Bahar aylarının en sevdiğim tarafı taptaze otların ve yeşilliklerin ortaya çıkması oluyor.
Pazarlarda çok çeşitli otlar olsa da insan önce kendi bildiği otları alıp, pişiriyor.
Bugünkü tarifimin ana malzemesi; başka yerlerde Kaldirik-Ispıt-kabalak-tomara gibi isimlerle bilinen, bizim oralar ise "Hodan" olarak bilinen bir ot.
Bahar gelince Hodan özellikle çayırlarda, otlak alanlarda kendini gösterir.
Geçen ay Ramazan bayramı için köye gittiğimizde evimizin çevresi körpecik Hodan'larla doluydu.
Elbette fırsat bulur bulmaz Hodan topladım, haşladım, porsiyonladım ve buzluğa kaldırdım.
Bizde en az 1 poşet hodan buzlukta mutlaka bulunur.
Bu sayede Hodanın olmadığı diğer mevsimlerde de buzlukta ki hodanları kullanıp, tarifler hazırlayabiliyoruz.
Konu ile ilgili tarifler;
Yenilebilir otlar ile hazırladığım diğer tariflerim 👉BURADA
Hodan ile hazırladığım diğer tariflerim;
"Afiyetle Kalın"
FIRINDA PATATES PÜRELİ HODAN;
Malzemeler;
1 demet veya bağ hodan,
Malzemeler;
1 demet veya bağ hodan,
1 adet kuru soğan,
100 gram kıyma (isteğe bağlı)
Tuz, karabiber,
Patates Püresi İçin;
6-7 adet haşlamalık küçük boy patates,
Yarım çay bardağı zeytinyağı,
Tuz,
Üzeri için;
2 su bardağı rendelenmiş kaşar peynir.
Tuz, karabiber,
Patates Püresi İçin;
6-7 adet haşlamalık küçük boy patates,
Yarım çay bardağı zeytinyağı,
Tuz,
Üzeri için;
2 su bardağı rendelenmiş kaşar peynir.
FIRINDA PATATES PÜRELİ HODAN TARİFİ;
Öncelikle hodanımızı pişirelim.
1-Hodanların köklerini temizleyin.
Bol suda iyice yıkayın.
Saplarını ince ince doğrayın.
Haşlanması için kaynayan suyun içine atın.
Saplar yumuşamaya başlayınca irice doğradığınız yapraklarını ilave edin.
Yapraklar hemen pişiyor, 4-5 dakika kalması yeterli, ocağı kapatın.
Hodanları süzün, üzerinden soğuk su geçirin.
2-Kuru soğanı küçük küçük doğrayın.
Tencereye zeytinyağı dökün.
İçine soğanı ilave edin, 4-5 dakika pişirin.
Tencereye zeytinyağı dökün.
İçine soğanı ilave edin, 4-5 dakika pişirin.
3-Kıymayı tencereye ilave edin.
4-Kaşıkla eze eze iyice kavurun.
5-Haşlayıp, soğuduktan sonra fazla suyunu sıktığınız hodanları tencereye ilave edin.
5-Haşlayıp, soğuduktan sonra fazla suyunu sıktığınız hodanları tencereye ilave edin.
6-Damak tadınıza uygun tuzunu ve karabiberini ilave edin.
Bir kaç dakika daha kavurup, ocağı kapatın.
Haşlamalık küçük boy patatesleri yıkayın ve haşlayın.
Sıcakken kabuklarını soyup, iyice ezin.
Üzerine damak tadınıza uygun tuzunu, istediğiniz baharatları ekleyin.
Sıcakken kabuklarını soyup, iyice ezin.
Üzerine damak tadınıza uygun tuzunu, istediğiniz baharatları ekleyin.
3-4 yemek kaşığı sıvıyağı ilave edin.
Püreyi sıcakken, pürüzsüz oluncaya kadar iyice karıştırın.
Fırın kabını yağlayın.
Hazırladığınız püreyi fırın kabına yayarak yerleştirin.
Püreyi sıcakken, pürüzsüz oluncaya kadar iyice karıştırın.
Fırın kabını yağlayın.
Hazırladığınız püreyi fırın kabına yayarak yerleştirin.
Patates püresinin üzerine hazırladığınız hodanı yerleştirin.
Pürenin üzerini hodan ile tamamen kaplayın.
Kaşar peyniri rendeleyin.
Hodanın üzerini rendelenmiş kaşar peynir ile kaplayın.
Hazırladığınız patates püreli hodanı, orta hararetteki fırında, üzeri kızarıncaya kadar pişirin.
Fırın yemeklerini dağılmadan servis yapabilmek için bir miktar yemeğin dinlenmesini beklemek gerekiyor.
Yemeğinizi 10-15 dakika dinlendirip, dilimleyerek servis yapabilirsiniz.
"Afiyet Olsun"
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Yorum yazmak için;
Google hesabınız yoksa "Anonim" bölümünü işaretleyerek yorum yazabilirsiniz.
İsminizi yazmayı unutmayın!...