balıkların tavaya yapışmasına sebep olabilir.
"Afiyet Olsun"