Tomara Tavası tarifini görünce ilk önce bende "bu Tomara da ne acaba?" diye düşündüm.
Meğer bizim Hodan-Ispıt-Kaldirik olarak bildiğimiz ot, bazı yerlerde mesela Trabzon gibi Doğu Karadeniz taraflarında "Tomara" olarak biliniyormuş.
Bu tarifin Karadeniz tarifi olmasına şaşmamak lazım çünkü içinde "Mısır unu" var.
Tava tarifi ile yıllar önce "sultani bezelye tavası" ile tanışmıştım.
O da aynı bu şekilde tavada alt üst pişiriliyor, son olarak çırpılmış yumurta ile pişirme tamamlanıyordu.
Bu yöntemle diğer pek çok sebzeyi bu şekilde pişirebilirsiniz.
Konu ile ilgili tarifler;
Yenilebilir ot çeşitleri ile hazırladığım diğer tariflerim 👉BURADA
Hodan (Tomara-Ispıt-Kaldirik) ile hazırladığım diğer tariflerim;
"Afiyetle Kalın"
TOMARA TAVASI;
Malzemeler;
1 demet (300 gram) Tomara,
1 su bardağı Mısır unu,
3 adet yumurta,
4 yemek kaşığı tereyağ,
1 çay kaşığı kırmızı pul biber,
Tuz.
TOMARA TAVASI TARİFİ;
Tomaraların saplarını ince ince, yapraklarını daha geniş bir şekilde ayrı ayrı doğrayın.
Bol su ile yine ayrı ayrı iyice yıkayıp, süzün.
Tencereye su doldurup, kaynatın.
İçine önce saplarını atın, yumuşamasına yakın yaprakları ilave edin.
Kaynadıktan sonra 5 dakika içinde ocağı kapatıp, süzün.
Üzerine soğuk su dökün.
Suyunu sıkarak karıştırma kabına alın.
Hazırladığınız Tomaraların üzerine 1 su bardağı mısır ununu, damak tadınıza uygun tuzunu ve pul biber gibi baharatları ilave edin.
İyice karıştırın.
Alt üst pişirme yapabileceğiniz bir tavaya 2 yemek kaşığı tereyağ koyup eritin.
Hazırladığınız mısır unlu tomaraları tavaya dökün.
Tavaya koyduğunuz Tomaraların üzerini kaşıkla bastırarak düzeltin.
Tavada bir tarafı pişen tomarayı alt üst tavası kapağına alın.
Tavaya tekrar 2 yemek kaşığı tereyağ ilave edip, eritin.
Tomarayı kapaktan tavaya aktarın.
Yumurtaları ayrı bir kapta çırpın.
Tavadaki Tomaranın üzerine boşaltın.
Yumurta, omlet gibi piştikten sonra yemeğiniz hazır.
Pişen tomarayı servis tabağına aktarın.
Dilimleyerek servis yapın.
"Afiyet Olsun"
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Yorum yazmak için;
Google hesabınız yoksa "Anonim" bölümünü işaretleyerek yorum yazabilirsiniz.
İsminizi yazmayı unutmayın!...