Sayfalar

29 Ekim 2020 Perşembe

CUMHURİYET BAYRAMIMIZ KUTLU OLSUN!

Muhterem'le Afiyetle
Cumhuriyet'imizin 97. yılı kutlu olsun.

TÜRKİYE CUMHURİYETİ 
Türk oğlu Türk'üz bu vatanda ebediyen,
Ürkmeyiz ürkmeyeceğiz kat'iyen.
Rengi al, ay yıldızlı bayrağımız var,
Kanla kemikle kutsallaşmış toprağımız var. 
🌺🌺🌺
İnançlıyız, gururluyuz alnımız açık,
Yarınlar bizimdir artık yolumuz açık.
Elinde silâh Mehmetçik nöbet tutar,
Cin gibi gözleriyle pusuya yatar. 
🌺🌺🌺
Umudumuz her şeyimiz gençlerde,
Millet, özgürlük, vatan sevgisi hep gönüllerde.
Haydi, uyanın... 
Artık gidiyoruz aydınlığa,
Umudunuzu kaybetmeyin yoksa düşeriz karanlığa.
🌺🌺🌺
Rahat uyusun, şehitlerimiz, atalarımız,
İnmeyecek gökten yere bayrağımız.
Yorulmak, yılmak yakışmaz bize,
Elbette tarih şaşacak azmimize. 
🌺🌺🌺
Türk'üm, Türk'üz, Türk kalacağız,
İlimle, insanlıkla, dünyaya sesimizi duyuracağız.

Ahmet TAŞDELEN Koçarlı Çok Programlı Lisesi Öğretmeni /AYDIN

 

28 Ekim 2020 Çarşamba

MEVLİD KANDİLİMİZ MÜBAREK OLSUN!

Muhterem'le Afiyetle
HAYIRLI KANDİLLER!
Mevlid, Arapça "doğum zamanı" demektir.
Kameri takvimde ki aylardan Rebi'ulevvel ayının on birinci ve on ikinci günleri arasında ki geceye "Mevlid gecesi" denir.

Çünkü bu gece, dünyada ki bütün müslümanlara en son peygamber olarak gönderilen Hz. Muhammed Mustafa'nın (s.a.v) doğduğu gecedir.

İslamiyette bu gece, Kadir Gecesinden sonra en kıymetli gecedir.

Kandiliniz kutlu, dualarınız kabul olsun.
 

26 Ekim 2020 Pazartesi

KIŞLIK DOMATES SOS

Muhterem'le Afiyetle

Kış hazırlıklarını bitirmek için son günlerdeyiz.
Tarla domatesi tezgahlarda son günlerini yaşıyor.
Kışın domates tezgahlardan hiç eksik olmuyor fakat bu domatesler tarla domatesinin verdiği tat da olmuyor.
Bu sebeple yazdan, kış aylarında kullanmak için kışlık domates sosları hazırlanıp saklanıyor.
Bu soslarla neler yapabilirsiniz?
En başta yemeklerinizde kullanabilirsiniz,  menemen yaparken kullanabilirsiniz, domates çorbası yapabilirsiniz, makarna ve bulgur pilavında sos olarak kullanabilirsiniz.

19 Ekim 2020 Pazartesi

ÇAY MASASI-42

Muhterem'le Afiyetle

Köyde olduğumuz günlerde sadece yemek masası resimleri değil, kahvaltı ve çay masası da hazırlayıp resimlerini çektim.
Daha önce söylediğim gibi bunlar çoğu zaman kendimize hazırladığım mütevazi masalardı.
Bu masalar için hazırladığım menülerde, evde olan malzemelerle  veya bahçede olan sebze meyveyi değerlendirmek için yaptığım tarifler oldu.

14 Ekim 2020 Çarşamba

DOMATESLİ, BİBER SOSU

Muhterem'le Afiyetle

Sonbahar demek pek çok kişi için, romantik görüntülerin oluştuğu hazan ve hüzün mevsimi demek.
Sonbahar, bir ev hanımı için kışlık hazırlıklar için son günler demektir.
Tabii kışlık hazırlık yapanların sadece ev hanımı olduğunu söyleyemeyiz.
Hem çalışan, hemde evinde bu tür hazırlıklar yapan hanımlar, mutfakla çok ilgili olan beyler, bahçesinde ki ürünleri değerlendirmek için hazırlık yapanlar da var.
Kışlık hazırlıklarında amaç, bazen yaz mevsiminde olan ürünleri kışın da yiyebilmek, bazen de mevsiminde ucuz olan ürünleri kışında yiyebilmek için bu tarz hazırlama yöntemleri ile saklamak.

11 Ekim 2020 Pazar

SÜTLÜ KABAK ÇORBASI

Muhterem'le Afiyetle

Hava sıcakken pek aramadığımız çorba, havalar biraz serinleyince hemen baş tacımız oluyor.
Yaz aylarında çorba yapacağımız zaman öncelikle yoğurtlu çorba tariflerine veya sebze ile yapılan çorba tariflerine ağırlık veriyoruz.
Bakliyatlar biraz arka planda kalıyor.
Bugünkü tarifimde, yaz aylarının en sulu ve hafif sebzelerinden olan kabakla yaptığım bir çorba tarifi var.
Sütlü kabak çorbasını yıllardır yaparım fakat burada tarifi yoktu.
Bu yaz köydeki evimizde kabak çorbası yaptığım zaman, tarifini yayınlamak için yapım aşamalarının da  resmini çektim.
Bu tarifi beyaz unla veya tam buğday unu, siyez unu veya kavılca unu gibi çeşitli unlarla da hazırlayabilirsiniz.
Bu çorbaya dereotu da çok yakışıyor, o gün bende dereotu olmadığı için ekleyemedim.

6 Ekim 2020 Salı

KIZILCIKLI YULAF EZMESİ

Muhterem'le Afiyetle

Yulaf ezmesi, son yıllarda sağlıklı beslenme trendleri sayesinde altın çağını yaşıyor.
Pek çok diyet tarifinde yulaf ezmesi ile hazırlanan tarifler yer alıyor.
Yulaf ezmesi ile daha önce "fırın poşetinde yulaflı baget" tarifi vermiştim.
Birde kuru meyvelerle bonbon hazırlıyorum.
Hatta yulaf ezmeli bonbon tarifim yayınlanmayı bekliyor.
Ben yulaf ezmesini sütle yumuşatılmış hali ile seviyorum.
Bu tarifte ki gibi bir kup hazırlayacaksam mutlaka süt ile pişiriyorum.

1 Ekim 2020 Perşembe

AKŞAM YEMEĞİ-20

Bu sene Koronavirüs yüzünden sıkıntılı bir kış ve bahar geçirdik.
Seyahat yasağı ve sık sık sokağa çıkma yasağı olduğu için evlerimizden ayrılamadık.
Haziran ayında seyahat yasakları kalktığı anda pek çok kişi gibi bizde memleketimize gittik.
Bütün kış, hapis gibi geçen günlerden sonra Kastamonu'nun yemyeşil doğası bizi kendimize getirdi.
İlk ay hiç misafir ağırlamadık, kendi çekirdek ailemiz için yemek hazırladım.
Bu sezon yayınladığım yemek masası resimleri, hep bizim için hazırladığım masalardan oluştu.
Tabii sonrasında, özellikle Kurban Bayramından sonra misafirlikler başladı.
Biz yine fazla bir yere gitmedik ama gelmek isteyene "Hayır" diyemedik. 
Bizim gittiğimiz günlerde Kastamonu'da virüs vakaları daha az olduğu için içimiz biraz daha rahattı.
Misafir masalarımı sosyal mesafe kurallarına uygun bir şekilde hazırladım, yakında o masaların resimlerini de yayınlayacağım.